Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Δυσκολίες υπήρξαν στη χθεσινή συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δυσκολίες υπήρξαν στη χθεσινή συνάντηση Ακιντζί - Αναστασιάδη

Με εκατέρωθεν δηλώσεις κύλησε η χθεσινή ημέρα στη Λευκωσία, την ώρα που άπαντες περίμεναν τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, που θα ξεκαθάριζε το θέμα του τόπου διεξαγωγής των συνομιλιών εκτός Κύπρου για το εδαφικό, η οποία φαίνεται πως δεν κύλησε τόσο θετικά όσο προηγούμενες συναντήσεις, καθώς κράτησε μέχρι αργά το βράδυ. Το θέμα αναμενόταν να έχει λυθεί ήδη από την περασμένη Δευτέρα, ωστόσο δεν υπήρξε κατάληξη για λόγους που δεν έγιναν γνωστοί, καθώς οι ημερομηνίες λίγο - πολύ έχουν οριστικοποιηθεί. Μάλιστα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν χθες το βράδυ πως υπήρξαν "δυσκολίες".

Χριστόφιας: "Δικτάτορας ο Ερντογάν"

Από τη μία, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, στη διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου των Τζιάρρα και Μούδουρου «Η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιδεολογικές όψεις εξωτερικής πολιτικής» υποστήριξε πως οι εγγυήσεις είναι απαράδεκτες και είναι "αναφανδόν εναντίον", ενώ εμφανίστηκε προβληματισμένος για το «εάν θα αποφύγουμε τις εγγυήσεις 100% "με το σπαθί στο χέρι", δεν το ξέρω». Ακόμη, ευχήθηκε ο Νίκος Αναστασιάδης να έχει "τη δύναμη και το κύρος διεθνώς να μπορέσει να πείσει τη διεθνή κοινότητα να πειθαναγκάσει την Τουρκία να απεκδυθεί του δικαιώματος των εγγυήσεων". Συνέχισε λέγοντας πως και Τουρκοκύπριοι πολιτικοί που δεν θέλουν τις εγγυήσεις είναι υποχρεωμένοι να δηλώνουν ότι είναι υπέρ των εγγυήσεων, «λόγω του φόβου από το ΑΚΡ» και τον «δικτάτορα», όπως αποκάλεσε, τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν ξεκίνησε ως «ένας σεμνός και δημοκράτης ισλαμιστής και καταλήγει σε έναν φανατικό δικτάτορα, που πολλοί τον χαρακτηρίζουν νέο σουλτάνο». Χώρισε την Τουρκία, πρόσθεσε, «όχι στα δύο αλλά στα πέντε». Ακόμη αναφέρθηκε στο θέμα των υδρογονανθράκων, υποστηρίζοντας πως θα είναι ένα «λουκούμι» για την Τουρκία για τη λύση του Κυπριακού, «διαφορετικά τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα».

Έρογλου: Παίζει παιχνίδι η ελληνοκυπριακή πλευρά

Από την άλλη, ο τέως Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου υποστήριξε πως "θα είναι λάθος να γίνει η συνάντηση για το εδαφικό χωρίς να ορισθεί ημερομηνία για την πενταμερή, όπου θα συζητηθεί το θέμα Ασφάλεια Εγγυήσεων και υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά “παίζει παιχνίδι” για να δει τι θα κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά στο εδαφικό, αλλά δεν είναι ξεκάθαρο αν θα γίνει η πενταμερής για τις εγγυήσεις.

Πριν από τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, μιλώντας στο κανάλι "Havantis", υποστήριξε πως "είτε δεν θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία η ελληνοκυπριακή πλευρά, και δεν θα έχουμε συμφωνία, είτε για να την αποδεχθεί περιμένει άλλα θέματα".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL