Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΥΠΕΞ προς Άγκυρα: Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα

Απάντηση στην Τουρκία δίνει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, διαμηνύοντας ότι η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια» αναφέρει ο εκπρόσωπος του πουργείου Εξωτερικών, Α. Γεννηματάς.

«Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας» υπογραμμίζει.

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Άκσοϊ είχε δηλώσει:

«Παρακολουθήσαμε τις δηλώσεις του τέως υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας και του πρωθυπουργού και νέου υπουργού Αλέξη Τσίπρα, όπως και τη σχετική ειδησεογραφία σχετικά με τη σταδιακή επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.

Δεν μπορούμε να δείξουμε ανοχή σε ενέργειες που στερούνται αμοιβαίας συμφωνίας και που αφορούν το Αιγαίο, όπου έχουν ακτές οι δύο χώρες.

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η από 8 Ιουνίου 1995 πολιτική προειδοποίηση της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσής μας και εξακολουθεί να ισχύει και σήμερα. Οι απόψεις και προειδοποιήσεις μας μεταφέρθηκαν στον πρεσβευτή της Ελλάδας στην Άγκυρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL