Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.1°C16.2°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C13.4°C
2 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
13.6°C15.4°C
3 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 76%
Π. Ρήγας: Είναι απαραίτητη μία διαφορετική προσέγγιση για να λυθεί το προσφυγικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ρήγας: Είναι απαραίτητη μία διαφορετική προσέγγιση για να λυθεί το προσφυγικό

Υπάρχει μία συμφωνία μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, που προσπαθούμε να την κρατήσουμε και να υλοποιηθεί με τις όποιες δυσκολίες έχει. Κατά τη γνώμη μου η συμφωνία έχει βοηθήσει ως έναν βαθμό. Έχουμε μία Ευρώπη που κρατά τα σύνορά της κλειστά και έχει αφήσει το θέμα αποκλειστικά στις χώρες πρώτης υποδοχής, αυτή είναι η αντίληψή της. Εάν θέλουμε κάποια στιγμή να δοθεί μία ουσιαστική λύση είναι απολύτως απαραίτητη μία διαφορετική προσέγγιση σε όλα τα θέματα σε σχέση με το προσφυγικό, το είπε και ο πρωθυπουργός στον ΟΗΕ». Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Παναγιώτης Ρήγας, σε σημερινή συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ALPHA 989.

Αναφορικά με τα χρήματα που έχουν δοθεί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ο κ. Ρήγας διευκρίνισε: «Καταρχήν το 1,6 δισ. ευρώ δεν είναι ποσό το οποίο έχει ήδη εκταμιευτεί, αφορά κάλυψη αναγκών μέχρι το 2021. Ειδικά τα κονδύλια που αφορούν το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποτελούν ένα μικρό ποσοστό του συνολικού ποσού και η διαχείρισή τους έχει γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτούμενες ενέργειες. Όλα τα στοιχεία είναι αναρτημένα στη Διαύγεια και έχουν γίνει όλοι οι έλεγχοι που απαιτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίοι είναι μάλιστα πάρα πολύ σκληροί. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ προκύπτει η ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών, η αυστηρότητα των κανόνων μάς δυσκολεύει. Τόσο από το υπουργείο μας, όσο και από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχουν δοθεί αναλυτικά στοιχεία, το ίδιο θα γίνει σύντομα και από την αρμόδια Αρχή του υπουργείου Οικονομικών που διαχειρίζεται τα ΕΣΠΑ. Όλος αυτός ο θόρυβος από την αντιπολίτευση δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, απολύτως όχι».

Ο αναπληρωτής υπουργός κατέκρινε την στάση της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν είναι σοβαρή αλλά πολλές φορές είναι αντικοινωνική. «Εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν σταματά να ζητά εκλογές. Έφτασαν στο σημείο να εκλιπαρούν την κυρία Μέρκελ να μην υποχωρήσει στις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, διεκδικήσεις υπέρ του κοινωνικού συνόλου. Δεν αντέχουν, δεν μπορούν να δεχθούν ότι στη χώρα υπάρχει μία κυβέρνηση, η οποία κατάφερε -αυτοί οι περίεργοι αριστεροί- να βγάλει τη χώρα από το μνημόνιο και την επιτροπεία. Σήμερα, η αξιωματική αντιπολίτευση θυμήθηκε, υποτίθεται, το κοινωνικό της πρόσωπο, ο κ. Μητσοτάκης επισκέφθηκε μάλιστα χθες τον χώρο φιλοξενίας προσφύγων στη Σάμο. Να θυμηθούμε, όμως, ποια είναι η ακροδεξιά αντίληψη της ΝΔ απέναντι στους μετανάστες; Να θυμηθούμε ότι συμπλέουν με τον Όρμπαν και τους πιο σκληρούς στην Ευρώπη σε σχέση με το μεταναστευτικό;» σημείωσε.

Σχετικά με τη συνάντηση της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ, Μαρίας Σπυράκη, με τον πρωθυπουργό της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ο κ. Ρήγας επισήμανε: «Η κυρία Σπυράκη ισχυρίζεται ότι έπεσε τυχαία πάνω στον κύριο Ζάεφ και ήπιαν έναν καφέ. Δεν είναι κακό, ωστόσο το ερώτημα είναι γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση κινείτο εν κρυπτώ, την ίδια στιγμή που κατηγορούσε εμάς που κάναμε ανοιχτά όλες τις συναντήσεις. Γιατί δεν μας ενημέρωσαν ή και γιατί δεν υπήρξε μία συνεννόηση μαζί μας;».

Τέλος ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας μίλησε για το θέμα των συντάξεων υπογραμμίζοντας: «Μέχρι τώρα ό,τι έχουμε δεσμευτεί έχει γίνει πράξη. Ήταν μία δύσκολη συμφωνία, με το πιστόλι στον κρόταφο εκείνη την περίοδο. Κάναμε, όμως, μία τεράστια προσπάθεια και καταφέραμε να βάλουμε τη χώρα σε μία νέα εποχή. Σχετικά με τις συντάξεις, δεν χρειάζεται να περικοπούν. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναγνωρίζουν ότι δεν πρόκειται για διαρθρωτικό, αλλά για δημοσιονομικό μέτρο. Στην νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας πρέπει να είναι όλοι συμμέτοχοι. Μπορεί ο κόσμος να έχει τις αμφιβολίες και τις αγωνίες του και καλά κάνει, αποδέχεται, όμως, κάθε στιγμή τα όσα κάνουμε».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL