Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.4°C
2 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
3 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
19.4°C25.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
26.1°C28.8°C
5 BF 30%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Μήνυμα ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού / Καθοριστική εβδομάδα για το "Μακεδονικό"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μήνυμα ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ για την ανάγκη επίλυσης του ονοματολογικού / Καθοριστική εβδομάδα για το "Μακεδονικό"

Εβδομάδα καθοριστικών εξελίξεων για την έκβαση των συζητήσεων σχετικά με το "Μακεδονικό" ξεκινά αύριο, καθώς από την περασμένη εβδομάδα, μετά τη συνάντηση των διαπραγματευτών με τον Μ. Νίμιτς στη Νέα Υόρκη, ορισμένα κομμάτια του παζλ έχουν πέσει στο τραπέζι και πλέον απομένει η -δύσκολη και όχι αυτονόητη- διαδικασία της “συναρμολόγησης”.

Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ είχε δίωρη συνάντηση με τους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ Αδ. Βασιλάκη και Β. Ναουμόφσκι αντιστοίχως και, βάσει των δηλώσεών του, παρουσίασε προτάσεις και ιδέες στη λογική της σύνθετης ονομασίας, παραδεχόμενος ότι δεν είναι “ρεαλιστικό” να θεωρήσει κανείς πως μπορεί να απαλειφθεί το όνομα “Μακεδονία” από την υπό διαπραγμάτευση λύση. Η Αθήνα, πάντως, κρατά κλειστά τα χαρτιά της ως προς τις προτάσεις που έριξε στο τραπέζι ο Μ. Νίμιτς, αποφεύγοντας να επιβεβαιώσει, αλλά και να διαψεύσει τις πέντε προτάσεις που δημοσιοποίησαν ΜΜΕ της ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα mkd.mk, οι προτάσεις Νίμιτς φέρονται να είναι οι εξής: Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας), Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη), Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].

Με δεδομένο, πάντως, ότι το "Μακεδονικό" δεν είναι μόνο “ονοματολογικό”, οι λεπτομέρειες όσων πρότεινε και συζήτησε ο Μ. Νίμιτς με τους εκπροσώπους των δύο χωρών θα αποκαλυφθούν στην πορεία. Αν, όμως, κάτι προέκυψε μετά βεβαιότητας την περασμένη Τετάρτη, αυτό είναι η διχοστασία στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ: ο διαπραγματευτής της χώρας και πρέσβης στην Ουάσιγκτον Β. Ναουμόφσκι έσπευσε μετά τη συνάντηση υπό τον Νίμιτς να απορρίψει ως “μη αξιοπρεπείς” τις προτάσεις του, “παγώνοντας” πρωτίστως... τα Σκόπια και μετά την Αθήνα. Μάλιστα, η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, αλλά και επωνύμως ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ “άδειασαν” δημοσίως τον διαπραγματευτή, που ανήκει στο δεξιό κόμμα VMRO και υπήρξε στενός συνεργάτης του εθνικιστή πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρούεφσκι.

Σε ανώτερο επίπεδο

Τα ως άνω καταδεικνύουν την ανάγκη της ΠΓΔΜ να “προσπεράσει” τον Β. Ναουμόφσκι, καθώς ελέγχεται το κατά πόσον ο ίδιος θέλει πραγματικά λύση. Έτσι, στα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται η συζήτηση να... ανέβει επίπεδο: συγκεκριμένα, αναμένεται να κανονιστεί συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ, μάλλον στη Θεσσαλονίκη, ως επικεφαλής ομάδων εργασίας για τη συνέχιση της επί της ουσίας διαπραγμάτευσης. Παραλλήλως, ήδη από προχθές, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζ. Ζάεφ έσπευσε να αναγγείλει συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Αλ. Τσίπρα την 24η Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Πάντως, η Αθήνα δεν επιβεβαίωνε τη συγκεκριμένη συνάντηση ώς την ώρα που η “Αυγή" της Κυριακής έπαιρνε τον δρόμο προς το τυπογραφείο, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατά πόσον Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ θα καθίσουν στο ίδιο τραπέζι στο Νταβός θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί ώς τότε στις συνομιλίες.

Πάντως, σημαντικό ρόλο στη στάση της ΠΓΔΜ -όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης του VMRO - παίζει και το μήνυμα που έστειλε, επισκεπτόμενος τα Σκόπια, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προειδοποίησε την πολιτική ηγεσία της χώρας πως αν δεν λυθεί το ονοματολογικό, θα χαθεί ξανά το τρένο της ένταξης στη Συμμαχία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL