Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
22.8°C26.3°C
3 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.6°C26.2°C
3 BF 34%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.0°C24.8°C
2 BF 50%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.8°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.5°C
2 BF 33%
Στη Βιέννη / Συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Βιέννη / Συναντήσεις Κοτζιά - Ντιμιτρόφ για το "Μακεδονικό"

Να καλύψουν κι άλλο έδαφος στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του "Μακεδονικού" επιχειρούν από χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ενώ σήμερα θα έχουν νέα συνάντηση στη Βιέννη, παρόντος του ειδικού διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς.

Ν. Κοτζιάς και Ν. Ντιμιτρόφ συναντήθηκαν κατ’ ιδίαν χθες το βράδυ στην αυστριακή πρωτεύουσα, ενώ ενδεικτικό της σοβαρότητας της διαπραγμάτευσης είναι το γεγονός ότι το ραντεβού στην εκεί έδρα του ΟΗΕ δεν είχε ανακοινωθεί.

Στη Σόφια, αν...

Το χθεσινό, αλλά και το σημερινό ραντεβού δείχνουν ότι, αν μη τι άλλο, η προσήλωση Αθήνας και Σκοπίων στην επίτευξη συμφωνίας κάθε άλλο παρά μπορεί να αμφισβητηθεί. Άλλωστε, οι επικεφαλής της διπλωματίας των δύο χωρών συναντώνται έπειτα από την πρόοδο που έχει συντελεστεί στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή στον απόηχο της απόφασης της ΠΓΔΜ για μετονομασία της εθνικής οδού και του αεροδρομίου των Σκοπίων και των δηλώσεων Ζάεφ πως είναι έτοιμος να αποδεχθεί σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Πάντως, ο Ν. Κοτζιάς δεν αναμένεται, κατά πληροφορίες, να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του για όλες τις ελληνικές προτάσεις, καθώς η διαδικασία κατάρτισής τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί - αλλά αυτό το “σύμφωνο” θα είναι έτοιμο οπωσδήποτε εντός του τρέχοντος μηνός.

Η Αθήνα, ωστόσο, ως γνωστόν, επιδιώκει σύνθετη ονομασία με προσδιορισμό και χρήση του όρου Μακεδονία στα σλαβομακεδονικά και αμετάφραστο, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει πρόοδος στα επιμέρους “αγκάθια”, όπως στους τρόπους απόκρουσης του αλυτρωτισμού εκ μέρους της ΠΓΔΜ, αλλά και στον προσδιορισμό της ταυτότητας των πολιτών της ΠΓΔΜ και στα εμπορικά προϊόντα της. Σημειωτέον ότι, αν και από τη σημερινή συνάντηση κριθεί ότι έχει καταγραφεί πρόοδος και υπάρχει λόγος νέας συνάντησης, τότε οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν εκ νέου στις 15 του μηνός στη Σόφια, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης για τη βουλγαρική προεδρία.

Επίσκεψη Ζάεφ στην Τουρκία

Ταυτοχρόνως τη βούλησή του για επίλυση του "Μακεδονικού" εξέφρασε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ από την Άγκυρα, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Μπ. Γιλντιρίμ. Ο κ. Ζάεφ επισήμανε πως “δυστυχώς η Ελλάδα συντηρεί αυτό το πρόβλημα (την εκκρεμότητα με την ονομασία) εδώ και 25 χρόνια”, ενώ ο πρωθυπουργός της Τουρκίας παρέσχε στήριξη, λέγοντας πως “για το θέμα του ονόματος μιας χώρας αποφασίζει η ίδια η χώρα”. “Παρ' όλα αυτά, η βαθύτερη ευχή μας είναι να δούμε το ζήτημα αυτό με την Ελλάδα να λύνεται με φιλικό τρόπο”, πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ, ενώ ο Ζ. Ζάεφ είχε, αμέσως μετά, κεκλεισμένων θυρών συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο Τ. Ερντογάν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL