Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
17.5°C21.8°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.1°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.4°C
4 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 47%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.0°C19.9°C
2 BF 40%
Ν.Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα της γειτονικής χώρας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Κοτζιάς: Η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα της γειτονικής χώρας

«Αυτό που διαπιστώσαμε για άλλη μία φορά είναι ότι ο Νότος και ο Βορράς της Ευρώπης έχουν κοινά συμφέροντα, θέλουμε και προωθούμε την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς που μπορούμε, όπως από τα ζητήματα ασφάλειας μέχρι τον πολιτισμό και τα μορφωτικά» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Λετονό ομόλογό του Έντγκαρ Ρινκιέβικς. 

Ο Ν.Κοτζιάς αναφερόμενος στο «Μακεδονικό» σημείωσε ότι «η πΓΔΜ είχε αναγνωριστεί ως "Μακεδονία” από 145 κράτη, στα οποία περιλαμβάνονται και οι ΗΠΑ και γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες την αποκαλούν και σήμερα “Μακεδονία”. Η αναγνώριση αυτή έγινε επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Κατά συνέπεια, δε δείχνει υψηλό αίσθημα ευθύνης να μας κατηγορούν εμάς σήμερα γιατί αποκαλείται αυτή η χώρα ακόμα “Μακεδονία”».

Στο ίδιο μήκος κύμματος, ο Έλληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «αυτή η χώρα θα ονομαστεί και θα ονομάζεται από το διεθνή παράγοντα και τα κράτη-συμμάχους της χώρας “Βόρεια Μακεδονία”, μόλις επικυρωθεί από τα δύο κοινοβούλια η Συμφωνία των Πρεσπών. Αυτό αποδεικνύει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών φέρνει πίσω το ορθό όνομα και όχι το σκέτο “Μακεδονία”. Δικό τους δημιούργημα είναι αυτό και όχι δικό μας. Έχει λίγο αίσθηση υποκρισίας που έχει καταλήξει στην προπαγάνδα τους σε ανοησία, να μου επιτρέψουν να πω». 

Ο ίδιος, πρόσθεσε ότι συζήτησαν για την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου στις 13 και 14 του Σεπτέμβρη στη Ρίγα, προσθέτοτνας ότι «αυτό που συζητήσαμε ήταν το πώς θα αναπτύξουμε περισσότερο τη συζήτηση και τη συνεργασία ανάμεσα στα δύο μέρη, διότι έχουμε  πολλά κοινά συμφέροντα. Κοινά συμφέροντα στο ζήτημα της ασφάλειας, κοινά συμφέροντα όσον αφορά στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κοινά συμφέροντα και στον προϋπολογισμό της». 

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψεν να υπογραμμίσει ότι ο Βορράς και ο Νότος της Ευρώπης θέλουν ένα ασφαλές περιβάλλον για να αναπτυχθούν. «Θέλουμε ασφάλεια και στην Βαλκανική και στην Μεσόγειο, αλλά θέλουμε και ασφάλεια για τις Βαλτικές χώρες, χώρες με μεγάλες παραδόσεις και διασυνδέσεις με την υπόλοιπη Ευρώπη». 

Παράλληλα, στο επίκντρο των συζητήσεων μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ βρέθηκε και το μεταναστευτικό. «Ευχαρίστησα για άλλη μια φορά τον συνάδελφό μου για την αλληλεγγύη που εκφράσανε και που υλοποιήσανε όλες τις δεσμεύσεις που είχαν αναλάβει. Πράγμα που αποτελεί, φοβάμαι, την εξαίρεση στην Ευρώπη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ν.Κοτζιάς. 

«Διατυπώσαμε, για άλλη μια φορά, την αίσθησή μας, ότι εμείς δε θέλουμε ούτε συγκρούσεις με τρίτους, ούτε στο εσωτερικό της Δύσης, γιατί είμαστε κράτη που η ασφάλειά τους εξαρτάται και συνοδεύεται με την ειρήνη, την αλληλοκατανόηση, την προτεραιότητα στη διπλωματία, στις κοινές αξίες και στα κοινά οράματα» σημείωσε ο ίδιος. 

Επιπλέον, ο κ. Κοτζιάς ευχαρίστησε τον Λετονό ομόλογό του για τη στάση του μεταξύ άλλων και στο «Μακεδονικό»που χάρη σε αυτή «μπορέσαμε να βρούμε καλές και δημιουργικές λύσεις». 

Κάνοντας λόγο για μια πολύ καλή, εξαιρετική, παραγωγική και εποικοδομητική συζήτηση με τον Ν.Κοτζιά και τον ΠτΔ, ο Λετονός ΥΠΕΞ Έντγκαρ Ρινκιέβικς, σημείωσε ότι επί των διμερών θεμάτων, «διαπιστώσαμε, και αυτό μπορεί να εκπλήξει κάποιους από εσάς, ότι σε πολλά θέματα συμφωνούμε πολύ ως χώρες για την ασφάλεια, το μέλλον της Ευρώπης». 

Αναφορικά με οικονομικά θέματα, ο ίδιος δήλωσε ότι «πριν από 5-6 χρόνια μία ελληνική εφημερίδα έλεγε ότι η Λετονία είναι το δημοσιονομικό πρότυπο της Ευρώπης. Τώρα όμως διαπιστώνουμε ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την ανισότητα, θέματα που έχουν σχέση με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και την Ευρώπη. Ο επόμενος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός θα είναι ένα από τα εργαλεία για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα». 

Ο ίδιος έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής συνοχής στην ΕΕ «ώστε να χρησιμοποιηθεί περισσότερο και στην παιδεία. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε στην κατεύθυνση αυτή και στις συζητήσεις που θα κάνουμε στην Ευρώπη». 

«Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελλάδα για τη στήριξή σας στις συζητήσεις εντός του ΝΑΤΟ. Ζούμε σε ενδιαφέρουσες περιοχές του κόσμου. Η γειτονιά μας είναι ενδιαφέρουσα και ως εκ τούτου καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα όταν συζητάμε τα θέματα της ασφάλειας. Συμμετέχετε σε αποστολές στην Βαλτική. Εμείς συμμετέχουμε στην Frontex στην Ελλάδα με συνοριοφύλακες. Και πιστεύω ότι μέσω της πρακτικής συνεργασίας βελτιώνεται η κατανόηση» σημείωσε ο Ε.Ρινκιέβικς. 

«Σχετικά με την "Βόρεια Μακεδονία, θα την αποκαλέσω εγώ, πραγματικά πρέπει να θαυμάσω, να εκφράσω στο θαυμασμό μου για το θάρρος και την ηγετική θέση που ανέλαβες μέχρι τώρα στο θέμα αυτό. Ελπίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί με το να γίνει η «Βόρεια Μακεδονία» μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ότι τα θέματα θα επιλυθούν και ότι θα έχουμε ένα ακόμα κράτος μέλος» σημείωσε ο ίδιος.

«Πιστεύω ότι και εσείς και η κυβέρνηση έχετε κάνει κάτι το υποδειγματικό σε μία ήπειρο όπου υπάρχουν τόσα άλυτα θέματα. Και αντιμετωπίσατε το θέμα αυτό με ένα τρόπο που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και σε άλλες χώρες στο πλαίσιο άλλων διαφωνιών που υπήρξαν» πρόσθεσε ο Λετονός ΥΠΕΞ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL