Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Επαφές Αλ.Τσίπρα - Ζ.Ζάεφ για την ονομασία της ΠΓΔΜ

Η συνάντηση έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση περί σύνθετης ονομασίας, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ

Στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ επικεντρώνεται το ελληνικό ενδιαφέρον, ενόψει της συνάντησης που θα έχει ο Αλέξης Τσίπρας με τον πρωθυπουργό της γείτονος χώρας, Ζόραν Ζάεφ, στο περιθώριο των σημερινών εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Η ελληνική πλευρά έχει επισημάνει ότι ο Ζ.Ζάεφ, από την πρώτη στιγμή, έχει δείξει διάθεση συνεννόησης και συμβολής στην αναζήτηση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό, σε αντίθεση με τον αλυτρωτισμό που εξέφρασαν οι προκάτοχοι του.

Από την Αθήνα αυτή η στάση κρίνεται ως θετική, παράλληλα, όμως, τονίζεται ότι μένει να φανεί και στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, υπό τον διαπραγματευτή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς.

Ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει επανειλημμένα την εθνική θέση περί σύνθετης ονομασίας, κοινή έναντι όλων (erga omnes) και απόρριψη κάθε αλυτρωτισμού από την πλευρά της πΓΔΜ.

Πριν από τη συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για τις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο Αλ.Τσίπρας θα συμμετέχει σε πάνελ, στο πλαίσιο του Φόρουμ, με τίτλο: «Σταθεροποιώντας τη Μεσόγειο», στις 13:30.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Επτά μήνες κυβέρνηση Μητσοτάκη: Γκέλες παντού

Επτά μήνες μετά τις εκλογές, η ελληνική πραγματικότητα επί κυβέρνησης Μητσοτάκη διαμορφώνεται ως εξής: Στο προσφυγικό, υπάρχει πλήρης απώλεια ελέγχου. Η κυβέρνηση είναι ανίκανη να θέσει στοιχειώδεις στόχους και να τους υλοποιήσει και έχει μετατραπεί σε ουρά των τοπικών της ακροδεξιών παραγόντων....

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις