Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
Μ. Μπόλαρης: Στόχος της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα να αναδείξει την στρατηγικότητα των σχέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μ. Μπόλαρης: Στόχος της επίσκεψης Τσίπρα στη Μόσχα να αναδείξει την στρατηγικότητα των σχέσεων

«Σημαντική και με εξαιρετικό ενδιαφέρον» χαρακτήρισε την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Στόχος της επίσκεψης, όπως επισήμανε, είναι «να αναδείξει την στρατηγικότητα των σχέσεων σε μία εποχή που είναι ιδιαίτερα κρίσιμη».

Όπως πρόσθεσε, «εμείς σε αυτή τη φάση είμαστε ένας ισχυρός παράγοντας σταθερότητας, ειρήνης, δημοκρατίας. Θέλουμε να είμαστε παράγοντας διαλόγου, φιλίας, συνεργασιών στην περιοχή για να ευημερούν οι λαοί με συνεργασίες» και η επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρωσία με μία πλούσια ατζέντα, όπως επισήμανε είναι στο πλαίσιο «μίας πολιτικής η οποία ανοίγεται σε όλο το φάσμα στην περιοχή». Εξέφρασε τέλος την βεβαιότητά του πως τα αποτελέσματα της επίσκεψης θα είναι θετικά.

Από εκεί και πέρα, με αφορμή το «μακεδονικό» ζήτημα, ο κ. Μπόλαρης σημείωσε πως «περάσαμε εποχές όπου τα Βαλκάνια ήταν πυριτιδαποθήκη, ήταν η αιτία και η αφορμή συγκρούσεων, διενέξεων, πολέμων, παγκοσμίων πολέμων. Είμαστε σε μία άλλη εποχή», τόνισε σημειώνοντας πως είμαστε σε μία εποχή «όπου κάνουμε σύγκλιση, υπάρχουν κεντρομόλες δυνάμεις, αντί των φυγόκεντρων που επικράτησαν πριν από 100 χρόνια» και «όπου η σύγκλιση σε ένα όραμα μίας ενωμένης δημοκρατικής Ευρώπης, μίας Ευρώπης λαών, πολιτισμών, συνεργασίας είναι παρούσα». «Η συζήτηση που γίνεται είναι για να παραμεριστούν και ιστορικές προκαταλήψεις και λογικές που επικράτησαν την εποχή του διχασμού, ώστε κράτη, λαοί, πολιτισμοί να κινηθούμε σε μια δημιουργική, ενωμένη, δημοκρατική Ευρώπη η οποία αναπτύσσεται για το καλό των λαών της, για το καλό των πολιτών της», πρόσθεσε.

Η συμφωνία των Πρεσπών, συνέχισε ο ίδιος, είναι σε αυτήν την κατεύθυνση. Όπως σημείωσε, «η συμφωνία και οι συμφωνίες που γίνονται και πρέπει να γίνονται -και στα δυτικά Bαλκάνια υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες- είναι στη λογική του ‘αίρω προβλήματα, δεν προσθέτω προβλήματα, προσπαθώ να λύσω παρεξηγήσεις και προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί’». «Δεν είναι εύκολα πάντα αυτά», σχολίασε, σημειώνοντας πως «γι’ αυτό και δίνεται περιθώριο για παρερμηνείες, μερικοί έχουν κάνει εργολαβία την παρερμηνεία, τις κραυγές, τον εθνικισμό. Γι αυτό χρειάζεται ψυχραιμία από τους δημοκρατικούς πολίτες που καταλαβαίνουν σε τι φάση είμαστε».

Σχετικά με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, ο κ. Μπόλαρης επισήμανε πως «προκάλεσαν την παρέμβαση του ΟΗΕ, απασχόλησαν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τους συμμάχους και φυσικά την Ελλάδα». «Όταν οι δηλώσεις απασχολούν αυτά τα επίπεδα διεθνών φορέων, είναι απολύτως  σαφές πως δεν είναι επιτυχημένες δηλώσεις. Και δεν είναι απλά άστοχες, ήταν εκτός των πλαισίων, γι’ αυτό υπήρχαν οι παρεμβάσεις, γι’ αυτό κινητοποιήθηκε η Ελλάδα, η κυβέρνηση, το υπουργείο, η διπλωματία» και «γι αυτό και είδατε ότι υποχρεώθηκε σε αναδιπλώσεις», σημείωσε.

Παράλληλα, ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε την ισχυρή διαβεβαίωση πως «η Ελλάδα, η χώρα, ο λαός, τα συμφέροντα μας δεν εξασφαλίζονται από μια συνθήκη, δεν είναι απλά ότι κάναμε μία συμφωνία με την οποία βασίζουμε το σύνολο των σχέσεων μας και των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν. Υπάρχει το διεθνές δίκαιο, το οποίο στην Ευρώπη γίνεται σεβαστό. Οι δηλώσεις που έγιναν από τον κ. Ζάεφ δεν ήταν κόντρα στις Πρέσπες, ήταν κόντρα στο διεθνές δημόσιο δίκαιο γιατί αναφερόταν σε πράγματα τα οποία δεν είχε καμία δυνατότητα ούτε ασχολήθηκε να τα ρυθμίσει η συμφωνία των Πρεσπών, γιατί είναι ρυθμισμένα από το διεθνές δημόσιο δίκαιο».

«Εκτός από το διεθνές δημόσιο δίκαιο, η Ευρώπη, η ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουμε ένα ευρωπαϊκό κεκτημένο. Όποιος θέλει να έχει κίνηση εισόδου, όποιος θέλει να είναι στη μεγάλη αγκαλιά των ευρωπαϊκών οικογενειών είναι υποχρεωμένος να σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το ευρωπαϊκό δίκαιο, και το άγραφο και το εθιμικό και το θεσμικά ψηφισμένο και προσδιορισμένο», πρόσθεσε και υπογράμμισε, πως «οι εκκρεμότητες δεν λύνονται με διμερείς σχέσεις, αλλά λύνονται μέσα σε ένα γενικότερο θεσμικά οργανωμένο πλαίσιο διεθνών δημοσίων σχέσεων που στην Ευρώπη είναι ισχυρότατο».

Όσον αφορά την κοινή επιτροπή Ελλάδας- πΓΔΜ για τα σχολικά βιβλία, ο κ. Μπόλαρης ανέφερε πως έχει γίνει μία συνεδρίαση στη Θεσσαλονίκη πριν από περίπου ένα μήνα και σημείωσε πως «ήταν μια καλή διαδικασία, με ειλικρίνεια». «Στη συνέχεια μας ζήτησαν οι καλοί μας φίλοι να μην ανακοινωνούμε κάτι στο οποίο δεν έχουμε συμφωνήσει, εμείς το σεβόμαστε αυτό. Όμως είδα να γράφονται σε μία πλειάδα ιστοσελίδων πράγματα που είναι αποκυήματα νοσηράς φαντασίας και που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα», πρόσθεσε.

Επανέλαβε πως «στη συμφωνία που υπογράφτηκε το καλοκαίρι προβλέπεται ότι τα βιβλία που θα κυκλοφορήσουν τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν πρέπει να έχουν αλυτρωτικές και αναθεωρητικές αναφορές» και επισήμανε πως «στα δικά μας βιβλία που είναι χώρας που είναι κράτος μέλος της ΕΕ δεν υπάρχουν αλυτρωτισμοί ούτε αναθεωρητισμοί. Είμαστε χώρα που σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις διεθνείς συνθήκες, σέβεται τον τρόπο που έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί και γι’ αυτό κι έχουμε και τον σεβασμό, γι’ αυτο μπορούμε και είμαστε πυλώνας σταθερότητας, επειδή δεν λειτουργούμε τυχοδιωκτικά στην εξωτερική πολιτική. Με πολλή σοβαρότητα και σεβασμό αντιμετωπίζουμε τους γείτονες μας σε κάθε κατεύθυνση, και ανατολικά και βόρεια και δυτικά, παντού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL