Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
Ν. Κοτζιάς: Δημιουργική εξωτερική πολιτική για λύσεις και όχι αδράνεια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Κοτζιάς: Δημιουργική εξωτερική πολιτική για λύσεις και όχι αδράνεια

«Είμαστε μια κυβέρνηση και είμαι ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλουμε λύσεις. Οπαδός της διαιώνισης και αναπαραγωγής προβλημάτων δεν είναι στην δικιά μου αντίληψη». Αυτό τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς κλείνοντας τις εργασίες της επιστημονικής ημερίδας για τις νομικές πτυχές της Συμφωνίας- που διεξήχθη σήμερα υπό τη διοργάνωση του Επιστημονικού Συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών- με μία συνολική αποτίμηση της Συμφωνίας των Πρεσπών και της στρατηγικής υλοποίησής της.

«Η συμφωνία είναι ένας ειρηνικός συμβιβασμός αποτέλεσμα μιας κουλτούρας συμβιβασμού και συναίνεσης» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών καθηγητής Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Κοτζιάς ανέδειξε πρωτίστως τον δημοκρατικό χαρακτήρα της σημερινής συζήτησης όπου κλήθηκαν οι πιο διαφορετικές γνώμες, όπως είπε, να τοποθετηθούν και ευχαρίστησε ιστορικούς και νομικούς που έριξαν φως σε πολλές πτυχές τόσο της ιστορικότητας της περιοχής, όσο και των νομικών πτυχών της συμφωνίας και του ζητήματος γενικότερα.

Παράλληλα, όμως, άσκησε κριτική τονίζοντας ότι δεν θεωρεί "επιστημονικά έντιμο το να εμφανίζεται ότι υπάρχει μία ασυνέχεια στην ελληνική πολιτική και την συμφωνία που έκανε η σημερινή κυβέρνηση" αντιμέτωπη μάλιστα με τα τετελεσμένα με τα οποία βρέθηκε.

Ο Ν. Κοτζιάς εξέφρασε την άποψη ότι «καταβάλλεται συστηματική προσπάθεια να μειωθεί το εύρος και το βάθος των κερδών σε αυτή την προσπάθεια", υπεραμύνθηκε της συμφωνίας και ανέπτυξε τα βασικά οφέλη αυτής για τη χώρα μας επισημαίνοντας ότι "κάναμε μία συμφωνία που να έχουν κέρδη και οι δύο πλευρές μέσα από ένα συμβιβασμό». «Χωρίς συμβιβασμό δεν υπάρχουν διεθνείς συμφωνίες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος σε αυτά που πήρε η χώρα μας τόνισε τη σημασία της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, όνομα γενικής ισχύος και για διακρατικές και για διεθνείς σχέσεις, αλλά και ότι με τη συμφωνία εξαφανίστηκε το κύριο ζήτημα του αλυτρωτισμού.

Σε αυτό το σημείο είπε "ότι δεν είναι έντιμη συμπεριφορά απέναντι στη ιστορία" να μην αναγνωρίζεται η σημασία της αποδοχής αλλαγής του άρθρου 49 του συντάγματος της πΓΔΜ με το δικό μας 118 για την ελληνική ομογένεια.

Εμείς θέλαμε να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων όπως πάντα ήτανε" είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών.

Ασκώντας κριτική στους επικριτές της συμφωνίες είπε ότι στην χώρα μας υπάρχουν δύο είδη πολιτικής: Η μία που της αρέσει να υπάρχουν και αναπαράγουν προβλήματα και να βρίσουν προβλήματα εκεί που δεν υπάρχουν και ή άλλη που θέλει λύσεις. Η υπόθεση η δική μας είναι να λύνουμε προβλήματα" είπε.

"Όλοι όσοι κάνουν κριτική στην παρούσα συμφωνία Πρεσπών δεν τους έχω ακούσει ακόμα να λένε τι ακριβώς έπρεπε να δώσουμε; Και δεν τους ακούω ακόμα να λένε τι πήραμε και ποια είναι η ισορροπία ανάμεσα σε αυτά που θα έπρεπε να δώσουμε και σε αυτά που έπρεπε να πάρουμε" είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Κοτζιάς σημειώνοντας ότι "είναι ωραίο να περιγράφονται μοντέλα αλλά η πολιτική δε γίνεται έτσι".

Ως προς την επιβολή όλων των δικών μας όρων, είπε ότι έχει βαρεθεί να ακούει "το πως θα ήταν μία καλύτερη συμφωνία, στην οποία όμως κανείς άλλος δεν θα συμφωνούσε ούτε ο ΟΗΕ ούτε η άλλη πλευρά". Εστίασε δε στα τρία βασικά ζητήματα που θεωρούσαν σημαντικά και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης: το όνομα που άλλαξε, το απαραβίαστο των συνόρων που διασφαλίστηκε από ένα ολόκληρο κεφάλαιο και το γεγονός ότι μπήκε ένα τέλος στην συζήτηση περί δήθεν "μειονοτήτων" στην Ελλάδα. Παράλληλα υπογράμμισε και τη σημασία της επίτευξης του πλήρους διαχωρισμού της ελληνικής Ιστορίας και του ελληνικού πολιτισμού από την πΓΔΜ που αναφέρεται ρητά στο άρθρο 7 της συμφωνίας χαρακτηρίζοντας ως μεταφυσικές τις θεωρίες περί κινδύνου πολέμων μεταξύ επαρχιών και κράτους με το ίδιο όνομα προτάσσοντας ως παράδειγμα την μεγάλη επαρχία του Λουξεμβούργου και το Λουξεμβούργο ως κράτος.

Αναφερόμενος στο θέμα της γλώσσας ο υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε τη σημασία της πλήρους αποσαφήνισης του σλαβικού χαρακτήρα της γλώσσας της πΓΔΜ στη συμφωνία, και στο γεγονός ότι αυτή η γλώσσα παύει να είναι πλέον καθιερωμένη και αυτοτελής. Παράλληλα μίλησε για το τετελεσμένο που βρήκε μπροστά της η κυβέρνηση με την παλιά καθιέρωσή της ως "μακεδονικής" στον ΟΗΕ από όλους αυτούς, τους σημερινούς επικριτές, που δεν αντιδράσανε επί πάνω από 60 χρόνια, όπως είπε. "Διότι αν δεν βρίσκαμε τα τετελεσμένα θα είχαμε άλλη συμφωνία" πρόσθεσε και συμπλήρωσε: "Αλλά ποια χώρα μια γλώσσα που την έχει καθιερώσει 70 χρόνια ως δικιά της θα παραιτηθεί και ποια κυβέρνηση αντέχει να γυρίσει στο σπίτι της με μία τέτοια παραίτηση;".

Έθεσε δε το ρητορικό ερώτημα: "Διεκδικούμε αυτή τη σλαβική γλώσσα για πάρτη μας; Νοιώθουμε ότι έχουμε μια κληρονομιά στις σλαβικές γλώσσες και ανησυχούμε;"

Ανήθικο αυτοί που δημιούργησαν τα τετελεσμένα να παριστάνουν τους Δονκιχώτες

Εμείς δεν θέλαμε να επιβάλουμε, εμείς θέλαμε να κερδίσουν όλες οι πλευρές και να αναπτυχθούν τα Βαλκάνια, να κερδίσει η ελληνική Μακεδονία, να γίνει η Θεσσαλονίκη η πραγματική πρωτεύουσα των Βαλκανίων, όπως πάντα ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι στις καλύτερες αναλαμπές της Νέας Δημοκρατίας το Βόρεια Μακεδονία ήταν η καλύτερη λύση, την οποία δεν κατάφεραν να πάρουν: "Την πήραμε εμείς διότι ακριβώς κάναμε μια συμφωνία με προοπτική" είπε σημειώνοντας ότι όταν άρχισε η παρούσα διαπραγμάτευση ήταν ήδη συμφωνηθέν το σύνθετο όνομα που συμπεριελάμβανε το Μακεδονία. "Και το θεωρώ ανήθικο αυτοί που το δώσανε τότε, αυτοί που δημιούργησαν τα τετελεσμένα που βρήκαμε εμείς μπροστά μας να παριστάνουν τους δονκιχωτικούς οπαδούς ενός ονόματος που ασφαλώς θα ήταν πιο ωραίο να μην έχει το Μακεδονία.

Οι επικριτές, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, "δεν αντιλαμβάνονται ότι σε έναν διεθνή συμβιβασμό το επιδιωκόμενο είναι το μέγιστο δυνατόν κέρδος για κάθε πλευρά αλλά με τη συναίνεση της άλλης. Δεν κάνουμε άσκηση ποια είναι η καλύτερη συμφωνία".

Κατέστησε δε σαφές: "Εμείς λύνουμε προβλήματα και δεν δεχόμαστε να τα διατηρούμε. Αυτό το πρόβλημα, του μαξιμαλισμού που λέμε στις διεθνείς σχέσεις, ανατροφοδοτείται από αυτούς που κάνουνε υποχωρήσεις χωρίς αρχές και που σήμερα παριστάνουν τους σκληρούς".

Και πρόσθεσε: "Το χειρότερο που κάνουν ορισμένοι κύκλοι είναι ότι μας κατηγορούν για πράγματα που δεν αληθεύουν" είπε ο Ν. Κοτζιάς τονίζοντας ότι η συμφωνία διορθώνει τα τετελεσμένα, όπως το να έρχονται στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια εκατομμύρια Σκοπιανών τουριστών με διαβατήρια της Δημοκρατίας της Μακεδονίας. "Και δεν τους πειράζει το Δημοκρατία της Μακεδονίας αλλά τους πειράζει το Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας γιατί περιλαμβάνει το "Μακεδονία": παραλογισμός στο τετράγωνο" συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος ειδικότερα στο θέμα της ιθαγένειας είπε ότι αυτή με την εθνότητα είναι διακριτές έννοιες που όπως σημείωσε το ζήτημα το έλυσε με ένα μικρό κείμενο ο καθηγητής Χάρης Παμπούκης τον οποίο και ευχαρίστησε δημόσια γι αυτό. Διευκρίνισε δε ότι το nationality δεν μεταφράζεται ως εθνικότητα. Αναφερόμενος στην "εξίσωση" των επικριτών επί του θέματος μεταξύ ιθαγένειας και εθνότητας και την ταύτιση των δύο εννοιών εστίασε στους ομογενείς της Αλβανίας και στην ιθαγένειά τους που σαφώς δεν είναι ελληνική αλλά αλβανική.

"Στο όνομα του μεγάλου πατριωτισμού ότι παραδώσαμε την εθνότητα μέσω της ιθαγένειας ξέρετε τι κάνετε; Αφοπλίζετε την ελληνική εξωτερική πολιτική από την υπεράσπιση της ελληνικής γηγενούς ομογένειας στην Αλβανία" είπε χαρακτηριστικά ο Ν. Κοτζιάς θέτοντας παράλληλα και το ερώτημα μήπως ο πατριάρχης Κωνσταντινούπολης δεν ανήκει στο Γένος; Επίσης αποσαφήνισε το θέμα της σχέσης της γλώσσας με το έθνος που σαφώς δεν εφάπτονται.

Όσο για το όνομα των προϊόντων ο υπουργός Εξωτερικών εξήγησε ότι οι επικριτές της συμφωνίες επιδίδονται σε "ψεύτικες κατασκευές που δεν συσχετίζονται με την ιστορική πραγματικότητα. Τα προϊόντα της βόρειας χώρας, όχι μόνο κυκλοφορούσαν με εμπορικά ονόματα Μακεδονίας αλλά και με το made in Macedonia. Και αυτό σταματάει. Με την επόμενη μέρα της εφαρμογής η συμφωνία λέει ότι όλοι οι θεσμοί θα έχουν το Βόρεια Μακεδονία μπροστά και τα άλλα ζητήματα τα βάλαμε για να τα λύσουμε" είπε και αναφέρθηκε στην καταγραφή των 3.500 εταιριών της Β. Ελλάδας που έγινε στη Θεσσαλονίκη από έγκριτους καθηγητές.

Σε όσους ισχυρίζονται ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δίνει στην πΓΔΜ το ΝΑΤΟ και την ΕΕ ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι η Ελλάδα αξιοποίησε αυτό τον μηχανισμό για να επιτύχει μια καλή συμφωνία. Σημείωσε την ιδιαίτερη σημασία που έχει η αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ των Σκοπίων με το όνομα "Βόρεια Μακεδονία"- που σημαίνει ακύρωση του αιτήματος που είχαν υποβάλει το 2008 με το προσωρινό όνομα τους το FYROM- αλλά και τη δέσμευσή τους να ικανοποιήσουν οι ίδιοι τις σχετικές συνταγματικές αλλαγές προκειμένου να μπουν σε αυτό.

"Δεν φοβάμαι όσο πιστεύω στο μεγαλείο και στις δυνατότητες της δικής μας χώρας"

Ο υπουργός Εξωτερικών κατέθεσε επίσης και την ανησυχία του ότι οι αντιπολιτευόμενοι δείχνουν να μην καταλαβαίνουν ποιά είναι τα πραγματικά γεωπολιτικά προβλήματα της χώρας, μίλησε να την καταστροφολογία που υφίσταται "ως η χώρα να κινδυνεύει από έναν έντιμο συμβιβασμό με ένα μικρό κράτος που δεν το εγκαταλείπει στα χέρια της Τουρκίας". Αυτό, όπως τόνισε, δείχνει ότι δεν γίνονται κατανοητοί οι μεγάλοι κίνδυνοι στα βόρειά μας με αυτό τον γείτονα, όπως η κατάληψή του από την Τουρκία και ο κίνδυνος μετασχηματισμού του εθνικισμού σε μουσουλμανικό φονταμενταλισμό, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και την ανάγκη ενός περιβάλλοντος ειρήνης και σταθερότητας, στο φυσικό μας χώρο που είναι τα Βαλκάνια, για την ανάπτυξη της Ελλάδας τώρα που βγαίνει από την κρίση.

"Υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που θρέφονται πολιτικά από την μη λύση των προβλημάτων: αφήστε το σπίτι να καεί για να μπορώ να κατηγορήσω τους γείτονες. Εγώ δεν θα αφήσω το σπίτι μου να καεί κι ας μη κατηγορώ κανέναν" είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης ότι "είναι ανοησία να θεωρείται ότι το πρόβλημα λύθηκε με βιασύνη. Έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες με ηρεμία και νηφαλιότητα" τόνισε και συμπλήρωσε: "Αν θεωρούν ότι η ηρεμία και η νηφαλιότητα είναι η αναβολή της λύσης, ουσιαστικά είναι ενάντια σε κάθε λύση, δεν τους πειράζει αυτή η λύση. Δεν θέλουν λύση, διότι θρέφονται έτσι οι ανάγκες τους".

Ο Ν. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι "όσο η Ελλάδα δεν λύνει τα προβλήματα με τους γείτονές της τόσο θα αφήνει άλλες δυνάμεις να παρεμβαίνουν στην περιοχή, να δημιουργούν άλλους συσχετισμούς και να πιέζουν τη χώρα μας, δυνάμεις ισχυρότερες από την πΓΔΜ με άλλα σχέδια για την περιοχή"

"Συνολικά" κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών "θα πρέπει κανείς να εντάξει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε ένα γενικότερο πλαίσιο , να μας πει ποια είναι η αντίληψή του για τη γενικότερη εξωτερική πολιτική, να είναι ενεργητική, όπως κάνουμε εμείς ή παθητική όπως θέλουν εκείνοι, στην αδράνεια και την αναμονή; Να είναι ειρηνική και δημοκρατική ή να παράγει αρχές πολέμου; Και ακόμα ποιά είναι η αντίληψή τους για το ρόλο της Ελλάδος στο σύγχρονο κόσμο; Είναι ένας ρόλος με ατζέντα δικιά μας αυτόνομη και αυτοτελή που σέβεται την Ιστορία και τον λαό της ή είναι μία πολιτική που ενδιαφέρεται μόνο για τα εσωκομματικά προβλήματα; Είναι μια πολιτική θαρραλέα και τολμηρή ή φοβική και δειλή;"

"Δεν φοβάμαι όσο πιστεύω στο μεγαλείο και στις δυνατότητες της δικής μας χώρας" κατέληξε ο Νίκος Κοτζιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL