Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.4°C
4 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
13.6°C17.8°C
1 BF 82%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
3 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
25 °C
22.2°C24.8°C
6 BF 38%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C17.4°C
2 BF 100%
Στη Λευκωσία ο Ν. Κοτζιάς για τη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη Λευκωσία ο Ν. Κοτζιάς για τη Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης

Πραγματοποιείται, σήμερα στη Λευκωσία, με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, η 127η ετήσια σύνοδος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), με τη συμμετοχή 28 υπουργών Εξωτερικών, 8 υφυπουργών Εξωτερικών και 10 μονίμων αντιπροσώπων των 47 κρατών μελών του οργανισμού, μεταξύ των οποίων και ο Τούρκος μόνιμος αντιπρόσωπος στο Συμβούλιο.

Της Υπουργικής Συνόδου, που σηματοδοτεί την ολοκλήρωση της εξάμηνης Κυπριακής Προεδρίας του ΣτΕ, θα προεδρεύει ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, Ιωάννης Κασουλίδης. Τις εργασίες θα ανοίξει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, στο Συνεδριακό Κέντρο της Λευκωσίας.

Στη σύνοδο, θα τεθεί προς υπογραφή η Σύμβαση της Λευκωσίας για τα αδικήματα που σχετίζονται με τα πολιτιστικά αγαθά. Πρόκειται για την πρώτη διεθνή συνθήκη που προβλέπει την ποινικοποίηση της παράνομης διακίνησης πολιτιστικών αγαθών, όπως αυτά που λεηλατήθηκαν από το Ισλαμικό Κράτος στην Παλμύρα της Συρίας.

Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται και το θέμα της «ενίσχυσης της δημοκρατικής ασφάλειας στην Ευρώπη», με τους υπουργούς να συζητούν την έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ για την «Κατάσταση της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου: Λαϊκισμός - Πόσο ισχυροί είναι οι έλεγχοι και οι ισορροπίες στην Ευρώπη».

Θα συζητηθεί, επίσης, ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας, η μετανάστευση και οι συγκρούσεις στην Ευρώπη, καθώς και ο ρόλος του ΣτΕ. Η μακροχρόνια διασφάλιση της αποτελεσματικότητας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), η πολιτική του ΣτΕ στις γειτνιάζουσες περιοχές και η συνεργασία με την ΕΕ θα τεθούν ακόμα επί τάπητος.

Κατά τη διάρκεια της συνόδου, οι υπουργοί θα εγκρίνουν τις κατευθυντήριες γραμμές για την παροχή αρωγής, πληροφόρησης και αποζημίωσης προς τα θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων, καθώς και ένα Σχέδιο Δράσης για την Προστασία Παιδιών Προσφύγων και Μεταναστών στην Ευρώπη.

Κατά την καταληκτική σύνοδο, η Κύπρος θα παραδώσει την Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών στην Τσεχία.

Τις εργασίες της συνόδου θα προσφωνήσει ο Ευρωπαίος επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νιλς Μούιζνιεκς και η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου, επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της ΚΣΣΕ, Πέντρο Αγκραμούντ, μετά την άρση της εμπιστοσύνης του προεδρείου του σώματος προς το πρόσωπό του, τον περασμένο μήνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL