Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
"Θετική εξέλιξη η αλλαγή στάσης Ερντογάν υπέρ της συνθήκης της Λωζάνης"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Θετική εξέλιξη η αλλαγή στάσης Ερντογάν υπέρ της συνθήκης της Λωζάνης"

Ως μεγάλη και πολύ θετική εξέλιξη χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης Τσίπρα- Ερντογάν  διπλωματικές πηγές μιλώντας στην «Αυγή».

Στην συνάντηση αυτή ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα τερματισμού παραβιάσεων, παραβάσεων και της τουρκικής προκλητικότητας. Ανέφερε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και ότι οι δύο χώρες πρέπει να εστιάσουν σε διακυβερνητική συνεργασία και να επανεκκινήσουν σταδιακά διερευνητικές επαφές, ΜΟΕ και πολιτικές διαβουλεύσεις.

Από την πλευρά του ο Ρ.Τ. Ερντογάν σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες δήλωσε ότι συμφωνεί να εφαρμόζεται πλήρως η Λωζάνη, υποχωρώντας από μέχρι σήμερα στάση του. «Πρόκειται για μεγάλη και πολύ θετική διπλωματική εξέλιξη. Μπροστά στην ελληνική αντιπροσωπεία δεν αμφισβήτησε καθόλου η Λωζάνη, αντίθετα δήλωσε ότι τη σέβεται. Πρόκειται για υποχώρηση από τις μέχρι πρότινος θέσεις του που αμφισβητούσαν την αξία συνθήκης της Λωζάνης» τονίζουν διπλωματικές πηγές στην «Α».

Ωστόσο μερίδα της αντιπολίτευσης άσκησε έντονη κριτική γιατί θεωρεί ότι «όταν ο Ερντογάν λέει ότι θέλει εφαρμογή συνθήκης της Λωζάνης, ζητά αποστρατικοποίηση» .

Όμως αυτό δεν ισχύει όπως τονίζουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές γιατί αφενός δεν τέθηκε από τουρκικής πλευράς τέτοιο ζήτημα, αφετέρου αν υπήρχε στοιχειώδης γνώση του διεθνούς δικαίου τότε θα γνώριζαν ότι δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα διότι έχει μεσολαβήσει η Συνθήκη του Montreux που ρυθμίζει το καθεστώς των Στενών και των γύρω νησιών και γιατί το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου είναι ξεκάθαρο.

«Αντί να επιχαίρουν όμως για τη θετική εξέλιξη κάθονται και υπονοούν ότι είναι σε βάρος μας η Συνθήκη της Λωζάνης. Θα πρέπει όλοι αυτοί που μεμψιμοιρούν να απαντήσουν» τονίζουν στην «Α» «στα εξής ερωτήματα :

«Είμαστε υπέρ της Συνθήκης της Λωζάνης ή δεν είμαστε; Θεωρούν τη Συνθήκη της Λωζάνης κακό πράγμα; Μήπως θέλουν αναθεώρησή της; Να μας πει η αντιπολίτευση, η συνθήκη της Λωζάνης είναι αποδεκτή από την Ελλάδα ή δεν είναι; Ως τώρα ο Ερντογάν έλεγε ότι αμφισβητεί τη Λωζάνη και ζητούσαμε εφαρμογή της. Τώρα που λέει δεν την αμφισβητώ και τη δέχομαι δεν μας αρέσει ούτε αυτό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL