Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.3°C25.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
24 °C
21.0°C24.9°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.3°C25.2°C
2 BF 40%
Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στο Μον Πελεράν με τον Ν. Αναστασιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Οι Κύπριοι πολιτικοί αρχηγοί στο Μον Πελεράν με τον Ν. Αναστασιάδη

Όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο Μον Πελεράν της Ελβετίας, όπου από τις 7 έως και τις 11 του μήνα θα συζητηθεί το εδαφικό. Οι πολιτικοί αρχηγοί δεν θα συνοδεύσουν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη στο Μον Πελεράν κατόπιν απόφασης που έλαβε το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο συνεδρίασε την Κυριακή. Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών μετά το πέρας της συνεδρίας, η απόφαση αυτή ήταν προσωπική επιθυμία του Προέδρου.

Μιλώντας στο Εθνικό Συμβούλιο, ο Ν. Αναστασιάδης υποστήριξε ότι υπήρξε ικανοποιητική πρόοδος, που δικαιολογεί το να προχωρήσουν σε συζήτηση του εδαφικού. Τόνισε το γεγονός ότι είναι η πρώτη φορά που θα γίνει απευθείας διαπραγμάτευση του εδαφικού μεταξύ των δύο πλευρών.

Όπως είπε χθες ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο ΡΙΚ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό στο Μον Πελεράν θα υπάρξει μια ουσιαστική συζήτηση επί των κριτηρίων που αφορούν το εδαφικό χωρίς χάρτες.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία, επισήμανε, τα κριτήρια θα μεταφερθούν επί χάρτου, με σκοπό να καθοριστεί το ποσοστό εδαφών που θα επιστραφούν και να υποδειχθούν τα θρησκευτικά μνημεία.

Στο μεταξύ, η Ρωσία παρενέβη και πάλι με νέα τοποθέτηση για Κυπριακό. Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, που έρχεται στην Αθήνα, κάλεσε τις ΗΠΑ και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο Εσπεν Μπαρθ Άιντα να σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού και λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιοδήποτε από τα μέρη στην Κύπρο. Η δήλωση αυτή έγινε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Κύπριο ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL