Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Νέα εποχή συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα εποχή συνεργασίας στις ελληνορωσικές σχέσεις

Τελικά, δεν έκανε τόσο κρύο στη Μόσχα... Οι «παγωμένες» από το καλοκαίρι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας μπήκαν χθες σε τροχιά ομαλοποίησης, αποκτώντας νέα δυναμική. «Μια βροχερή μέρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξε καλοκαίρι ή ότι δεν υπάρχει μπροστά μας καλός καιρός» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας στις κοινές δηλώσεις του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο πρωθυπουργός αποχώρησε από τη Μόσχα με το συμπέρασμα της αποκατάστασης των σχέσεων σε αυτή την περίοδο νέων δεδομένων τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη Ρωσία, όπως αποτιμά η ελληνική πλευρά.

Το πλαίσιο της επίσκεψης ουσιαστικά τέθηκε ήδη κατά την υποδοχή του Αλ. Τσίπρα από τον Βλ. Πούτιν στο Κρεμλίνο, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να δηλώνει ότι η χώρα βρίσκεται σε μια νέα φάση σε σχέση με το 2015-2016, οπότε και η Ελλάδα επανεκκίνησε τις σχέσεις με τη Ρωσία. Τότε, με την επίσκεψη Τσίπρα σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη για το οικονομικό φόρουμ και εν συνεχεία με την επίσκεψη του Ρώσου Προέδρου στην Αθήνα. «Από την πρώτη μου επίσκεψη στο Κρεμλίνο πριν από τριάμισι χρόνια, έχει περάσει αρκερός καιρός και τα πράγματα έχουν αλλάξει» τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα βρίσκεται σε μια καλύτερη οικονομικά θέση, εντούτοις οι διεθνείς εξελίξεις παραμένουν κρίσιμες». «Η ιστορική σχέση συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας παραμένει αναγκαία προκειμένου να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σταθερότητας, ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Εμπορικές συναλλαγές

Ο Πρόεδρος Πούτιν εξέφρασε την ευχαρίστησή του που υποδέχεται τον Αλ. Τσίπρα ξανά και επισήμανε ότι «φέτος συμπληρώθηκαν 190 χρόνια από τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες μας», προαναγγέλλοντας ότι στην κατ’ ιδίαν συζήτησή τους θα συνομιλούσαν και για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών των δύο χωρών και για διεθνή και περιφερειακά θέματα. Όπως και έγινε, αφού η Αθήνα σημείωνε χαρακτηριστικά ότι η χθεσινή ήταν «με διαφορά η πιο ουσιαστική και 'ζουμερή' συνάντηση με τους Ρώσους».

"Σταθερές ράγες"

Την ατζέντα και τις στοχεύσεις της Ελλάδας έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρώσο Πρόεδρο. Νωρίτερα είχε συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Ντ. Μενβέντεφ. «Στόχος μας, να συνεχίσουμε πάλι στις ράγες που με τόσο κόπο φτιάξαμε το 2015-16», αναφέρει η ελληνικη πλευρά. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «ο ελληνορωσικός διάλογος δεν είναι πάντα εύκολος, όπως αποδείχτηκε το καλοκαίρι», για να επισημάνει ότι «ωστόσο, η επιθυμία μας να παραμείνουν οι σχέσεις αυτές στις σταθερές ράγες που από το 2015 οικοδομήσαμε με κόπο μας βοηθά πάντα να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να επιστρέφουμε στον αναγκαίο αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλοκατανόηση».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αποκατάσταση των σχέσεων μετά τις δυσκολίες του καλοκαιριού, λαμβάνοντας υπόψη και τα νέα δεδομένα που προκύπτουν το 2018-2019, δηλαδή αφενός την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και το Μνημόνιο και μαζί μ' αυτό τον πιο δυναμικό ρόλο της, που δίνει νέες ευκαιρίες για ρωσικές επενδύσεις. Αφετέρου, ένα διεθνές και περιφερειακό περιβάλλον ολοένα και πιο ασταθές, με τον ρόλο της Ελλάδας ολοένα και πιο ενισχυμένο από άποψη διπλωματικής ισχύος, και στα Βαλκάνια και στην ανατολική Μεσόγειο, και την ίδια στιγμή το ολοένα και μεγαλύτερο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την περιοχή.

Ανησυχίες για τους τουρκικούς εξοπλισμούς

Υπό αυτά τα δεδομένα, οι συζητήσεις Τσίπρα - Πούτιν επικεντρώθηκαν σε δύο βασικούς τομείς. Ο οικονομικός τομέας, διμερείς οικονομικές σχέσεις και ο διάλογος για τις περιφερειακές εξελίξεις «που γίνεται ολοένα και πιο ζωντανός, μπαίνουν και καινούργια θέματα», όπως σχολίαζε η ελληνική πλευρά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά μπήκε τόσο ανοιχτά θέμα Τουρκίας - εξοπλιστικών (εξέφρασε και δημόσια ανησυχίες «σε σχέση με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματά της, στον βαθμό που επιμένει να διατηρεί casus belli εις βάρος μας»).

Δεν υφίσταται στρατιωτικοποίηση της Κύπρου

Μπήκε ευρύτερο θέμα ανατολικής Μεσογείου που είχε αρχίσει να συζητάται από την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις Ζαχάροβα για στρατικοποίηση που εντάσσεται στο ευρύτερο ερώτημα ποιος είναι ο ρόλος των ΗΠΑ στην Κύπρο και την Ελλάδα πια. Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν υφίσταται θέμα και πως το ζήτημα διευκρινίστηκε ανάμεσα στις δύο πλευρές, ενώ και ο ίδιος είχε επικοινωνία με τον Ν. Αναστασιάδη. Ουσιαστικά, όλες οι πλευρές θέλησαν να στείλουν το μήνυμα ότι το θέμα θεωρείται λήξαν. Ως προς το Κυπριακό, επισημάνθηκαν οι ξεκάθαρες διακηρυκτικές θέσεις.

Επίσης, έγινε συζήτηση για την Ουκρανία και τους ελληνικούς πληθυσμούς στην περιοχή, τη Μαριούπολη και την Κριμαία. Ακόμα, τέθηκε το θέμα της Λιβύης, που έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία για την Ελλάδα μετά την πρόσφατη Διάσκεψη του Παλέρμο και τη δραστηριοποίηση της Τουρκίας στη Λιβύη.

Συζήτηση για τα Βαλκάνια

Φυσικά, από τη συζήτηση δεν έλειψαν τα Βαλκάνια, δεδομένων και των εξελίξεων που φέρνει η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και η προσέγγιση με την Αλβανία με σκοπό την επίλυση των θεμάτων, καθώς και οι εξελίξεις σε σχέση με το Κόσοβο. Ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε στις κοινές δηλώσεις με τον Πούτιν τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η επίλυση αυτής της εκκρεμότητας. Τη δική του σημασία παίζει και το γεγονός ότι, ενώ η Ρωσία προφανώς διατηρεί τις θέσεις της ως προς το ζήτημα, ο Πρόεδρος Πούτιν επέλεξε σε αυτή τη φάση να μην τον αναδείξει, δηλαδή να μην αναφερθεί στις δηλώσεις του.

Ενεργειακός χάρτης και Turkish Stream

Κεντρικό ζήτημα στην ατζέντα των συνομιλιών ήταν και η ενέργεια, θέμα τόσο με οικονομική όσο και γεωπολιτική πτυχή. Ουσιαστικά συζητήθηκε όλος ο ενεργειακός χάρτης στην περιοχή, από τη Βαλτική μέχρι την ανατολική Μεσόγειο, και όλες οι εκδοχές τους. Ο χάρτης αυτός διαμορφώνεται στην ανατολική Ευρώπη με την κατασκευή του αγωγού Nord Stream και τον εκσυγχρονισμό του ουκρανικού αγωγού, αλλά και τις δυνατότητες προώθησης του αγωγού Turkish Stream μέσω της Τουρκίας προς την Ελλάδα και από εκεί στην Ιταλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είναι «έργο που -σε συνδυασμό με άλλους υπό διαμόρφωση αγωγούς- αναβαθμίζει τον ρόλο της Ελλάδας σε περιφερειακό ενεργειακό κόμβο».

Υποστήριξε δε τη θέση ότι δεν πρέπει να υπάρξει αποκλεισμός κάποιων διόδων μεταφοράς ενέργειας. «Υπάρχουν εντός της Ε.Ε. δύο μέτρα και δύο σταθμά, κυρίως όταν προωθεί τον North 2, αλλά διαρκώς υπάρχουν κωλύματα σε σχέση με την επέκταση του αγωγού Turkish Stream προς την Ε.Ε. διαμέσου της Ελλάδας και της Ιταλίας». Πρόσθεσε ότι «εκεί με την Ιταλία κρατάμε μια σταθερή στάση εντός της Ε.Ε. και θεωρούμε ότι στα ζητήματα αυτά στο μέλλον θα υπάρξει κατανόηση και από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» είπε. Σημείωσε ότι «έχουμε ήδη προχωρήσει στην κατασκευή, περίπου στο 80%, του TAP, ενός αγωγού που φέρνει αζέρικο φυσικό αέριο προς την Ευρώπη. Από εκεί και πέρα θεωρώ κι εγώ ότι μια βέλτιστη τεχνικά και ποιοτικά λύση είναι αυτός ο αγωγός να συμπεριλάβει και ρώσικο φυσικό αέριο κι αυτό πιστεύω ότι είναι προς όφελος και της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και της συνεργασίας και της συνανάπτυξης στην περιοχή» ανέφερε.

Έδιωξαν το σύννεφο των απελάσεων

Είναι αρκετά ασφαλές να εκτιμηθεί ότι το σύννεφο που σκίασε τις σχέσεις Αθήνας-Μόσχας το καλοκαίρι με αφορμή τις αμοιβαίες απελάσεις διπλωματών δεν μοιάζει ικανό να επανέλθει στον ορίζοντα. Οι δύο ηγέτες αναφέρθηκαν στο θέμα -έπειτα από ερώτηση Ρωσίδας δημοσιογράφου-, με τον Βλ. Πούτιν να μιλά μεν για «κουταμάρες» όσον αφορά την αιτία της απέλασης των Ρώσων διπλωματών, αλλά εν κατακλείδι να δηλώνει ότι «έχει κλείσει αυτή η σελίδα, περνάμε στην επόμενη».

«Συμφωνώ ότι πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά» συνέχισε από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας. Ξεκαθάρισε ότι όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, η Ελλάδα δεν θα κινείται με γνώμονα τις πιέσεις τρίτων χωρών, κάτι που, όπως σημείωσε, αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Ελλάδα ήταν η μόνη χώρα της Ε.Ε. που δεν ταυτίστηκε με τους υπόλοιπους εταίρους της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την επιθυμία να υπάρξει συντονισμένη πολιτική απελάσεων ως αντίποινα στην υπόθεση Σκριπάλ. «Από την άλλη όμως, όταν βλέπουμε μεμονωμένα γεγονότα που μας ενοχλούν, είμαστε υποχρεωμένοι να δίνουμε μηνύματα και ταυτόχρονα να κοιτάμε μπροστά» υπογράμμισε. «Κοιτάζουμε μπροστά και η υπόθεση αυτή έχει λήξει» τόνισε.

Επιπλέον, ανακοίνωσε την επανασύσταση του επίτιμου προξενείου της Ρωσίας στην Αλεξανδρούπολη καθώς και τη σύσταση επίτιμου προξενείου στο Ναύπλιο «που θεωρούμε ότι θα συμβάλλουν στην ενίσχυση των σχέσεών μας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL