Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΧΕΙΜΑΡΡΑ / Χειμάρρα: Διαδηλώσεις χθες από την ομογένεια ενάντια στις κατεδαφίσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΧΕΙΜΑΡΡΑ / Χειμάρρα: Διαδηλώσεις χθες από την ομογένεια ενάντια στις κατεδαφίσεις

Με διαδηλώσεις απάντησε και χθες η ομογένεια στη Χειμάρρα στα ειδοποιητήρια που έστειλαν οι αλβανικές αρχές σε 19 οικογένειες να εκκενώσουν τις κατοικίες τους εντός πέντε ημερών προκειμένου να κατεδαφιστούν, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε την Κυριακή με μία αυστηρή ανακοίνωση την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης που εντάσσεται στην ανάπλαση της Χειμάρρας, τόνισε ότι, προκειμένου αυτά τα σχέδια να προχωρήσουν, πρέπει να γίνουν ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες των κατοικιών και υπενθύμισε ότι ο δρόμος της Αλβανίας προς την Ε.Ε. περνά μέσα από τον σεβασμό των περιουσιακών και δη μειονοτικών δικαιωμάτων των Ελλήνων ομογενών.

Από το ΥΠΕΞ υπενθυμίζεται ότι «η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ε.Ε. για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ε.Ε.».

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ τονίστηκε ότι «εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως».

Η ανακοίνωση άφηνε αιχμές για τον δήμαρχο της περιοχής Γιώργο Γκόρο διότι «έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της εθνικής επετείου».

Η ελληνική παρέμβαση βρήκε απήχηση όχι μόνο στην ομογένεια αλλά και στον αλβανικό Τύπο, με πολλές εφημερίδες να επισημαίνουν ότι με τέτοιες πρακτικές απειλείται η ευρωπαϊκή πρακτική της χώρας.

Ερώτηση της Ν.Δ.

Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με το θέμα των κατεδαφίσεων κατέθεσαν οι συντονίστρια Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ν.Δ., Ντόρα Μπακογιάννη και ο υπεύθυνος Τομέα Εξωτερικών Γιάννης Κεφαλογιάννης τονίζοντας πως η απόφαση αυτή "αποτελεί το τελευταίο επεισόδιο μιας άκρως προκλητικής συμπεριφοράς που εκ των πραγμάτων θέτει πια τις ελληνοαλβανικές σχέσεις σε νέα βάση" και καλώντας τον Ν. Κοτζιά να "προβεί σε όλες τις αναγκαίες διπλωματικές ενέργειες" ώστε να αποφευχθεί η υλοποίηση αυτής της απόφασης.

Ακόμη η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής και της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής προκειμένου να συνεκτιμηθούν οι νέες αλβανικές προκλήσεις και να συζητηθούν διεξοδικά όλες οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL