Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Παραμένουν σε ισχύ οι εθνικές «κόκκινες γραμμές»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραμένουν σε ισχύ οι εθνικές «κόκκινες γραμμές»

“Ανεβαίνει”... πίστα η διαπραγμάτευση για την επίλυση του "Μακεδονικού", μετά τα νέα βήματα προς τη λύση που κατεγράφησαν στη Σόφια, κατά τις συναντήσεις Τσίπρα - Ζάεφ. Χθες τα σενάρια... πήραν “φωτιά” μετά τα δημοσιεύματα ΜΜΕ της Βουλγαρίας και της ΠΓΔΜ που ανέφεραν ότι στο τραπέζι έχει πέσει το όνομα “Republika Ilidenska Makedonija”. Εφ' όλων αυτών, αλλά και όλων των υπολοίπων πτυχών της λεπτής διαπραγμάτευσης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώνει σήμερα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας διά ζώσης στο Προεδρικό Μέγαρο και τους πολιτικούς αρχηγούς με κύκλο τηλεφωνημάτων.

Παρά το γεγονός ότι προσώρας τα σενάρια είναι μόνο... σενάρια, αυτά πυροδότησαν πλήθος δημοσιευμάτων, ενώ εκδηλώθηκε κριτική και σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης. “Προς Θεού, όχι 'Μακεδονία του Ίλιντεν'. Δικαιώνει απόλυτα αλυτρωτισμο”, ήταν ένα ενδεικτικό “τιτίβισμα” του πρώην υπουργού Ανδρ. Ανδριανόπουλου, ενώ ο Ευ. Βενιζέλος στη Βουλή χαρακτήρισε την ονομασία "Μακεδονία του Ίλιντεν" ως τον "αλυτρωτισμό αυτοπροσώπως".

Μαξίμου: “Κενή περιεχομένου η συζήτηση για όνομα”

Με αυτά τα δεδομένα, το Μαξίμου υπενθύμισε χθες, με σχετική ανακοίνωση, όσα είχε πει προχθές από τη Σόφια ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, έπειτα από τις συναντήσεις με τον ομόλογό του εκ της ΠΓΔΜ: “Έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης, αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί", είχε τονίσει χαρακτηριστικά.

“Η συζήτηση για οποιοδήποτε όνομα είναι κενή περιεχομένου, εάν δεν έχουν πρώτα εκπληρωθεί οι δύο βασικές προϋποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση έχει θέσει, ακολουθώντας την εθνική γραμμή, από την αρχή της διαπραγμάτευσης για το ονοματολογικό”, πρόσθεσε χθες το Μαξίμου, επαναλαμβάνοντας αυτές τις προϋποθέσεις: πρώτον, “το erga omnes με συνταγματική αναθεώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να υπάρξει συμφωνία” και, δεύτερον, “η υλοποίηση της συνταγματικής αναθεώρησης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για ένταξη σε διεθνείς οργανισμούς (Ε.Ε. - ΝΑΤΟ)”.

Τζανακόπουλος: “Έχουμε αρκετή απόσταση να διανύσουμε”

Το ότι ακόμη δεν έχουν “κλειδώσει” οι διαπραγματεύσεις επανέλαβε χθες και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος, μιλώντας στον ρ/σ “Alpha”.

“Υπάρχει η πολιτική βούληση, ωστόσο έχουμε αρκετή απόσταση ακόμη να διανύσουμε για να καταλήξουμε σε συμφωνία. Πολλά ονόματα έχουν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αλλά αυτή την ώρα δεν μπορώ να πω κάτι περισσότερο”, επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας. Τα σχετικά δημοσιεύματα για το εν λόγω όνομα “δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει” ούτε η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο κρατικό πρακτορείο ΜΙΑ.

Στα δύο η Ν.Δ. με Ντόρα - Σαμαρά

“Προϋπόθεση για τη Ν.Δ. είναι να αντιμετωπιστεί το μείζον, που είναι ο αλυτρωτισμός, που αφορά το μέλλον των Βαλκανίων” επισήμανε χθες μιλώντας στον ρ/σ Real FM η Ντ. Μπακογιάννη, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να λυθεί “μόνο μέσα από την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ”. Στον αντίποδα, ο Αντ. Σαμαράς, μιλώντας χθες στη Βουλή, “φωτογράφισε” την αντίθεσή του στην σύνθετη ονομασία, κατηγορώντας τους κυβερνώντες πως “πάνε να νομιμοποιήσουν τον σκοπιανό (sic) αλυτρωτισμό σε βάρος της Ελλάδας”, προσθέτοντας ότι “το όνομα είναι το κατ’ εξοχήν 'όχημα' του αλυτρωτισμού”.

“Υπέρ της λύσης και κατά του αδιεξόδου” τάχθηκε (ρ/σ 247”) ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλος, ενώ ο Σπ. Δανέλλης, από την ίδια συχνότητα, τόνισε: “Εγώ και το Ποτάμι θα ψηφίσουμε συμφωνία για το 'Μακεδονικό'”. “Ας μην επιμείνουμε να κρύβουμε το πρόβλημα του 'Μακεδονικού' κάτω από το χαλί, ας τολμήσουμε! Και η πλευρά της κυβέρνησης και η πλευρά της αντιπολίτευσης” επισήμανε στον ΣΚΑΪ και ο Στ. Θεοδωράκης.

Διεθνές ενδιαφέρον μετά τη σύνοδο στη Σόφια

Εν τω μεταξύ, στις δηλώσεις της καγκελαρίου Άν. Μέρκελ μετά τη σύνοδο κορυφής στη Σόφια παρέπεμψε χθες η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτ. Φιτς για να δείξει την ικανοποίηση του Βερολίνου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις. “Η Ελλάδα είναι εκείνη που έχει τις σωστές θέσεις στο θέμα της ονοματοδοσίας και η λύση θα πρέπει να είναι με βάση όσα ζητάει η Ελλάδα, γιατί αυτό προκύπτει από την αρχαία και βαλκανική Ιστορία” δήλωσε χθες από την Κρήτη και ο Σέρβος υπουργός Παιδείας Μλ. Σάρτεβιτς, ενώ ήδη από το βράδυ της Πέμπτης η πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Τ. Μέι, που επισκέφθηκε τα Σκόπια, υπογράμμισε τη στήριξη της χώρας της στην επίλυση του "Μακεδονικού", με τον Ζ. Ζάεφ να διαβεβαιώνει ότι αναζητείται “συνολική λύση και όχι τμηματικές λύσεις”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL