Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σήμερα η συνάντηση Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το erga omnes

Διυπουργική συνάντηση στο Σούνιο - "Θετικό σήμα" των Σκοπίων αναμένει η Αθήνα για τη συνέχιση της πορείας προς τη συμφωνία

Συνάντηση υψηλών προσδοκιών για την πορεία προς την επίλυση του "Μακεδονικού" συνιστά το σημερινό τετ α τετ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Σούνιο, στο περιθώριο της δεύτερης υπουργικής συνάντησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των δυτικών Βαλκανίων και των κρατών που συγκροτούν την Ομάδα Βίσεγκραντ.

Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ, που έδωσαν χθες το “παρών” στη συνάντηση, αναμένεται να τα πουν σήμερα κατ’ ιδίαν, με στόχο να καλυφθούν ακόμη μερικά μέτρα στη δύσκολη και ανηφορική διαδρομή προς την επίλυση του ονοματολογικού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα συνεχίζει να περιμένει ένα “θετικό σήμα” από τα Σκόπια σε ό,τι αφορά το erga omnes, δηλαδή το να συμφωνηθεί ως εύρος χρήσης της υπό διαπραγμάτευση ονομασίας το περίφημο “έναντι όλων”. Σημειωτέον ότι, ώς την προηγούμενη συνάντηση των δυο υπουργών, ο Ν. Ντιμιτρόφ συνέχιζε να προκρίνει την πρόταση της “διπλής ονομασίας”, ήτοι να υιοθετηθεί ένα κοινά συμφωνημένο όνομα για διεθνή χρήση και να συνεχίσει η ΠΓΔΜ να χρησιμοποιεί το συνταγματικό της όνομα (Δημοκρατία της Μακεδονίας) στο εσωτερικό του γειτονικού κράτους.

Παράλληλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, όσο δύσκολη κι αν είναι η σύγκλιση της ελληνικής “κόκκινης γραμμής” για συνταγματική αναθεώρηση και erga omnes χρήση με την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης Ζάεφ να αναθεωρήσει “εδώ και τώρα” τον καταστατικό χάρτη της γείτονος, “όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και τρόπος”, όπως λένε καλά ενημερωμένοι παράγοντες. Με άλλα λόγια, στο τραπέζι έχει πέσει η κατάρτιση μίας διεθνούς συμφωνίας με βήματα και στάδια, που θα καταλήγει στην ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. παραλλήλως με την αλλαγή του ονόματος και στο σύνταγμα. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, για να συνεχιστεί η σχετική συζήτηση, θα πρέπει η άλλη πλευρά να αποδεχτεί ότι στο τέλος του δρόμου θα περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του καταστατικού χάρτη της ΠΓΔΜ...

Ικανοποίηση για τη συνάντηση Βίσεγκραντ- Βαλκανίων: Χρειάζεται Ενωμένη Ευρώπη στην πράξη

"Η Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας, και να αποκοπεί από τον κοινωνικό περίγυρό της" τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών

Όλα αυτά, λοιπόν, θα έχουν την ευκαιρία να διαπραγματευτούν στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών σήμερα. Χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για την έκβαση της δεύτερης υπουργικής συνάντησης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών των δυτικών Βαλκανίων και των κρατών που συγκροτούν την Ομάδα Βίσεγκραντ”, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι “έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της Ε.Ε. είτε υποψήφια, που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη - μέλη της Ευρώπης”. Στο υπουργείο Εξωτερικών θεωρείται η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ως ιδιαιτέρως σημαντική, “δεδομένων των κοινών αναπτυξιακών σχεδίων, γεωπολιτικών συμφερόντων, αλλά και κοινών προβλημάτων”, όπως λένε καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές.

Κατά τις εργασίες της υπουργικής συνάντησης, ο Ν. Κοτζιάς τάχθηκε υπέρ της πιο ενωμένης Ευρώπης, “που πρέπει να αποδείξει στους πολίτες της ότι δεν είναι μόνο ένα σύστημα μνημονίων, εμπάργκο και κυρώσεων, αλλά πρωταρχικά παραγωγός ευμάρειας και ασφάλειας", ενώ προειδοποίησε πως “η Ε.Ε. κινδυνεύει να γίνει ένα εγχείρημα των ελίτ, πολιτικών και οικονομικών, ομάδων ειδικών συμφερόντων και επιλογών σκοπιμότητας και να αποκοπεί από τον κοινωνικό περίγυρό της”.

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Κυβέρνηση συνοπτικών διαδικασιών

Η Ν.Δ. ή είναι μεθυσμένη από την επάνοδο στην εξουσία και λαφυραγωγεί ασύστολα ή έχει καβαλήσει το καλάμι και νομίζει ότι το κράτος τής ανήκει, οπότε δεν αισθάνεται την ανάγκη να δικαιολογήσει τις αποφάσεις της ή να τηρήσει κάποια προσχήματα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο