Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Ήξεις αφήξεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήξεις αφήξεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάννης

Λίγο πριν φύγει από την Ελλάδα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποιεί διαφορετική γλώσσα για τη Συνθήκη της Λωζάννης, λέγοντας ότι «η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη», ωστόσο σημειώνει ότι εντοπίζει «λανθασμένη εφαρμογή» της στη μειονότητα της Θράκης.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Τούρκος πρόεδρος υποστηρίζει ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο Αιγαίο, χαρακτηρίζει τους Τουρκοκύπριους συνιδιοκτήτες της Κύπρου και σημειώνει ότι η Άγκυρα εντοπίζει προβλήματα στον τρόπο με τον οποίο η Αθήνα μεταχειρίζεται τη μειονότητα στη δυτική Θράκη.

Όσον αφορά το Αιγαίο, ο Τ. Ερντογάν σημειώνει ότι η οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών δεν είναι το μοναδικό θέμα που προκύπτει και προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα προς επίλυση τα οποία συνδέονται μεταξύ τους».

Σημειώνει ωστόσο, ότι τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με μια προσέγγιση που να λαμβάνει υπ’ όψιν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο πλευρών.

Παράλληλα ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζει τη Συνθήκη της Λωζάννης ως τη βασική συμφωνία που ρυθμίζει τις σχέσεις της χώρας του με την Ελλάδα και ορισμένες άλλες χώρες.

«Η Τουρκία δεσμεύεται και σέβεται τη Λωζάννη, όπως και όλες τις άλλες συμφωνίες και υποχρεώσεις της. Ξεκινώντας δε από τις μειονότητες έως σήμερα έχει εφαρμόσει τη Συνθήκη με ευαισθησία. Από την άλλη πλευρά κατά διαστήματα τυγχάνει να αντιμετωπίζουμε δυσκολίες, προβλήματα ή λανθασμένες εφαρμογές, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε άλλα ζητήματα. Τα θέματα τα οποία έχουμε εκφράσει μέχρι σήμερα όσον αφορά τη Λωζάννη πρέπει να εξεταστούν στο πλαίσιο των ζητημάτων αυτών. Υπάρχει διαφορά μεταξύ των σημερινών συνθηκών, προβλημάτων και των μεθόδων λύσεων με αυτά που υπήρχαν πριν από 94 χρόνια», προσθέτει.

Η μειονότητα της δυτικής Θράκης αποτελεί μείζον θέμα για τον Ερντογάν που απαιτεί να της δοθεί η δυνατότητα να επωφεληθεί από τα απαραίτητα δικαιώματα και τις ελευθερίες σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες, τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ και των σύγχρονων διεθνών κανόνων.

«Σήμερα η τουρκική μειονότητα δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα σε τομείς όπως η αναγνώριση της εθνικής της ταυτότητας, η εκπαίδευση και οι θρησκευτικές ελευθερίες. Η προσδοκία της χώρας μας είναι η επίλυση αυτών των προβλημάτων και η αφαίρεσή τους από την ημερήσια διάταξη των διμερών σχέσεων», σημειώνει.

Τέλος, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, ο Ερντογάν ανεβάζει τους τόνους:

«Αυτοί εξακολουθούν να βλέπουν την Κύπρο ως ελληνικό νησί. Εξάλλου ο λόγος της κατάρρευσης της Δημοκρατίας του 1960 σε μόλις τρία χρόνια ήταν αυτός. Θα ήθελα να πω ξεκάθαρα πως αυτό το όνειρο των Ελληνοκυπρίων δεν θα πραγματοποιηθεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρόκειται να υποβαθμιστούν ποτέ σε καθεστώς “μειονότητας” στο νησί στο οποίο είναι συνιδιοκτήτες, όπως επιθυμούν οι Ελληνοκύπριοι. Όσο δεν υπάρχει αλλαγή προς μια νοοτροπία που να έχει βάση την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, οι διαπραγματεύσεις για επίλυση είναι καταδικασμένες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL