Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
“Δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16 - Θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς”
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

“Δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16 - Θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς”

«Δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς», ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέντευξη του στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς έχουμε στον προϋπολογισμό μας 500 εκατ. ευρώ το χρόνο για συντήρηση, αναβάθμιση και στοχευμένες αγορές. Έχουμε κάνει ένα πλάνο, ώστε να μην ξεφύγουμε από τον προϋπολογισμό μας. Δεν ζητάμε σαν υπουργείο Εθνικής Άμυνας παραπάνω λεφτά. Και δεν θα υπάρξει μόνο η αναβάθμιση των F-16, θα βοηθηθεί και το Ναυτικό και ο Στρατός Ξηράς».

Σε ό,τι αφορά στο κόστος της αναβάθμισης των F-16, ο Δ. Βίτσας επανέλαβε ότι «μιλάμε για ένα 1,1 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας που μεσοσταθμικά βγαίνουν 110 εκατ. ευρώ τον χρόνο».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα αναβαθμιστούν όλα ή όχι, ο Δ. Βίτσας σχολίασε: «Υπάρχουν τρόποι και μορφές που μπορείς να κάνεις διαφόρων τύπων αναβαθμίσεις. Σημασία έχει τι θα αναβαθμιστεί σε viper. Εμείς υπολογίζουμε ένα συγκεκριμένο αριθμό, τη συντριπτική πλειοψηφία των 123 αεροσκαφών».

Οι εργασίες αναβάθμισης, σημείωσε, «όσον αφορά στο λογισμικό, τη διαμόρφωση των ραντάρ κ.λπ. θα γίνει στην Αμερική. Τη συναρμολόγηση, τις καλωδιώσεις και συμμετοχή στην κατασκευή αυτών των πραγμάτων που γίνονται στην Αμερική, θα έχουν ελληνικές εταιρείες, πρώτα και κύρια η ΕΑΒ και μια σειρά άλλες εταιρείες οι οποίες έχουν σχέση με αυτό το αντικείμενο».

Η συμφωνία θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή όταν ολοκληρωθεί καθώς στις 2-3 Νοεμβρίου αναμένεται η απάντηση των αρχών των ΗΠΑ, όπως είπε. «Στις αποφάσεις μας, δεν επηρεαστήκαμε, ούτε θα επηρεαστούμε από κανέναν, παρά μόνο από τις ανάγκες και τα συμφέροντα της χώρας. Τα συμφέροντα των εταιρειών, τα συμφέροντα των αντιπροσώπων τους, τα συμφέροντα από τα παπαγαλάκια που έχουνε, δεν μας ενδιαφέρουν» κατέστησε σαφές.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχημένο το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, ενώ εξέφρασε την αντίθεση του στις δηλώσεις του Ν. Φίλη σχετικές με την αναφορά του πρωθυπουργού προς τον Αμερικανό πρόεδρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL