Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ανησυχίες για την εκτός Κύπρου συζήτηση σχετικά με το εδαφικό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανησυχίες για την εκτός Κύπρου συζήτηση σχετικά με το εδαφικό

Πλην του κυβερνώντος Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Κύπρο εμφανίζονται ανήσυχα για το γεγονός ότι η διαπραγμάτευση για το εδαφικό θα γίνει εκτός Κύπρου.

Την Κυριακή ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς ηγέτες σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου. Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γ.γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, κράτησε χαμηλά τους τόνους και δήλωσε πως δεν μπορεί να προκαθορίσει τι θα συμβεί κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για το εδαφικό ενώ κάλεσε "να λειτουργήσουμε εποικοδομητικά, σε μια προσπάθεια να εξαντλήσουμε όλα δυνατά περιθώρια".

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος δήλωσε ότι υπάρχουν κύκλοι στο εξωτερικό, που δραστηριοποιούνται προς την κατεύθυνση δημιουργίας προϋποθέσεων και συνθηκών άσκησης περαιτέρω πιέσεων προς την ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι "δεν βλέπουμε κανένα σοβαρό επιχείρημα για να μη γίνει η συζήτηση στην Κύπρο", ενώ έκανε λόγο για προσπάθεια δημιουργίας "σκηνικού" "για να υπάρξει συμφωνία στο εδαφικό".

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) Άθως Αντωνιάδης δήλωσε ότι πρέπει να υπάρχει προδιαβούλευση.

Το Κίνημα "Αλληλεγγύη" εξέφρασε την ελπίδα "το αποτέλεσμα των συνομιλιών για το εδαφικό να ικανοποιήσει τον Κύπριο πολίτη". Ύποπτες χαρακτήρισε τις συνομιλίες στο εξωτερικό το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών.

Στο μεταξύ, η Λευκωσία φαίνεται πως επιδιώκει την ενεργή εμπλοκή του Συμβουλίου Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα των πέντε μόνιμων μελών του. Ενδεικτική είναι και η σημερινή συνάντηση του Κύπριου Προέδρου με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν Μαρκ Ερό. Σημειώνεται πως ο στόχος της Λευκωσίας είναι η εμπλοκή των πέντε μονίμων στα θέματα της ασφάλειας και της εφαρμογής της συμφωνίας.

Στην Αθήνα ο Γάλλος ΥΠΕΞ

Στην Αθήνα και μετέπειτα στη Λευκωσία θα βρίσκεται σήμερα ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Μαρκ Ερό. Χθες ταξίδεψε στην Τουρκία, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του. Σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και με τον ομόλογό του Νίκο Κοτζιά.

Κατά τις συναντήσεις του στην Αθήνα αναμένεται να αναφερθεί και στο μεταναστευτικό θέμα. Επίσης, θα συζητήσει με τις γαλλικές επιχειρήσεις που βρίσκονται στην Ελλάδα σχετικά με την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων (η Γαλλία είναι ο 4ος ξένος επενδυτής στην Ελλάδα ). Η ατζέντα της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό είναι πλούσια, αναμένεται να συζητηθεί η πρόοδος των διμερών σχέσεων με τη διακήρυξη συνεργασίας που είχε υπογραφεί ανάμεσα στις δύο χώρες κατά την επίσκεψη Ολάντ, καθώς και ο οδικός χάρτης που είχε υπογραφεί κατά την επίσκεψη Βαλς. Στο μικροσκόπιο αναμένεται να μπουν συγκεκριμένοι τομείς, όπως είναι η οικονομία, το εμπόριο, ο πολιτισμός και η Παιδεία. Με δεδομένο πως προηγούμενος σταθμός ήταν η Άγκυρα και επόμενος η Λευκωσία, το Κυπριακό αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς, το ίδιο και το προσφυγικό καθώς και οι σχέσεις Ε.Ε. - Τουρκίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις για την ασφάλεια στην ανατολική Μεσόγειο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL