Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ.Κατρούγκαλος: Σε εγρήγορση η Ελλάδα έναντι της Τουρκίας μέσα από διπλωματικές συμμαχίες

Eurokinissi

«Η Τουρκία ανοίγει πολλά μέτωπα, είναι απρόβλεπτη, πολλές φορές φαίνεται πρόθυμη να διαρρήξει στενές σχέσεις που είχε στο παρελθόν με χώρες όπως η Γερμανία, οι ΗΠΑ και προφανώς διατηρεί σε υψηλή ένταση την κατάσταση στο Αιγαίο», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών

Η Ελλάδα στην περίοδο της τελευταίας τριετίας έχει αναδειχθεί σε ήρεμη δύναμη, παίζοντας το χαρτί των διπλωματικών συμμαχιών, της ενίσχυσης του διεθνούς κύρους της και κυρίως της παρουσίας της στην ΕΕ και αυτό το χαρτί αποδίδει, δήλωσε ο αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Συρία, μετά και την κατάληψη της πόλης Αφρίν, ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM» επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση, καθώς, όπως εξήγησε, «η Τουρκία ανοίγει πολλά μέτωπα, είναι απρόβλεπτη, πολλές φορές φαίνεται πρόθυμη να διαρρήξει στενές σχέσεις που είχε στο παρελθόν με χώρες μεγάλες, όπως η Γερμανία, η Αμερική και προφανώς διατηρεί σε υψηλή ένταση την κατάσταση στο Αιγαίο».

«Ωστόσο», παρατήρησε ο αν. υπουργός, «ακριβώς επειδή η Τουρκία έχει αυτόν τον ρόλο -δηλαδή είναι όχι απλώς απρόβλεπτος παίκτης, αλλά παίκτης που φαίνεται να αμφισβητεί τις σταθερές των διπλωματικών σχέσεων στην περιοχή- χάνει διπλωματικό κεφάλαιο, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί από θέση ισχύος, όταν έχει ρίξει όλες τις γέφυρες».

«Οι χώρες στο επίπεδο των ομαλών σχέσεών τους εκτός πολέμου -η Τουρκία δεν είναι διατεθειμένη να πάει σε πόλεμο μέχρις εσχάτων σε κανένα από τα μέτωπα που ανοίγει- κερδίζουν ή χάνουν, ανάλογα με την συγκριτική διεθνή ισχύ που έχουν, ανάλογα με το διεθνές διπλωματικό κεφάλαιο, που έχουν συσσωρεύσει ή που έχουν ξοδέψει» εξήγησε.

Σχολιάζοντας, εξάλλου, την επανεκλογή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με ποσοστό 76,65% των ψήφων, ο αν. υπουργός σημείωσε πως «η Ελλάδα στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωτερικής της πολιτικής φιλοδοξεί να αποτελεί μία γέφυρα ανάμεσα στη Ρωσία --με την οποία μας συνδέουν ιστορικοί δεσμοί και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που είναι προφανώς το πολιτικό μας σπίτι και θα έτσι συνεχίσουμε να διαδραματίζουμε αυτόν τον θετικό λόγο».

«Μέτωπο προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό»

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της διήμερης διεθνούς συνάντησης για το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και την προοπτική της ενωτικής δράσης των προοδευτικών δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα (16-17/3), ο κ. Κατρούγκαλος επισήμανε ότι επιδίωξη είναι «γενικά και στην Ευρώπη και στη χώρα μας ένα ευρύ μέτωπο των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό [...] μία πλατιά ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία όμως υπάρχουν προϋποθέσεις.

«Ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της δικής μας κυβέρνησης δυνάμεις της οικολογίας, της σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς από όλη την Ευρώπη», είπε, παρατηρώντας πως την ίδια στιγμή στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, «μολονότι υπήρξαν φωνές προς αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας ότι υπάρχουν πάντοτε δύο παρατάξεις και δύο βασικές επιλογές -η Δεξιά και η Αριστερά- και πρέπει κάποιος να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει, υπήρχαν και άλλες φωνές που πρακτικά είπαν, ο ένας πως ο εχθρός είναι ο Αριστερός λαϊκισμός, εννοώντας τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι θεώρησαν ότι το κύριο στις επόμενες εκλογές δεν είναι τι κυβέρνηση θα έχει ο τόπος και αν θα έχει προοδευτικό πρόσωπο, αλλά είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Υπάρχουν πράγματι ορισμένοι, που λόγω των απόψεών τους αποτελούν βαρίδια για την προοπτική συνεργασίας και της σύμπτυξης αυτού του μετώπου, νομίζω όμως ότι η πραγματικότητα θα του αφήσει πίσω» εκτίμησε.

Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα που αναφέρονται σε κρίση στις σχέσεις μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων ανέφερε: «Ο πεινασμένος καρβέλια ονειρεύεται από την αρχή της θητείας μας αυτό είναι το μόνιμο μότο αυτών που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία. Προφανώς δεν έχουμε τις ίδιες απόψεις με τους ΑΝΕΛ -είμαστε ένα κόμμα της Αριστεράς, είναι ένα κόμμα πατριωτικό συντηρητικό- παρόλα αυτά ενωνόμαστε ακόμη -και δεν πρόκειται αυτή η ενότητα να διαρραγεί- από τον κοινό σκοπό να απαλλαγούμε από τα μνημόνια και να αντιμετωπίσουμε τη διαπλοκή. Αυτός ήταν ο λόγος που συνεργαστήκαμε με τους ΑΝΕΛ, παραμένει ενεργός, έχουμε πολλές μάχες να δώσουμε ακόμη και θα τις δώσουμε μαζί».

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Ξέρουν ήδη ότι χάνουν

  Εχθές η εκπρόσωπος της Ν.Δ. Μαρία Ζαχαράκη έστειλε στο ΕΣΡ επιστολή, με την οποία επιχειρεί να μπλοκάρει τη μετάδοση της ομιλίας του Αλ. Τσίπρα την Παρασκευή το βράδυ. Το τυπικό ζήτημα είναι ότι ο...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο