Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.4°C
2 BF 89%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
14 °C
10.8°C14.9°C
4 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.0°C12.6°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.5°C17.8°C
4 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
2 BF 100%
Το έκτο σενάριο για την Ε.Ε. παρουσίασε η Προοδευτική Συμμαχία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το έκτο σενάριο για την Ε.Ε. παρουσίασε η Προοδευτική Συμμαχία

Τη δική της πρόταση για το μέλλον μιας κοινωνικής Ευρώπης παρουσίασε χθες, ανήμερα της Ημέρας της Ευρώπης και της ήττας του ναζισμού, η Προοδευτική Συμμαχία, η οποία αποτελείται από ευρωβουλευτές τριών πολιτικών ομάδων: της Αριστεράς, των Σοσιαλδημοκρατών και των Πρασίνων.

Η Προοδευτική Συμμαχία, αντιδρώντας στα πέντε σενάρια που πρότεινε πρόσφατα η Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης, συνέταξε ένα κείμενο, στο οποίο συνοψίζονται οι δικές της πολιτικές προτεραιότητες, και φιλοδοξεί να αποτελέσει βάση για κοινές πρωτοβουλίες και δράσεις μεταξύ των τριών πολιτικών οικογενειών

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς GUE/NGL, υπογράμμισε:

«Φιλοδοξούμε να γίνουμε ο καταλύτης μιας πλατιάς προοδευτικής συμμαχίας για την αλλαγή της Ευρώπης. Διεκδικούμε κοινωνική δικαιοσύνη και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας για όλους, εκδημοκρατισμό των ευρωπαϊκών θεσμών και ένα διαφορετικό πλαίσιο οικονομικής διακυβέρνησης, το οποίο δεν θα διαιωνίζει την υπεροχή των άκαμπτων δημοσιονομικών κανόνων έναντι των αναπτυξιακών πολιτικών».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ο συμβολισμός είναι διπλός για την Ευρώπη, μιας και, εκτός των σύγχρονων προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκοί λαοί, σήμερα είναι η επέτειος της Νίκης της Ευρώπης και της ήττας του ναζισμού».

Από την πλευρά του ο Γιόργκι Πιρίνσκι από τη Βουλγαρία, μέλος της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών, τόνισε ότι «χρειαζόμαστε ένα έκτο σενάριο, διότι η Επιτροπή αρνείται τα βασικά αίτια της υπαρξιακής κρίσης της Ε.Ε". "Ως εκ τούτου θέλουμε μια πραγματικά κοινωνική Ευρώπη με συλλογικές διαπραγματεύσεις, δημοκρατική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, διαφορετικό ευρωπαϊκό εξάμηνο, προστατευτική εμπορική πολιτική, οικολογική βιομηχανική πολιτική και βιώσιμη ισορροπία στις διεθνείς σχέσεις, που καταπολεμά την άνοδο του εθνικισμού» πρόσθεσε.

Τέλος, εκπροσωπώντας τους Πρασίνους, η Γαλλίδα Εύα Ζολί σημείωσε ότι «θέλουμε ένα άλλο σενάριο για την Ευρώπη, το οποίο θέτει τα συμφέροντα των πολιτών στον πυρήνα του και βάζει τέλος στη λιτότητα, χάρη σε ένα φιλόδοξο σχέδιο πράσινης μετάβασης».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL