Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.7°C18.5°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
2 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C19.4°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.9°C14.6°C
0 BF 71%
"Έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεών μας με τη Ρωσία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεών μας με τη Ρωσία"

Η πλήρης αποκατάσταση των παραδοσιακά καλών σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας, που όμως δοκιμάστηκαν το καλοκαίρι, συγκαταλέγονται στην κορυφή των πυκνών διπλωματικών πρωτοβουλιών του ΥΠΕΞ για το επόμενο διάστημα με την επίσημη επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και τις συναντήσεις με Πούτιν - Μεντβέντεφ την Παρασκευή.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος θα βρίσκεται στη Μόσχα από αύριο για τη Μεικτή Διυπουργική Επιτροπή με τη Ρωσία. “Ο σκοπός της επίσκεψης αυτής, όπως και της Μεικτής Διυπουργικής Επιτροπής, είναι η πλήρης αποκατάσταση των σχέσεών μας με μια χώρα με την οποία η Ελλάδα πατροπαράδοτα έχει καλές σχέσεις, οι οποίες δοκιμάστηκαν από το γνωστό σύννεφο του καλοκαιριού” σημείωσε ο Γ. Κατρούγκαλος κατά τη χθεσινή ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

Πρόσθεσε πως “τα μηνύματα που έπρεπε να δοθούν δόθηκαν και τώρα είμαστε έτοιμοι να επανασυνδέσουμε το νήμα των σχέσεών μας και να συζητήσουμε για όλα τα ανοικτά θέματα”. Ανακοίνωσε πως θα υπάρχει υπογραφή συμφωνιών για σειρά ζητημάτων που αφορούν την οικονομία, ενώ θα βρεθούν ακόμα στο επίκεντρο ζητήματα πολιτισμού και αυτά των σχέσεων των δύο λαών.

Ο Γ. Κατρούγκαλος σκιαγράφησε το πεδίο της εξωτερικής πολιτικής για το επόμενο διάστημα υπογραμμίζοντας την “πολυμέρεια της διπλωματίας την αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας μας και το αυξημένο κύρος με το οποίο προσέρχεται και στα διάφορα τραπέζια και προσπαθεί να επιλύσει, πάντοτε με όπλο τον διάλογο και την εμμονή στο διεθνές δίκαιο, τις όποιες διαφορές”.

Με Πομπέο την επόμενη εβδομάδα

Στην πυκνή δέσμη διπλωματικών κινήσεων συμπεριλαμβάνεται και η συνέχιση του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ, με την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κατρούγκαλου στην Ουάσιγκτον την επόμενη εβδομάδα για επαφές με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και τον σύμβουλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Ο διάλογος θα αφορά, μεταξύ άλλων, άμυνα και ασφάλεια, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, ενέργεια, εμπόριο, επενδύσεις. Εκεί θα συναντηθεί και με την εκπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ.

Παράλληλα, έως το τέλος του χρόνου θα δοθεί συνέχεια σε τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες Ελλάδας και Κύπρου με Ισραήλ, Ιορδανία, Παλαιστίνη.

Σύνοδος του ΝΑΤΟ

Σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός θα έχει υψηλές επαφές στο πλαίσιο της συνόδου του ΝΑΤΟ με τους ΥΠΕΞ της Τουρκίας Μ. Τσαβούσογλου, της Αλβανίας Ντ. Μπουσάτι και της ΠΓΔΜ Ν. Ντιμιτρόφ, καθώς και τον γ.γ. του οργανισμού Γ. Στόλτενμπεργκ.

Πρόκειται για κρίσιμη σύνοδο, όπως επισήμανε, δεδομένου ότι έχουν μεσολαβήσει τα γνωστά γεγονότα στην Αζοφική θάλασσα και κατέστησε σαφές πως “η θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της προσήλωσης στη διεθνή νομιμότητα και στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου”. Τόνισε δε την ανάγκη να βρεθεί ένας τρόπος να ενταχθεί η Ρωσία στο ευρύτερο σύστημα ασφάλειας της ηπείρου μας.

Η συνάντηση του Γ. Κατρούγκαλου με τον Μ. Τσαβούσογλου θα έχει χαρακτήρα προετοιμασίας της επίσκεψης του Αλ. Τσίπρα στην Κωνσταντινούπολη, για την οποία δεν μπορεί ακόμα να δοθεί συγκεκριμένη ημερομηνία. “Εργαζόμαστε ώστε η συνάντηση αυτή να είναι παραγωγική” σημείωσε.

Διαμήνυσε ότι αδιαπραγμάτευτη παραμένει η ελληνική θέση για την προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Ερωτηθείς μεταξύ άλλων για τις δηλώσεις Ράμα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αναμένεται να συναντηθεί σύντομα με τον Αλ. Τσίπρα, είπε πως δεν έχει καθοριστεί και “είναι πρόωρο αυτή τη στιγμή να οριοθετήσουμε το περιεχόμενο αν θα ολοκληρώσει ή θα προωθήσει τις συζητήσεις, γιατί εμείς περιμένουμε από την αλβανική πλευρά μια κίνηση σε ό,τι αφορά τον νόμο για τις μειονότητες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL