Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Διπλωματικός "πυρετός" στην Αθήνα για άμεση επάνοδο των δύο στρατιωτικών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διπλωματικός "πυρετός" στην Αθήνα για άμεση επάνοδο των δύο στρατιωτικών

Σε διπλωματικό “πυρετό” βρίσκεται η Αθήνα με την Άγκυρα για την άμεση και κατά το δυνατόν συντομότερη διευθέτηση του ζητήματος και την επιστροφή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπήρχαν τουλάχιστον έως αργά χτες το βράδυ, τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή, εξέλιξη που ήρθε να διαψεύσει πληροφορίες τουρκικών ΜΜΕ που έως χθες το απόγευμα έκαναν λόγο ακόμα και για κατηγορίες περί “κατασκοπείας”.

Την Πέμπτη, στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς, έναν ανθυπολοχαγό και έναν οπλίτη πενταετούς υποχρέωσης, εκτελούσε τη συνήθη περιπολία στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου. Λόγω των εξαιρετικά δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν, αποπροσανατολίστηκαν και πέρασαν σε τουρκικό έδαφος, όπου εντοπίσθηκαν από αντίστοιχη τουρκική περίπολο, οδηγήθηκαν με τη διαδικασία του αυτόφωρου και κρατούνται έκτοτε στις φυλακές Αδριανούπολης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΓΕΣ , από την πρώτη στιγμή οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τις τουρκικές και είναι σε εξέλιξη διαδικασίες επανόδου στην Ελλάδα, ενώ τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς “είναι καλά στην υγεία τους” και “βρίσκονται στην Αδριανούπολη προκειμένου να ολοκληρωθούν οι τυπικές διαδικασίες".

Ο Αλ. Τσίπρας παρακολουθεί στενά

Ο πρωθυπουργός παρακολουθεί από το μεσημέρι της Πέμπτης στενά τις εξελίξεις με τους δύο συλληφθέντες Έλληνες αξιωματικούς και βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Τζανακόπουλος ενημέρωσε από νωρίς χθες το μεσημέρι ότι “βρισκόμαστε σε συνεννόηση με τις τουρκικές αρχές για την άμεση διευθέτηση του ζητήματος” και ότι “ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Αποστολάκης είχε ήδη τηλεφωνική επικοινωνία σε καλό κλίμα με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Άκαρ”. Σημείωνε δε ότι “οι νομικές τυπικές διαδικασίες στην Τουρκία θα κινηθούν άμεσα και αναμένουμε τη σύντομη επιστροφή των δύο Ελλήνων στη χώρα μας”.

Μόνη κατηγορία, η “παράνομη διείσδυση”

Μόλις λίγες ώρες μετά από αυτές τις δηλώσεις και με τον ορισμό δικασίμου να παραμένει άγνωστος έως τότε, θα γίνονταν γνωστές πληροφορίες κατά τις οποίες οι δύο Έλληνες αξιωματικοί θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική Δικαιοσύνη με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες που μετέδωσε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, διεξάγονταν σε καλό κλίμα οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε την Πέμπτη και υπήρξε δεύτερη χθες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

Παράλληλα και από τις επικοινωνίες των αρμόδιων τομεαρχών της μείζονος και της ελάσσονος αντιπολίτευσης με την πολιτική και τη στρατιωτική ηγεσία του ΥΠΕΘΑ αλλά και την πρεσβεία της Ελλάδας στην Τουρκία, προέκυπτε κλίμα αισιοδοξίας για άμεση διευθέτηση του θέματος, ενδεχομένως και τη Δευτέρα. Μιας περίπτωσης ενός συμβάντος για το οποίο θα έπρεπε να συμβεί ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα, όπως επισήμανε ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ., δηλαδή άμεση επιστροφή.

“Ανάξια σχολιασμού τα κατασκοπευτικά σενάρια”

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, είχε από νωρίς απορρίψει ως “κατασκοπευτικά - συνωμοσιολογικά”, που “δεν είναι άξια σχολιασμού”, διάφορα σενάρια σε σχέση με πιθανές διαπραγματεύσεις που μπορεί να μπει η ελληνική κυβέρνηση με την τουρκική κυβέρνηση για πιθανές ανταλλαγές.

Μεταφέροντας την ενημέρωση που είχε, τόνισε ότι το “περιστατικό προέκυψε από ένα λάθος: Αυτό το οποίο έγινε ήταν ότι, εξαιτίας των καιρικών συνθηκών στην περιοχή, οι δύο Έλληνες αξιωματικοί βγήκαν από το δρομολόγιό τους και βρέθηκαν -επαναλαμβάνω- από λάθος σε τουρκικό έδαφος. Ακολούθησε η σύλληψή τους από τις τουρκικές αρχές και από εκεί και πέρα οι νομικές διαδικασίες, οι οποίες προβλέπονται -είναι απολύτως τυπικό το όλο θέμα- αφορούν μια δίκη για παράνομη είσοδο στη χώρα, η οποία θα ολοκληρωθεί και αναμένουμε άμεσα την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών στη χώρα μας".

Σε άλλο ερώτημα, επισήμανε ότι από τη στιγμή που οι τουρκικές αρχές προχώρησαν σε σύλληψη, αυτό το οποίο πρέπει να κάνουν είναι να ακολουθήσουν τις νομικές διαδικασίες που προβλέπει ο τουρκικός νόμος. “Από εκεί και πέρα, η ελληνική κυβέρνηση, αυτό το οποίο οφείλει να εγγυηθεί είναι την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών με ασφάλεια στη χώρα μας”, υπογράμμισε.

Ενημέρωση Κικίλια από Καμμένο

Το απόγευμα, ενημέρωση διάρκειας μισής ώρας από τον Π. Καμμένο είχε ο αρμόδιος τομεάρχης της Ν.Δ. Β. Κικίλιας, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου μετέβη μετά από πρόσκληση που του απηύθυνε ο υπουργός, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε προηγηθεί μεταξύ τους.

"Περιμένουμε την άμεση διευθέτηση του ζητήματος που έχει προκύψει με τη σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές", είχε δηλώσει νωρίτερα ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος. Σημείωσε ότι “και σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να ισχύσει ό,τι συμβαίνει πάντα και αμοιβαία σε αντίστοιχα συμβάντα. Περιμένουμε, δηλαδή, την άμεση επιστροφή των δύο στελεχών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ελλάδα, όπως άλλωστε επιβάλλουν οι σχέσεις καλής γειτονίας και αμοιβαίου σεβασμού".

Αν. Λοβέρδος: Προσπάθειες να αφεθούν τη Δευτέρα

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ. Ανδ. Λοβέρδος ενημερώθηκε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί οδηγήθηκαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου και ότι η διαδικασία αυτή είναι τυπική και όχι ασυνήθης. Επίσης ενημερώθηκε ότι το προξενείο της χώρας μας φρόντισε για τη νομική τους υποστήριξη. Η ΔΗ.ΣΥ. ενημερώθηκε και από τον Έλληνα πρέσβη στην Τουρκία κ. Μαυροειδή. "Αν και η απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών δεν έγινε σήμερα, ωστόσο υπάρχουν ελπίδες ότι θα γίνει σύντομα και πάντως καταβάλλονται προσπάθειες να αφεθούν ελεύθεροι τη Δευτέρα" δήλωσε ο Ανδ. Λοβέρδος. Ανέφερε δε ότι, καθώς τα προβλήματα που έχει η Τουρκία σε σχέση με το κράτος δικαίου είναι σε όλους γνωστά, "απαιτείται να εξαντληθούν όλες οι δυνατότητες ώστε να επιστρέψουν οι Έλληνες στρατιωτικοί το συντομότερο δυνατόν στη χώρα μας".

Διαβεβαιώσεις Κουβέλη σε Παφίλη

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Φ. Κουβέλη, ώστε να ενημερωθεί για την κατάσταση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Φ. Κουβέλης τον διαβεβαίωσε ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα οι δύο στρατιωτικοί θα βρίσκονται στην Ελλάδα. Ο Θ. Παφίλης ζήτησε να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε αυτοί να επιστρέψουν με ασφάλεια στη χώρα.

Ποτάμι: Ψυχραιμία

"Το θέμα της σύλληψης των δύο στρατιωτικών στις Καστανιές του Έβρου από την τουρκική περίπολο μπορεί να πάρει διαστάσεις, αν η ελληνική κυβέρνηση δεν προβεί με ψυχραιμία στις κατάλληλες κινήσεις που απορρέουν από τις διεθνείς συμφωνίες σε παρόμοιες καταστάσεις. Σε κάθε περίπτωση, προέχει η ασφάλεια των δύο στρατιωτικών μας και η επαναπροώθηση αυτών στις εστίες τους το συντομότερο δυνατόν" σχολίασε το Ποτάμι.

"Ερωτηματικά" από Λεβέντη

Η Ένωση Κεντρώων μίλησε για “χλιαρή στάση των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας της Ελλάδας σχετικά με τη σύλληψη των δυο στρατιωτικών μας", που “γεννά ερωτηματικά”. Το κόμμα του Β. Λεβέντη ζήτησε πληροφόρηση επί του θέματος και άμεσες ενέργειες για την απελευθέρωσή τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL