Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Π. Ρήγας: Άρρηκτα δεμένη με την ιστορική μνήμη, η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα

Eurokinissi

"Το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το εμβληματικό κτίριο του Μπλοκ 15, τα 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, έχουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο, συναισθηματικό, ιστορικό και πολιτικό. Προστατεύουμε αυτό το μνημείο με δέος και με σεβασμό"

Με τη συμμετοχή 320 δρομέων ανάμεσα στους οποίους ήταν πολλοί σπουδαστές στρατιωτικών σχολών, καθώς και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων πραγματοποιήθηκε σήμερα ο 3ος λαϊκός αγώνας δρόμου μνήμης και τιμής: Μπλοκ 15 (Στρατόπεδο Χαϊδαρίου) - Σκοπευτήριο Καισαριανής, μήκους 14,1 χιλιομέτρων, εκδήλωση η οποία εντάσσεται στον κύκλο δραστηριοτήτων υπό τον γενικό τίτλο «Η ΑΘΗΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ», με την ευκαιρία της 12ης Οκτωβρίου, ημέρας απελευθέρωσης της Αθήνας το 1944 από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

«Με τον αγώνα δρόμου πάνω στη διαδρομή, πάνω στα χνάρια των αγωνιστών που οδηγούνταν στο εκτελεστικό απόσπασμα, δηλώνουμε ένα ηχηρό παρών στο προσκλητήριο ιστορικής μνήμης και τιμής, σε όσους έχυσαν το αίμα τους για να ποτίσουν το μεγάλο δέντρο της λευτεριάς», επισήμανε μεταξύ άλλων στο χαιρετισμό του πριν την εκκίνηση, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Παναγιώτης Ρήγας.

«Το Στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, το εμβληματικό κτίριο του Μπλοκ 15, τα 14 χιλιόμετρα της διαδρομής από το Χαϊδάρι στην Καισαριανή, έχουν ένα πολύ μεγάλο φορτίο, συναισθηματικό, ιστορικό και πολιτικό. Προστατεύουμε αυτό το μνημείο με δέος και με σεβασμό, ώστε να λειτουργεί σαν ένα μεγάλο ανοιχτό σχολείο ιστορίας. Εδώ ακριβώς, μπορεί κάποιος να πάρει μαθήματα πραγματικού πατριωτισμού, δημοκρατίας και αγώνα ενάντια στο φασισμό. Δεν μπορούμε, αλλά ούτε και πρέπει να επιτρέψουμε στη λήθη να δώσει έδαφος στην αναβίωση φασιστικών και ναζιστικών φαινομένων», τόνισε.

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής 'Αμυνας κατέστησε σαφές ότι «η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση». «'Αρρηκτα δεμένη με την ιστορική μνήμη είναι και η εκκρεμότητα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα που αποτελεί μια ενεργή διεκδίκηση.

Μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Η εκκίνηση δόθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό Εθνικής 'Αμυνας στις 09.15 το πρωί, μπροστά από το κτήριο των μελλοθανάτων Μπλοκ-15 εντός του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου «ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ Α'» και ο τερματισμός έγινε στον τόπο εκτελέσεων στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, μπροστά στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, ακολουθώντας τη συνήθη διαδρομή που επέλεγαν τα γερμανικά καμιόνια για να μεταφέρουν τους μελλοθανάτους αγωνιστές. Μετά τον τερματισμό οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν τον χώρο εκτελέσεων και κατέθεσαν λουλούδια.

Οι τρεις πρώτοι στην κατηγορία των ανδρών ήταν: Πρώτος, ο ΕΠΟΠ Λοχίας Κωνσταντίνος Δρόσος με χρόνο 49 λεπ. και 54". Δεύτερος, ο Γεώργιος Ρουκλιώτης με χρόνο 52 λεπτ. και 15". Τρίτος, ο Αλέξης Γωργούλιας με χρόνο 57 λεπ. και 17".

 

Οι τρεις πρώτες στην κατηγορία των γυναικών ήταν: Πρώτη, η Αλεξάνδρα Παναγιώτου με χρόνο 1 ώρα 5 λεπ. και 49". Δεύτερη, η σπουδάστρια της ΣΜΥ Αντιγόνης Πολυχρονίδου με χρόνο 1 ώρα 7 λεπ. και 45".Τρίτη, η Μαρίνα Τερζή με χρόνο 1 ώρα 9 λεπ. και 28".

Την τεχνική υποστήριξη του αγώνα είχε η Γραμματεία του ΑΣΑΕΔ (Ανώτατο Συμβούλιο Αθλητισμού Ενόπλων Δυνάμεων) σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής. Οι δρομείς ήταν φορείς των μηνυμάτων που πετούσαν από τα γερμανικά καμιόνια οι μελλοθάνατοι, καθώς στη φανέλα τους μαζί με τον αριθμό συμμετοχής τους ήταν τυπωμένα τα μηνύματα των αγωνιστών.

Στην τελετή εκκίνησης στο Χαϊδάρι και στην τελετή τερματισμού, παρέστησαν επίσης ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αττικής Σπύρος Τζόκας, οι βουλευτες του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας και Χαρά Καφαντάρη, εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Χρυσοβαλάντης Αθανασίου, ο δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Χαϊδαρίου "Πολίτες σε Δράση" Θεόδωρος Σπηλιόπουλος κ.α.

Επίσης παρευρέθηκαν, ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ, ο δ/ντη ΓΕΣ/ΔΔΒ" υποστράτηγος Απόστολος Περβολαράκης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΣ, ο υποπτέραρχος Θεόδωρος Λάγιος ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΑ, ο υποναύαρχος Ιωάννης Παξιβανάκης ως εκπρόσωπος του Α/ΓΕΝ, ο υποστράτηγος Παναγιώτης Ντζιοβάρας εκ μέρους του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., και από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα (ΕΣΔΟΓΕ) οι Αριστομενης Συγγελάκης και Δημήτρης Αλευρομάγειρος αντιστράτηγος ε.α.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις