Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Διάψευση Κοτζιά για τα περί παραίτησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Διάψευση Κοτζιά για τα περί παραίτησης

Θεσσαλονίκη: "Γελοία" χαρακτήρισε χθεσινά δημοσιεύματα που τον κατονομάζουν ως βασικό υπαίτιο της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό ο υπουργός Εξωτερικών N. Κοτζιάς, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη για την εκδήλωση της Κίνησης “Πράττω”. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για ρεπορτάζ της ιστοσελίδας tvxs με τον τίτλο “Βέτο Κοτζιά με απειλή παραίτησης πίσω από το αδιέξοδο στο Κυπριακό” και τη σήμανση “αποκλειστικό”, δεν έκρυψε την ενόχλησή του:

«Δουλεύουμε σταθερά για την ενότητα της Κύπρου και για τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων. Το Κυπριακό πρόβλημα πρέπει να λυθεί, αλλά όχι για να εξυπηρετηθούν τα γεωπολιτικά συμφέροντα τρίτων» απάντησε, ενώ, ερωτηθείς εάν ο ίδιος απείλησε με παραίτηση σε περίπτωση που δεν εισακούονταν οι θέσεις του, το διέψευσε κατηγορηματικά.

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι “αυτό το αναφέρει το site του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου", ο Ν. Κοτζιάς σχολίασε: «Δεν ξέρω αν το γράφει ο κ. Κούλογλου, αλλά όποιος το γράφει είναι γελοίος. Σκοτεινοί κύκλοι μου είχαν επιτεθεί όταν είχα αναλάβει υπουργός Εξωτερικών, ελπίζω αυτοί που το κάνουν σήμερα να μην ανήκουν στους ίδιους κύκλους».

Μιλώντας αργότερα στην εκδήλωση με θέμα “Ο ρόλος της Ελλάδας σε έναν κόσμο που αλλάζει” ο υπουργός Εξωτερικών άσκησε σκληρή κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζοντας ότι “δεν βλέπει πέρα από τη μύτη της. Δεν διαθέτει στρατηγική. Είναι υποταγμένη στα νεοφιλελεύθερα διδάγματα που υποστηρίζουν τη λιτότητα, που ως πολιτική απέτυχε».

Πρόσθεσε πως η Ε.Ε. “είναι με το δάχτυλο υψωμένο απέναντί μας, με κυρώσεις εμπάργκο και τιμωρίες των κρατών που έχουν πρόβλημα” και “δεν έχει όραμα ούτε προσανατολισμό». Υποστήριξε ότι διανύουμε στην Ευρώπη μια πολιτική κρίση και κρίση θεσμών, που οδήγησε στο Brexit, ενώ σημείωσε πως ο τρόπος που αντιμετώπισε η Ε.Ε. την Ελλάδα είναι μια από τις βασικές αιτίες που οδήγησαν στο να αναπτυχθεί ρατσισμός και ξενοφοβία σε όλη την Ένωση. Στο πλαίσιο αυτό τόνισε την ανάγκη η Ε.Ε. να προχωρήσει σε μια βαθιά μεταρρύθμιση.

Αναφορικά με τις εξελίξεις στις σχέσεις με τα Τίρανα, ο κ. Κοτζιάς ανέφερε ότι “έχουμε συστήσει στους Αλβανούς να κατεβάσουν τους τόνους και να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες”, ενώ για τις εξελίξεις στην Τουρκία, αφού σημείωσε ότι “εμείς ήμασταν ενάντια στο πραξικόπημα», σχολίασε ότι “η χώρα μας δεν θέλει πραξικοπήματα, αλλά έχει σημασία πώς αντιπαλεύει κανείς τα πραξικοπήματα, αν δηλαδή τα αντιπαλεύει για την υπεράσπιση της Δημοκρατίας και των θεσμών ή για τη διατήρηση της δικής του εξουσίας”.

Αναφορικά με την ΠΓΔΜ είπε ότι θέλουμε τη σταθερότητα των Σκοπίων, αλλά θέλουμε και να πάψουν να διεκδικούν αλυτρωτισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL