Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Ενόχληση Αθήνας για το «ανφέρ» του Ισπανού πρέσβη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενόχληση Αθήνας για το «ανφέρ» του Ισπανού πρέσβη

Την έντονη ενόχλησή τους για «ωμή παρέμβαση του ισπανού πρέσβη στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας» ξεδιπλώνουν διπλωματικές πηγές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του κ. Ενρίκε Βιγκέρα σήμερα στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Ο ισπανός πρέσβης στη Αθήνα δεν δείχνει απλώς την προτίμησή του στη ΝΔ, ούτε «διαγράφει» τις σαφείς τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ακεραιότητας της Ισπανίας για το «καταλανικό», αλλά ταυτοχρόνως επιχειρεί να αναδείξει και υποτιθέμενες διαφορετικές απόψεις μεταξύ της κυβέρνησης και της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Απαράδεκτοι ισχυρισμοί

Η συνέντευξη του ισπανού πρέσβη τιτλοφορείται «Απουσίαζε η ελληνική κυβέρνηση από τις ευρωπαϊκές που στήριξαν την Ισπανία» για το καταλανικό. Ο κ. Βιγκέρα δεν κρύβει την απροσχημάτιστη προτίμησή του στη ΝΔ, καίτοι εκπροσωπεί στην Ελλάδα μία χώρα και όχι το κυβερνών κόμμα της χώρας του: «Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία», τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, επιχειρώντας ωμή παρέμβαση ακόμη και στην ελληνική συνταγματική τάξη, επιχειρεί να εμφανίσει «δυσαρμονία» μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης. «Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσίαζαν δηλώσεις γι’ αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας», ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ο ισπανός πρέσβης.

Ενόχληση και οργή

Τούτων δοθέντων, ευλόγως πηγές του υπουργείου Εξωτερικών δεν κρύβουν την ενόχλησή τους, όχι μόνο για τις πολιτικά ετεροβαρείς δηλώσεις του ισπανού πρέσβη και το «ανφέρ», αλλά και για το γεγονός ότι ο ίδιος αποσιωπά ή δείχνει να αγνοεί τις σαφείς τοποθετήσεις της ελληνικής κυβέρνησης δια του Δημήτρη Τζανακόπουλου από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της καταλανικής κρίσης. Ήταν στις 4 Οκτωβρίου, όταν ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτάτο, στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, «τι σκέφτεται η κυβέρνηση σχετικά με την επικείμενη ανακήρυξη ανεξαρτησίας της Καταλονίας, όπως την προανήγγειλε ο Πρόεδρος της καταλανικής κυβέρνησης». Ο ίδιος είχε απαντήσει τα εξής: «Τα γεγονότα στην Καταλονία, τα βλέπουμε από τη σκοπιά μιας χώρας κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία βρίσκεται σε μία εξαιρετικά ευαίσθητη περιοχή και παίρνει εξαιρετικά σοβαρά τα ζητήματα που αφορούν την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, αλλά και την αρχή της μη αλλαγής των συνόρων. Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, οι εικόνες που είδαμε (σ.σ. η αυταρχική καταστολή) είναι εξαιρετικά θλιβερές και θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ενισχύουν αποσχιστικά αλλά και εθνικιστικά κινήματα, θέτοντας σε διακινδύνευση την ίδια την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Αυτό, το οποίο μπορεί να συμβάλει στον κατευνασμό της κρίσης, είναι ο δημοκρατικός διάλογος και αυτή είναι η σταθερή αρχή της ελληνικής κυβέρνησης».

Νέα δήλωση Τζανακόπουλου

Σημειωτέον ότι μόλις σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος προέβη σε νέα δήλωση, με αφορμή την κλιμάκωση της ισπανικής κρίσης, αφενός εκφράζοντας την ανησυχία της κυβέρνησης, αφετέρου ξεκαθαρίζοντας η Αθήνα απορρίπτει μονομερείς ενέργειες: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες  δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης  του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναμένονται εξελίξεις;

Ταυτοχρόνως, καλά ενημερωμένες πηγές αφήνουν να εννοηθεί πως το «φάουλ» του ισπανού πρέσβη δεν… τελειώνει εδώ. «Θα πρέπει να ξέρει ότι οι διπλωματικοί κανόνες που οφείλει να τηρεί, απαιτούν απόλυτο σεβασμό στην Συνταγματική, έννομη και πολιτική τάξη της χώρας όπου φιλοξενείται. Και αυτός κατέβαλε «φιλότιμες προσπάθειες» για να τους καταπατήσει κατάφωρα», τονίζουν, με πρόδηλη ενόχληση, ανώτατες διπλωματικές πηγές στην «Αυγή», διερωτώμενες με νόημα για τον κ. Βιγκέρα: «Τι θα έλεγε ο ίδιος, άραγε, εάν ο Ελληνας πρέσβης στη Μαδρίτη, με συνεντεύξεις του επιχειρούσε να καλλιεργήσει την εικόνα ότι ο Βασιλιάς είναι εναντίον του πρωθυπουργού της Ισπανίας, ή εμφανιζόταν να στηρίζει ανοικτά τους Podemos, την αξιωματική αντιπολίτευση δηλαδή, στο τάδε ή στο δείνα κρίσιμο εσωτερικό ή εξωτερικό πολιτικό ζήτημα της Ισπανίας;». «Μάλλον, η Μαδρίτη θα φρόντιζε να τον απελάσει. Η παρέμβαση του κ.Βιγκέρα παραπέμπει σε νοοτροπίες άλλων εποχών στην Ισπανία, που έχουν γραφτεί στις μελανές σελίδες της ιστορίας της», τονίζουν με νόημα οι ίδιες πηγές και οι ως άνω αντιδράσεις προφανώς προοιωνίζονται κάποιο διάβημα διαμαρτυρίας εκ μέρους της Αθήνας προς τη Μαδρίτη…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL