Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.6°C21.2°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C22.0°C
2 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.8°C20.2°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
20.1°C20.1°C
2 BF 47%
"Η δυναμική της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Η δυναμική της συνεργασίας με τις ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία"

Με όχημα την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία και τις πολλές μικρές επιχειρήσεις ηλεκτρονικής που εμπλέκονται στον αμυντικό τομέα, η επέκταση προγραμμάτων συμπαραγωγής και συναρμολόγησης στην αεροναυπηγική μπορεί να οδηγήσει σε άλμα ανάπτυξης του κλάδου, είπε ο Δημήτρης Μάρδας μιλώντας Στο Κόκκινο και το Γιώργο Τραπεζιώτη. Η επίσκεψη Τσίπρα στις ΗΠΑ είναι το ξεκίνημα μίας τέτοιας δυναμικής που μπορεί να αναπτυχθεί, όπως είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν προτάσεις για για εμπλοκή ακόμη και του τουριστικού κλάδου.

«Εδώ στην Ελλάδα στην αμυντική βιομηχανία έχουμε σημαντικό αριθμό μικρών επιχειρήσεων που ασχολούνται με την ηλεκτρομηχανική, αλλά και την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, που είναι σημαντικός πόλος παραγωγής προϊόντων αεροναυπηγικής. Στο πλαίσιο της δυναμικής που αναπτύσσουν αυτές οι βιομηχανίες, μπορούμε να κερδίσουμε έδαφος», είπε ο κ. Μάρδας. «Πρέπει να δούμε πώς μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ΕΑΒ στο πλαίσιο μίας συνεργασίας με εταιρείες οπλικών συστημάτων, αμερικανικές αλλά και γερμανικές» και άλλες.

Σημείωσε ότι «η Τουρκία π.χ. δεν έχει μόνο εμπλοκή στα F-35 ή στα F-16 που συναρμολογεί. 'Εχει υπογράψει και συμφωνία με την Βρετανή πρωθυπουργό Βανέσα Μέι ώστε να κατασκευάζει τμήματα δικών της αεροσκαφών. Μία τέτοια στρατηγική είναι στο μυαλό μας και πρέπει να εξελιχθεί».

Επίσης, «στο πλαίσιο πιο ριζοσπαστικών λύσεων, μπορούμε να δούμε παραγωγή, συμπαραγωγή ή συναρμολόγηση οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα, με ανταλλαγή άλλων προϊόντων, όχι αγροτικών, αλλά π.χ. ενός τουριστικού χωριού ... στη λογική του job for job», όπου και οι δύο πλευρές παράγουν στη χώρα τους, συνέχισε ο ίδιος.

Υπογράμμισε επίσης ότι «οι Αμερικανοί δεν μεταφέρουν εύκολα την τεχνολογία τους σε άλλες χώρες, μεταφέρουν στο πλαίσιο συμπαραγωγής την συναρμολόγηση του σκληρού πυρήνα της τεχνολογίας που εξάγεται. Η άνοδος της αεροναυπηγικής, σε οποιαδήποτε χώρα, αυτόματα οδηγεί σε άνοδο της ηλεκτρομηχανικής, είναι κάτι πολύ θετικό που, λόγω και της ευνοϊκής συγκυρίας που θα κρατήσει αρκετά».

Δεν ξεχνούν οι ΗΠΑ π.χ. ότι λόγω Τουρκίας άλλαξαν όλη την στρατηγική τους στο Ιράκ, συνέχισε ο κ. Μάρδας και «αυτή τη συγκυρία μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε με πολύ μεγαλύτερη δύναμη. Αυτή η επίσκεψη είναι το ξεκίνημα μίας τέτοιας δυναμικής που μπορεί να αναπτυχθεί με τις ΗΠΑ».

Γι' αυτό, «ας διαβάσουν κάποιοι τι γράφει σήμερα ο διεθνής Τύπος και ας αναπροσαρμόσουν λίγο τις όποιες τους κριτικές», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL