Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Ικανοποίηση για την υλοποίηση των ΜΟΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ικανοποίηση για την υλοποίηση των ΜΟΕ

Ο Ν. Κοτζιάς με τον ομόλογό του υπουργό Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ν. Ποπόσκι στη χθεσινή συνάντησή τους

ΣΚΟΠΙΑ. ΑΠΟΣΤΟΛΗ

Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη πολιτικά εποχή για την ΠΓΔΜ οι σχέσεις Αθήνας - Σκοπίων, παρά τις κατά καιρούς διακυμάνσεις τους, περνάνε ίσως την καλύτερη φάση τους. Αυτό τουλάχιστον φάνηκε από τη χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του Νίκολα Ποπόσκι, στο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Και οι δύο ΥΠΕΞ υποστήριξαν ότι το ζήτημα της ονομασίας δεν απασχόλησε τη συνάντησή τους, διότι, όπως παρατήρησε ο κ. Κοτζιάς, “δεν θα ήταν η κατάλληλη στιγμή”, αφού η γειτονική χώρα οδηγείται σε εκλογές πιθανότατα στις αρχές Δεκεμβρίου. Ωστόσο, όταν κλήθηκαν να απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, δεν έκρυψαν ότι οι διαφορές για το ζήτημα της ονομασίας παραμένουν, όπως και οι κόκκινες εθνικές γραμμές. Άφησαν, πάντως, ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θέλησή τους είναι να οικοδομήσουν σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις χώρες μας μέσα από τη διμερή συνεργασία σε διάφορους τομείς και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την υλοποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο. Ο Νίκος Κοτζιάς, ερωτηθείς για το αν τα ΜΟΕ συνδέονται και με το ονοματολογικό, απάντησε “σε καμία περίπτωση”, ενώ για το αν η Ελλάδα διατηρεί τις κόκκινες γραμμές της δήλωσε “οπαδός των συμβιβασμών, όμως των σωστών και χρήσιμων συμβιβασμών για τους λαούς, που απελευθερώνουν απο τις φυλακές της Ιστορίας...”. “Αν δεν έχει κόκκινες γραμμές, θα είναι ένας σάπιος συμβιβασμός” πρόσθεσε.

Αναφορικά με το αν ανησυχεί η Αθήνα ότι η πολιτική κρίση στα Σκόπια μπορεί να επιφέρει νέα αστάθεια στην ΠΓΔΜ, ο Έλληνας ΥΠΕΞ σχολίασε: “Θέλουμε η γειτονική μας χώρα να είναι σταθερή. Υπάρχει πολιτική κρίση, αλλά το χειρότερο είναι να την τροφοδοτείς από έξη ή να επιβάλλεις κυρώσεις”.

"Η Ελλάδα είναι σημαντική χώρα για μας"

Ο Νίκολα Ποπόσκι σημείωσε “Είναι γνωστές οι διαφορετικές θέσεις μας για το θέμα του ονόματος. Έχουμε όμως μια άλλη διαδικασία, τα ΜΟΕ, και εργαζόμαστε για να αλλάξουμε την προσέγγιση των δύο χωρών. Πρέπει να χαράξουμε το μέλλον μας εμείς σε συνεργασία με τους γείτονές μας και όχι να περιμένουμε με σταυρωμένα χέρια”. Δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Αθήνα μπλόκαρε τις κυρώσεις που η Ε.Ε. ήθελε να επιβάλει στην ΠΓΔΜ, ενώ αρκετές φορές υπογράμμισε ότι “Η Ελλάδα είναι μια σημαντική χώρα για εμάς”. Σημείωσε, όμως, ότι στη χώρα του υπάρχει η αίσθηση ότι η δική μας χώρα επιθυμεί την εξαφάνιση της ΠΓΔΜ, για να τονίσει “Εμείς είμαστε εδώ, είμαστε ως κράτος μια πραγματικότητα”.

Στη συνάντησή τους, που έγινε σε καλό κλίμα, οι δύο ΥΠΕΞ εξέτασαν την πορεία των ΜΟΕ και τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, των υποδομών και της Παιδείας, ενώ συζήτησαν και το προσφυγικό. Ο Νίκος Κοτζιάς αργότερα μίλησε ενώπιον των ξένων διπλωματών που βρίσκονται στα Σκόπια και τόνισε την ανάγκη να ξεκινήσει άμεσα ένας διάλογος για το μέλλον της Ε.Ε. Αναφέρθηκε εκτενώς στην πολυεπίπεδη κρίση που διέπει την Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ της ένταξης όλων των βαλκανικών χωρών στην Ε.Ε., εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ενώ σημείωσε ότι “υπάρχει ένας διττός κίνδυνος αυτή την περίοδο της πολυεπίπεδης κρίσης της Ε.Ε.: ναι μεν να διευρυνθεί, αλλά μέσω της διεύρυνσης να μετεξελιχθεί σε μια Ευρώπη των δύο ταχυτήτων. Όποιος εισέρχεται, αλλά και αρκετά από τα νυν μέλη της να παραμείνουν στην εξωτερική της τροχιά και ουσιαστικά απλά να υλοποιούν τις αποφάσεις του εσωτερικού κύκλου. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαντάζει ως λύση σε συντηρητικούς κύκλους, αλλά αντί να λύνει τα προβλήματα, θα αναπαράγει τις προβληματικές διαχωριστικές γραμμές στην ίδια την Ευρώπη”.

Ο Ν. Κοτζιάς μίλησε και για τη συνεργασία των τεσσάρων νότιων κρατών της Ευρώπης (Ελλάδα, Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία) και τη συνάντηση της Θεσσαλονίκης. “Αυτός ο σημαντικότατος για μας θεσμός συνεδρίασε ήδη στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου που πέρασε και θα ξανασυνεδριάσει τον Νοέμβριο φέτος, εκ νέου στη Θεσσαλονίκη” είπε, ενώ πρόσθεσε πως “Ίσως κάνουμε και μία από κοινού επίσκεψη και στο Άγιο Όρος. Από του χρόνου θα συναντιόμαστε κάθε έξι μήνες σε πόλεις των υπόλοιπων κρατών, αλλά και της Ελλάδας”. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Σκόπια ο Ν. Κοτζιάς είχε συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον προεδρο της ΠΓΔΜ Εμίλ Ντιμιτρίεβ και Γκιόργκι Ιβάνοφ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL