Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ντ.Ντιμιτρόφ: Υπέρ της ένταξης στην ΕΕ το 70-80% των πολιτών της ΠΓΔΜ

«Για μας δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την ενσωμάτωση στην ΕΕ. Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι δική μας απόφαση και μόνο δική μας. Μακροπρόθεσμα η ένταξή μας θα είναι καλή για τη σταθερότητα στη Βαλκανική», σημείωσε ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ

Το 70-80% των πολιτών της ΠΓΔΜ είναι υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, τονίζει σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Νικόλα Ντιμιτρόφ. «Ζούμε τώρα μια συγκυρία σαν του 2004, όταν λάβαμε το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Έπρεπε λόγω της διένεξης για το ονοματολογικό να περιμένουμε πολύ», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Λάβαμε την ένατη θετική σύσταση από τις Βρυξέλλες», πρόσθεσε ο ίδιος μιλώντας στη γερμανική Die Welt και σημείωσε ότι «τα 3/4 του εμπορίου μας γίνονται με την ΕΕ. Το ίδιο μεγάλο είναι το ποσοστό των ξένων επενδυτών. Για μας δεν υπάρχει άλλο σχέδιο από την ενσωμάτωση στην ΕΕ.Το ζήτημα της ονομασίας πρέπει να είναι δική μας απόφαση και μόνο δική μας. Κανείς δεν μας ανάγκασε να ενσωματωθούμε στη Δύση. Μακροπρόθεσμα η ένταξή μας θα είναι καλή για τη σταθερότητα στη Βαλκανική».

«Το προσφυγικό έγινε τόσο μεγάλη πρόκληση, επειδή δεν έχουμε παγκόσμια λύση ούτε καν μια ευρωπαϊκή λύση, από μόνη της, δεν αρκεί. Γι’ αυτό κάθε εθνικός μονόδρομος είναι καταδικασμένος να αποτύχει», ο υπουργός Εξωτερικων της πΓΔΜ.

«Είναι απλό για ορισμένους πολιτικούς να υπόσχονται στον κόσμο απλές λύσεις, θέλοντας να κλείσουν τα σύνορα και να χτίσουν τείχη. Υπόσχονται τους παλιούς, καλούς καιρούς. Αλλά δεν μπορούν να βρεθούν λύσεις ομφαλοσκοπώντας. Μόνο με συνεργασία και βοήθεια στις χώρες προέλευσης μπορούμε εμείς στην Ευρώπη να είμαστε σίγουροι. Γι’ αυτό θα πρέπει να κάνουμε κάτι και για τη Συρία. Μπορεί να πάρει χρόνο και να κοστίσει πολιτικές καριέρες, αλλά μια μέρα θα έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική», πρόσθεσε ο ίδιος.

Δείτε όλα τα σχόλια