Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις κυρώσεις κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε παράνομες τις κυρώσεις κατά της ιρανικής τράπεζας Saderat

Πριν από λίγες ημέρες, δημοσίευμα της “Wall Street Journal”, που αναπαράχθηκε και από τον εγχώριο Τύπο, ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση άσκησε βέτο σε απόφαση της Ε.Ε. για ανανέωση των κυρώσεων κατά της μεγαλύτερης ιρανικής τράπεζας, της Saderat. Μάλιστα, η εφημερίδα επεσήμαινε πως «η κίνηση είναι δυνητικά επικίνδυνη για την Ελλάδα, η οποία θα φιλοξενήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα εντός του μηνός».

Πηγές της αντιπροεδρίας τόνιζαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρεί σχέσεις με μια μεγάλη χώρα όπως το Ιράν. "Φυσικά είναι προς το συμφέρον της κάτι τέτοιο και θα πρέπει να συμβαίνει και στο οικονομικό αλλά και στο τραπεζικό πεδίο” υποστήριζαν, ενώ υπενθύμιζαν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος ηγέτης που επισκέφτηκε τη χώρα αυτή και τόσο από την Τεχεράνη όσο και από την Αθήνα είναι εκπεφρασμένη η βούληση για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, με τους Ιρανούς να θέλουν την Ελλάδα να παίξει ρόλο "γέφυρας" με την Ευρώπη.

Παράλληλα, και διπλωματικές πηγές υπενθύμιζαν πως η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, μέλος της Ε.Ε., η οποία είναι και οφείλει, επίσης, να δρα ως κοινότητα δικαίου και πως η απόφαση του Δικαστηρίου κατά του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που έκρινε -τόσο σε πρώτο, τον Μάρτιο του 2013, όσο και σε δεύτερο βαθμό, τον περασμένο Απρίλιο- παράνομες τις κυρώσεις κατά της τράπεζας Saderat, δεν ήταν απόφαση ενός εθνικού δικαστηρίου, ούτε ενός δικαστηρίου του Ιράν, ούτε ενός ουδέτερου δικαστηρίου. Ήταν απόφαση ενός δικαστηρίου ευρωπαϊκού, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

"Εάν εμείς, ως E.E., δεν εφαρμόζουμε τις δικαστικές αποφάσεις, πώς θα πείσουμε τον υπόλοιπο κόσμο ότι σεβόμαστε το κράτος δικαίου και ότι δεν εφαρμόζουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά;" αναρωτιώνταν διπλωματικές πηγές. Σημειώνεται πως τον Απρίλιο του 2016 η Ελλάδα είχε αντιταχθεί στην αυτόματη ανανέωση των κυρώσεων για οκτώ χρόνια και πρότεινε, ως συμβιβαστική λύση που υιοθετήθηκε, την εξάμηνη καταχώρηση της τράπεζας για να μην προκαταλάβει το Συμβούλιο την απόφαση του Δικαστηρίου και για να δοθεί χρόνος μελέτης της απόφασης. Η Ελλάδα υποστήριξε στο Συμβούλιο τον περασμένο Οκτώβριο ότι δεν μπορούμε να καταχωρούμε σε καταλόγους κυρώσεων χωρίς να υπάρχει τεκμήριο της καταχώρησης. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, είχαν ζητηθεί από την ελληνική πλευρά στοιχεία που να δικαιολογούν ανανέωση της καταχώρησης. Ωστόσο, μετά τον Απρίλιο του 2016 δεν υπήρξαν περισσότερα στοιχεία για την τεκμηρίωση της καταχώρησης και, ελλείψει νέων στοιχείων σε βάρος της τράπεζας, η ελληνική πλευρά δεν συναίνεσε τον Οκτώβριο στο Συμβούλιο στην ανανέωση των κυρώσεων.

Εκκρεμεί αξίωση αποζημίωσης της ιρανικής τράπεζας

Διπλωματικές πηγές τονίζουν ακόμη πως εκκρεμεί αξίωση αποζημίωσης της τράπεζας σε βάρος του Συμβουλίου για τις νομικά αβάσιμες κυρώσεις.

Σε δεύτερη ανάγνωση, είναι πολλές οι ευρωπαϊκές χώρες και κράτη - μέλη του Συμβουλίου, των οποίων οι τράπεζες διατηρούν ιρανικές καταθέσεις, που αδιαφορούν για την εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, γιατί θα απολέσουν καταθέσεις που βρίσκονται παγωμένες στις τράπεζές τους. Από την άλλη, η Ελλάδα, επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, που οι τράπεζές της διαθέτουν αμελητέες τέτοιου είδους καταθέσεις, ζήτησαν να δοθούν εγγυήσεις -που δεν δόθηκαν- ότι θα καταβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση οι μελλοντικές αποζημιώσεις, γιατί, ασφαλώς, η μη εφαρμογή της απόφασης του Δικαστηρίου, εκτός του ότι θα είναι αντίθετη με τις αρχές του κράτους δικαίου, θα προκαλέσει νέες αξιώσεις για αποζημιώσεις κατά των κρατών-μελών του Συμβουλίου και άρα κατά της Ελλάδας.

Οι ίδιες πηγές απαντούν και σε όλους όσοι άφησαν αιχμές για τη στάση της Ελλάδας ως προς το Ιράν, λέγοντας πως "η Ελλάδα στηρίζει και σέβεται τη συνολική συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ουδόλως την υπονομεύει. Αντίθετα, ενισχύει την εφαρμογή τής συνολικής συμφωνίας με σεβασμό στις αρχές του δικαίου, δίνοντας το μήνυμα σε όλους ότι εφαρμόζει τα συμφωνηθέντα με δίκαιο τρόπο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL