Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη διολίσθηση των τουρκικών αρχών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΥΡΙΖΑ και Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν τη διολίσθηση των τουρκικών αρχών

Με καταγγελίες, συγκεντρώσεις αλληλεγγύης και την κατάθεση επείγουσας ερώτησης στην Κομισιόν απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ στις συλλήψεις των βουλευτών και των συμπροέδρων του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP). Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του εξέφρασε "τη βαθύτατη ανησυχία του για την αυταρχική διολίσθηση των τουρκικών αρχών". Παράλληλα έκανε λόγο για "ανυπόστατες κατηγορίες" και διώξεις με "πολιτικό χαρακτήρα με προφανή σκοπό την τρομοκράτηση της τουρκικής Αριστεράς και κάθε προοδευτικού πολίτη που αγωνίζεται για τη δημοκρατία και την ειρήνευση στην Τουρκία".

Κάλεσμα σε συγκέντρωση αλληλεγγύης σήμερα στις 14.30 στο Σύνταγμα

Τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν κάλεσμα στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στο HDP και τον τουρκικό λαό σήμερα Σάββατο στις 14.30 στο Σύνταγμα. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως "η αυταρχική κυβέρνηση Ερντογάν προχωρά ακόμα ένα βήμα προς την πλήρη μετατροπή της γειτονικής Τουρκίας σε απολυταρχικό καθεστώς. Μετά τις συλλήψεις και φυλακίσεις 80.000 και πλέον δημοσίων υπαλλήλων, το βίαιο κλείσιμο 170 πρακτορείων ειδήσεων που ασκούσαν κριτική στον Ερντογάν, την παράλληλη φυλάκιση 180 δημοσιογράφων και καταξιωμένων ακαδημαϊκών, τις απομακρύνσεις των δύο δημάρχων των κουρδικών επαρχιών του Ντιγιάρμπακιρ και άλλων 30 Κούρδων δημάρχων, ένα νέο κεφάλαιο όξυνσης της καταστολής έρχεται να προστεθεί".

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται πως "το καθεστώς Ερντογάν επιδιώκει να άρει με κάθε μέσο τις αμφισβητήσεις προς την πολιτική του. Δίχως αμφιβολία, με την επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση του 2017 που έχει προκηρύξει ο ίδιος, στοχεύει στην ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Το HDP ως μοναδική πραγματική αντιπολίτευση ήταν το μοναδικό εμπόδιο απέναντι σε αυτόν και την εγκαινίαση ενός νέου σουλτανάτου".

"Ως Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθούμε στο πλάι των συντρόφων μας" διαμηνύουν και καλούν τα αδελφά κόμματα στην Ευρώπη "να μην αφήσουν τον αγώνα των Κούρδων και Τούρκων συντρόφων και συντροφισσών μας έρμαιο στον αυταρχισμό του Ερντογάν" και ζητούν "από την ελληνική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Ένωση να λάβει κάθε δυνατό μέτρο και πρωτοβουλία ώστε να σταματήσουν άμεσα οι διώξεις κατά του HDP και να μπει τέλος στον αυταρχισμό που το καθεστώς Ερντογάν επιδεικνύει".

Επείγουσα ερώτηση Παπαδημούλη στην Κομισιόν

«Σκοπεύει η Κομισιόν να προβεί σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση, μετά τη σύλληψη 11 βουλευτών του HDP, αναγνωρίζοντας ότι για ακόμη μια φορά καταπατώνται οι δημοκρατικές ελευθερίες στην Τουρκία;» επισημαίνει με επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης.

"Η τουρκική κυβέρνηση είχε ήδη προχωρήσει στην άρση ασυλίας των βουλευτών του HDP στις αρχές του χρόνου, ενώ οι πολιτευτές του έχουν κατά καιρούς αποτελέσει στόχο των αστυνομικών αρχών, με πιο πρόσφατη την προσπάθεια αποκλεισμού των γραφείων του κόμματος στο Ντιγιάρμπακιρ, αλλά και τη συνεχής, σπίλωση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, όπως και άλλων βουλευτών του HDP, από ελεγχόμενα από την κυβέρνηση ΜΜΕ στην Τουρκία" επεσήμανε στην ερώτησή του.

Α. Καββαδία: “Να αντισταθούμε στην ποδηγέτηση της δημοκρατίας”

Την εδώ και καιρό στοχοποίηση του HDP επεσήμανε με δήλωσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Αννέτα Καββαδία τονίζοντας πως "προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό σε κάθε δημοκράτη πολίτη". Η ίδια εξέφρασε την ανησυχία της και για την "σιωπή" που έχει επιβληθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τόνισε πως:

"Είναι αδιανόητο να παραμείνει η Ευρώπη, για μία ακόμα φορά, απαθής μπροστά στη ζοφερή κατάσταση που επικρατεί στην Τουρκία, μια κατάσταση που ποδοπατά κάθε έννοια ευρωπαϊκών αξιών. Οι σύντροφοι του HDP μας καλούν -στο όνομα της ελευθερίας και της αλληλεγγύης- να αντισταθούμε στην ποδηγέτηση της δημοκρατίας που επιχειρεί ο Ερντογάν. Οφείλουμε όλοι και όλες να ανταποκριθούμε".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL