Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χαμηλές πτήσεις, υψηλή διπλωματία

Μετά την τελετή στο προξενείο, οι δυο υπουργοί περπάτησαν στην παραλία χαιρέτησαν πολίτες σε καφέ και εστιατόρια

Εγκαινιάστηκε στη Σμύρνη το ελληνικό προξενείο - Τουρκικά "παρατράγουδα" κατά την επίσκεψη - αστραπή του Ν. Κοτζιά στη Σμύρνη

Σμύρνη. Αποστολή

Τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου ελληνικού προξενείου στη Σμύρνη ήταν μια καλή αφορμή για την επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων της Αθήνας και της Άγκυρας μετά το «πάγωμα» που είχε προκαλέσει η σύλληψη και η εξάμηνη κράτηση των δυο Ελλήνων αξιωματικών στην Τουρκία. Η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και η παρουσία του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε αυτόν τον συμβολικό αλλά και ουσιαστικό χαρακτήρα, ωστόσο η επίδειξη καλών προθέσεων συνοδεύτηκε από παρατράγουδα που παρ΄ ολίγο να χαλάσουν το θετικό κλίμα.

"Αυτοί που κάνουν φασαρία, δεν θέλουν συμφωνίες"

Όσο αναμενόμενες κι αν ήταν οι αναφορές του Μ. Τσαβούσογλου σε «πραξικοπηματίες και τρομοκράτες» στους οποίους δεν θα έδινε ποτέ καταφύγιο η δική του χώρα, τόσο άκομψες ήταν οι χαμηλές πτήσεις τουρκικών αεροσκαφών την ίδια ώρα πάνω από την προκυμαία της Σμύρνης, που κάλυψαν αρκετές φορές με τον εκκωφαντικό ήχο των κινητήρων τους τις δηλώσεις των υπουργών και των μεταφραστών τους. «Τι είναι αυτό;» ρώτησε ο κ. Κοτζιάς. «Δεν στοχεύουν εσένα», απάντησε με διάθεση «χιούμορ» ο Τούρκος ΥΠΕΞ για να εισπράξει στη συνέχεια το σχόλιο του Έλληνα υπουργού πως «αυτοί που κάνουν φασαρία, δεν θέλουν συμφωνίες».

Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ δήλωσε άγνοια για το ενδεχόμενο προγραμματισμένης άσκησης, ενώ στη συνέχεια τουρκικές πηγές ανέφεραν πως επρόκειτο για δοκιμές ενόψει της αεροπορικής επίδειξης που θα συνοδεύσει τις εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της «Μεγάλης Νίκης» της 9ης Σεπτεμβρίου, δηλαδή της καταστροφής της Σμύρνης. Ίσως να ήταν μια «διαβολική σύμπτωση» που οι χαμηλές πτήσεις έγιναν ακριβώς μέσα στο δεκάλεπτο των δηλώσεων των υπουργών κι ενώ ο κ. Κοτζιάς είχε ήδη σημειώσει ότι οι δυο χώρες δίνουν μάχη για ένα κοινό και σταθερό μέλλον καθώς «ο Θεός και ο Αλλάχ μάς έδωσαν τη δυνατότητα και τη δυσκολία να είμαστε γείτονες».

Ακρογωνιαίος λίθος ο διάλογος

Παρά τα προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, έχουμε μπροστά μας ένα δρόμο συνεργασίας και φιλικών σχέσεων όπου το μπορούμε, είπε ο κ. Κοτζιάς, ενώ ο κ. Τσαβούσογλου σημείωσε ότι ο διάλογος και η συνεργασία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο των διμερών σχέσεων ακόμα και σε περιόδους τρικυμίας όπου επικρατεί τελικά η ψυχραιμία. «Δεν είναι μυστικό ότι υπάρχουν προβλήματα μεταξύ μας, αλλά η Ελλάδα με σταθερό και αγέρωχο τρόπο έχει μείνει μακριά από τα δυο μέτρα και σταθμά που εφαρμόζουν άλλοι απέναντι στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας» συμπλήρωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Κέρδος η ευρωπαϊκή Τουρκία

Από την πλευρά του ο Έλληνας ΥΠΕΞ τόνισε ότι «μια Τουρκία κράτος-μέλος της Ε.Ε. θα είναι το μέγιστο κέρδος για την Ελλάδα». Δεν μπορώ -είπε- να φανταστώ το μέλλον της Ε.Ε. χωρίς αυτή την ειδική σύνδεση με την Τουρκία, ενώ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης της απαίτησης βίζας από τους Τούρκους πολίτες και τόνισε ότι η Τουρκία δικαιούται την υλοποίηση των συμφωνιών με την Ε.Ε. για να συμπληρώσει πως «ό,τι συμφωνούμε πρέπει να υλοποιείται κι από τις δύο πλευρές».

Μετά από την τελετή στο προξενείο -κι ενώ είχαν σταματήσει οι πτήσεις των μαχητικών- οι δυο υπουργοί περπάτησαν στην παραλία χαιρέτησαν πολίτες σε καφέ και εστιατόρια, καθ’ οδόν προς το γεύμα εργασίας, το οποίο διήρκεσε περίπου μια ώρα.

Συζήτηση για επανέναρξη επαφών - Κυπριακό

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι δυο υπουργοί συζήτησαν για το πώς θα ξαναρχίσουν οι διερευνητικές επαφές, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο θα οργανωθεί η συζήτηση για το Κυπριακό. Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ενώ ο Έλληνας ΥΠΕΞ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στις επαφές μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας για το θέμα του Κοσυφοπεδίου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο