Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΠΓΔΜ / ΠΓΔΜ: Αμφιβολίες για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΓΔΜ / ΠΓΔΜ: Αμφιβολίες για τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα της Κυριακής

Έξι ημέρες πριν από το δημοψήφισμα στα Σκόπια, σε ζήτημα κομβικής σημασίας έχει αναδειχθεί το ποσοστό της προσέλευσης των πολιτών στη κάλπη, καθώς η εθνικιστική αντιπολίτευση επιχειρεί την δια της αποχής απονομιμοποίηση της διαδικασίας και της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ, όπως υπέδειξε εξάλλου και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ. Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες απέδωσε στους "ανακριβείς" εκλογικούς καταλόγους και στη μετανάστευση, σημείωσε όμως ότι το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Frankfurter Allgemeine Zeitung" και απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο αποτυχίας του δημοψηφίσματος λόγω μικρής συμμετοχής (κάτω του 50%), ο Ν. Ντιμιτρόφ απάντησε: «Ορισμένοι συνταγματολόγοι εκτιμούν ότι στην περίπτωση αυτή η απόφαση επιστρέφει στη Βουλή. Άλλωστε το δημοψήφισμα δεν συνιστά νομική προϋπόθεση για τη διαδικασία επίλυσης. Στη συμφωνία μας με την Ελλάδα αναφέρεται ως δυνατότητα και όχι ως αναγκαιότητα. (Το δημοψήφισμα) έχει στόχο να μας βοηθήσει να εξασφαλίσουμε μια πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για τις αναγκαίες συνταγματικές αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ, προσθέτοντας ότι "όσο πιο σαφές το μήνυμα των πολιτών, τόσο ευκολότερα θα είναι στη συνέχεια τα πράγματα στη Βουλή".

"Δυστυχώς, τόσο σε εμάς όσο και στην Ελλάδα υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να επιλύσουν πραγματικά τη σύγκρουση" είπε ο Ντιμιτρόφ, τονίζοντας ότι "και στις δυο χώρες υπάρχουν πολιτικοί που έχτισαν τις καριέρες τους τροφοδοτώντας το ‘ονοματολογικό'. Το ερώτημα είναι εάν θα κοιτάξουμε στο μέλλον ή εάν θέλουμε να επιστρέψουμε στα χαρακώματα της Ιστορίας".

Είχε προηγηθεί η σφοδρή επίθεση του Προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ εναντίον της κυβέρνησης Ζάεφ, την οποία κατηγόρησε ότι δεν έχει τη νομιμοποίηση για να αλλάξει την ταυτότητα του έθνους και να σβήσει την Ιστορία. Από το Ντιτρόιτ, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο επίσκεψης στις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ τόνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να ψηφίσει στο δημοψήφισμα καλώντας τους συμπολίτες τους να μην πάνε στην κάλπη. Η εθνικιστική αντιπολίτευση του VMRO-DPMNE έχει καλέσει τους πολίτες να πράξουν κατά συνείδηση.

Για το ενδεχόμενο η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50% που απαιτείται για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα, ο ΥΠΕΞ Ντιμιτρόφ σημείωσε ότι οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 1,8 εκατομμύρια, αλλά τριακόσιες έως τετρακόσιες χιλιάδες πολίτες δεν βρίσκονται στη χώρα. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε μια πραγματική συμμετοχή της τάξης του 65-70% για να πετύχουμε το 50% που προβλέπεται, πρόσθεσε. Σχολιάζοντας εξάλλου τα περί ρωσικής ανάμειξης προκειμένου να μην ενταχθεί η χώρα του στο ΝΑΤΟ, ο Ντιμιτρόφ υπενθύμισε ότι η Βουλή ενέκρινε ομόφωνα από το 1993 σχετικό ψήφισμα, κάτι που υποστηρίζει και σήμερα ο λαός με μεγάλη πλειοψηφία, της τάξεως του 70%, όπως είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL