Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Επιστροφή στην επιχείρηση "Atalanta" κατά της πειρατείας στη Σομαλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιστροφή στην επιχείρηση "Atalanta" κατά της πειρατείας στη Σομαλία

Επιστρέφει η Ελλάδα στην επιχείρηση "Αtalanta" στη Σομαλία, όπως προκύπτει από πληθώρα δημοσιευμάτων που ήρθαν στο φως μέσα στο σαββατοκύριακο και τα οποία δεν διαψεύδονται από τα αρμόδια υπουργεία.

Πρόκειται για την επιχείρηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Eu Navfor - Οperation Αtalanta, για την αποτροπή και την καταστολή της πειρατείας στον κόλπο του Άντεν, από την οποία η Ελλάδα είχε αποσύρει τη συμμετοχή της, με τη φρεγάτα "Ύδρα" τον Μάρτιο του 2012, στο πλαίσιο της περικοπής δαπανών στο υπουργείο Άμυνας. Μάλιστα, είχε υπολογιστεί πως το κόστος συμμετοχής ανερχόταν στα 2,5 εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα, για τους δύο μήνες ανά εξάμηνο που συμμετείχε η ελληνική φρεγάτα.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται η επιστροφή της Ελλάδας στην επιχείρηση με τη φρεγάτα "Ψαρά" στα μέσα Φεβρουαρίου, εν μέσω όξυνσης της οικονομικής κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί πως η πειρατεία στη Σομαλία έχει παρουσιάσει σημαντική μείωση το τελευταίο εξάμηνο.

Έντονη ήταν η αντίδραση από το Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος» και την Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων, οι οποίοι σημειώνουν πως "στους εφοπλιστές ήρθαν ακριβοί οι ιδιωτικοί μπράβοι και μετατρέπουν σε μπράβο το Πολεμικό Ναυτικό" υποστηρίζοντας πως "οι ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας -που στελεχώνονται από μέλη του ΠΝ, απόστρατους, αλλά και εν ενεργεία- χρεώνουν 30 με 40 χιλιάδες δολάρια το ταξίδι. Και οι εφοπλιστές, ως γνωστόν, δεν είναι ανοιχτοχέρηδες". Επιπλέον καταγγέλλουν πως προβλέπεται η αποστολή 16 στρατεύσιμων ναυτών εκτός ελληνικής επικράτειας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL