Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Γ. Ταφύλλης: Ο Βενιζέλος θα βρεί τους "οφσετάδες" στους φίλους της κυβέρνησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ. Ταφύλλης: Ο Βενιζέλος θα βρεί τους "οφσετάδες" στους φίλους της κυβέρνησης

Τους "οφσετάδες" που ψάχνει ο Βενιζέλος δεν θα τους βρει στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στους φίλους της σημερινής συγκυβέρνηση τονίζει ο Γιάννης Ταφύλλης*, σμήναρχος ε.α. μιλώντας στην "Αυγή". Ο πρώην πιλότος της Πολεμικής Αεροπορίας απαντά στις κατηγορίες που εκτόξευσε εναντίον του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατά την αντιπαράθεση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για την υπόθεση των υποβρυχίων και υποστηρίζει ότι το Δημόσιο ζημιώθηκε από τον Νόμο Βενιζέλου (3885/10). Ο Γιάννης Ταφύλλης ήταν στην επιτελική ομάδα των αξιωματικών που τεκμηρίωσαν τα προβλήματα με τα λεγόμενα "τυφλά Μιράζ" και συνέβαλαν στην αποκατάστασή τους χωρίς να επιβαρυνθεί η Πολεμική Αεροπορία.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΣΤΑΥΡΟ ΚΑΠΑΚΟ

* Ο Ευ. Βενιζέλος, κατά τη συζήτηση στη Βουλή για το θέμα των υποβρυχίων, άφησε αιχμές εναντίον σας υπονοώντας ότι είχατε κάποια ωφελήματα από "τη μακρά δραστηριότητα στο χώρο των αντισταθμιστικών ωφελημάτων" -όπως είπε- ενώ προχώρησε ακόμη περισσότερο υποστηρίζοντας ότι έχετε "προσφέρει υπηρεσίες σε εταιρείες" που σχετίζονται με τις προμήθειες της Αεροπορίας. Τι απαντάτε σε αυτές τις κατηγορίες του αντιπροέδρου της κυβέρνησης;

Υπάρχουν πολλά στελέχη με τυπικά και ουσιαστικά προσόντα αντίστοιχα με τα δικά μου, που θα μπορούσαν με ήθος, ακεραιότητα και ανιδιοτέλεια να συμβάλουν με τις γνώσεις και τις εμπειρίες τους σ' έναν δημοκρατικό, θεσμικό και τεχνολογικό εκσυγχρονισμό των ενόπλων μας δυνάμεων. Η ιδιότυπη «καραντίνα» την οποία έχει επιβάλει ο σφικτός κομματικός εναγκαλισμός για δεκαετίες ολόκληρες, οι πολυποίκιλες ομάδες συμφερόντων που λυμαίνονται τον χώρο και ο θεσμικός μεσαίωνας δεν επιτρέπουν το αυτονόητο.

Επανέρχομαι στο ερώτημά σας. Από τον Οκτώβριο του 2003 συμμετείχα σ' ένα φιλόδοξο πρόγραμμα που είχε σκοπό να οδηγήσει την Πολεμική Αεροπορία (Π.Α.) τεχνολογικά στον 21ο αιώνα. Και σήμερα, αν υπήρχε ανάλογη πρόταση, θα έλεγα ναι χωρίς δεύτερη σκέψη. Η συνείδησή μου είναι αυτή που καθορίζει κάθε φορά τις επιλογές μου. Το πρόγραμμα αυτό, που χρηματοδοτήθηκε από αντισταθμιστικά, στόχευε στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Π.Α. σε ζωτικούς τομείς και στη συμβολή με «ευφυείς» λύσεις στη μείωση των αεροπορικών ατυχημάτων. Ολοκληρώθηκε με επιτυχία, απέσπασε ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια από την Π.Α. και ήταν σε κατάσταση αναμονής για εγκατάσταση και εκμετάλλευση. Η εμπλοκή μου τερματίζεται στις αρχές του 2006, όταν για λόγους συνείδησης και καθήκοντος, με το πρόγραμμα σε τεχνητό «γύψο» για ένα χρόνο, η διοίκηση της εταιρείας καταγγέλλει επίσημα διαφθορά και διαπλοκή. Έχουν κατατεθεί αναλυτικά υπομνήματα σε όλα τα αρμόδια στρατιωτικά και πολιτικά όργανα. Δεν υπήρξε διερεύνηση μέχρι σήμερα. Η εταιρεία «πετάχτηκε» εκτός προγράμματος γιατί «τόλμησε» να καταγγείλει, έκλεισε, τριάντα νέοι επιστήμονες βρέθηκαν στον δρόμο, η Π.Α. ζημιώθηκε ανεπανόρθωτα.

* Ο Ευ. Βενιζέλος μίλησε για οφσετάδες...

Θα ήθελα να απαντήσω στον κύριο Βενιζέλο ότι τους "οφσετάδες" που ψάχνει και που ανέφερε στην ομιλία του στη Βουλή δεν θα τους βρει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τον παροτρύνω να τους αναγνωρίσει στους δέκα - δεκαπέντε φίλους της σημερινής συγκυβέρνησης. Επίσης εξαιρετικά κατατοπιστικό βοήθημα για τη δημόσια συζήτηση είναι ο Νόμος Βενιζέλου 3883/10, που παρέλειψε να προχωρήσει στην έκδοση της απαιτούμενης Υπουργικής Απόφασης, με αποτέλεσμα το Δημόσιο να μην διεκδικεί σήμερα οφειλές από offsets (αντισταθμιστικά) εκτιμώμενου ύψους 200 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ο Νόμος Βενιζέλου 3885/10 για τα υποβρύχια, που σύμφωνα με έκθεση του ΣΔΟΕ προκάλεσε ζημία στο Δημόσιο ύψους 264 εκατ. ευρώ από τη μη υλοποίηση των offsets.

* Επειδή όμως ο Ε. Βενιζέλος υπαινίχθηκε ότι έχετε σχέσεις με εταιρείες, που έχουν συμφέροντα με τις προμήθειες, θα μου επιτρέψετε να σας ρωτήσω συγκεκριμένα. Έχετε όντως σχέσεις;

Έξω από τα πλαίσια που σας ανέφερα προηγούμενα, ούτε είχα ποτέ ούτε έχω την οποιαδήποτε σχέση με εταιρείες που υπαινίχθηκε ο κ. Βενιζέλος. Ζω στην επαρχία από επιλογή και μοιράζομαι σήμερα τις ίδιες ακριβώς βιοποριστικές αγωνίες και αβεβαιότητες με τους χιλιάδες συναδέλφους μου, εν ενεργεία και απόστρατους.

* Ως αξιωματικός της αεροπορίας την περίοδο της λεγόμενης αγοράς του αιώνα, διαπιστώσατε ότι τα Μιράζ 2000 ήταν "τυφλά". Τι πραγματικά συνέβη με την υπόθεση αυτή και πόσο επηρέασε, αν επηρέασε, τη μετέπειτα πορεία σας στην Πολεμική Αεροπορία;

Μετά την τοποθέτησή μου στην αρχική ομάδα ιπταμένων - εκπαιδευτών των αεροσκαφών Μιράζ 2000 («αγορά του αιώνα»), η εμπειρία μου συνέβαλε στην ανακάλυψη και τεκμηρίωση σοβαρών προβλημάτων του radar που επηρέαζαν το αξιόμαχο του αεροσκάφους και την ασφάλεια των πτήσεων (υπόθεση «τυφλά Μιράζ»). Στη συνέχεια πλαισίωσα την επιτελική ομάδα που εισηγήθηκε, υποστήριξε και πέτυχε τη διακοπή της παραλαβής των αεροσκαφών, μέχρι την παροχή εγγυήσεων που θα διασφάλιζαν τα συμφέροντα της Π.Α., όπως και την «επιτροπή υψηλού επιπέδου» για τη διαπραγμάτευση με τους κατασκευαστές. Η Π.Α. αποκατέστησε επιχειρησιακά 40 σύγχρονα μαχητικά και απέφυγε εκτιμώμενες δαπάνες ύψους τότε 12 δισ. δραχμών. Η υπεράσπιση των συμφερόντων της πατρίδας μου, με «στοχοποίησε» σε κύκλους συμφερόντων και κατέστησε την εξέλιξή μου επισφαλή και αμφίβολη. Αυτός ήταν ο λόγος που αναγκάστηκα να αναζητήσω επαγγελματική επιλογή εκτός Αεροπορίας, σε συγγενικό αντικείμενο με τις γνώσεις και εμπειρίες μου.

* Να περάσουμε στην υπόθεση των υποβρυχίων. Πού οφείλονται τα προβλήματα με τη σύμβαση του 2010, την οποία προχώρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, και πόσο έχει ζημιωθεί το Δημόσιο;

Στη συνέχεια τη τεκμηριωμένης παρουσίασης του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, θα έλεγα ότι καταστρατηγήθηκαν βασικές αρχές συμβάσεων και διοίκησης έργου αφού αποδεσμεύτηκαν οι πληρωμές από συγκεκριμένα ορόσημα υλοποίησης. Η σύμβαση έπρεπε να συνοδεύεται από σοβαρές εγγυήσεις για τον λόγο ότι τα υποβρύχια δεν ήταν γραμμής παραγωγής, με άλυτα ακόμα σοβαρά προβλήματα, τα οποία αποτελούσαν παράγοντες κινδύνου για το πρόγραμμα συνολικά. Στις ζημίες που έχει υποστεί το Δημόσιο, εκτός από τα όσα ανέφερα προηγούμενα, θα πρέπει να υπολογίσουμε το επιχειρησιακό κόστος για το Πολεμικό Ναυτικό και με οικονομικούς όρους, το γεγονός η χώρα τα αποπλήρωσε σχεδόν χωρίς να τα έχει, δεν είναι σήμερα ασφαλισμένα και θα χρειαστεί σημαντικό κόστος επαναφοράς και ολοκλήρωσης. Τέλος θα πρέπει να υπολογιστεί και το συνολικό κόστος εμπλοκής του Π.Ν., το οποίο, σε ό,τι αφορά τον «Παπανικολή», δεν πραγματοποίησε απλά ελέγχους παραλαβής, αλλά πολύπλοκους και δαπανηρούς ελέγχους επιχειρησιακής πιστοποίησης πρωτοτύπου που αναλογούσαν στον «πραγματικό» κύριο κατασκευαστή.

* Όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι στις προμήθειες των ενόπλων δυνάμεων γίνεται ένα χρυσό πάρτι με μίζες. Είναι έτσι; Κι αν ναι πού οφείλεται αυτό; Δεν υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί; Τι θα μπορούσε να γίνει για να σταματήσει το πάρτι στις προμήθειες;

Η μήτρα που γέννησε και αναπαράγει τα όσα σωστά αναφέρετε ήταν και παραμένουν τα «στεγανά», η συστηματική δηλαδή άρνηση των κομμάτων που άσκησαν εξουσία στη μεταπολίτευση να υιοθετήσουν ένα σύστημα δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των Ε.Δ. στα πρότυπα των περισσότερων χωρών. Αυτό που λείπει σήμερα αποτελεί κεντρικό πυλώνα στη συνολική πρόταση που έχει επεξεργαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για την άμυνα, που περιλαμβάνει ένα συνδυασμό από φορείς της εκτελεστικής, της δικαστικής εξουσίας και του κοινοβουλίου και ανεξάρτητες αρχές και επιπλέον όλες εκείνες τις προβλέψεις που θα καταστήσουν τους φορείς αυτούς όχι τυπικά, αλλά ουσιαστικά ικανούς για την άσκηση αποτελεσματικού ελέγχου και των τριών κύκλων της Άμυνας: του σχεδιασμού, της καθημερινής λειτουργίας και των προμηθειών.

*Ποιος είναι

Ο Γιάννης Ταφύλλης είναι σμήναρχος (Ι) ε.α, MSc, PgDip, αναλυτής - σχεδιαστής επιχειρησιακών συστημάτων

Μέλος της γραμματείας του Τμήματος Εξωτερικής και Αμυντικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ - υπεύθυνος για την Άμυνα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL