Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Business και στο βάθος σχέδιο Ανάν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Business και στο βάθος σχέδιο Ανάν...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑΜΑΛΗ

Η οικονομική συνεργασία, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η περαιτέρω διεύρυνση των δραστηριοτήτων του τουρκικού κεφαλαίου στην Ελλάδα, καθώς επίσης και η επικείμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε., αποτέλεσαν το επίκεντρο των συζητήσεων του Αχμέτ Νταβούτογλου με τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Η προσοχή στα οικονομικά εξηγείται και από την αμηχανία μπροστά στις εξελίξεις στο Κυπριακό, στο οποίο η Αθήνα στηρίζει διακριτικά -και δίχως να εκτίθεται- τη γραμμή Αναστασιάδη και διολισθαίνει προς την αποδοχή μιας σύγχρονης εκδοχής του Σχεδίου Ανάν.

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται κυρίως από την ελληνική πλευρά στην επικείμενη υπογραφή -στις 16 Δεκεμβρίου- του συμφώνου επαναπροώθησης μεταναστών, που στόχο έχει να αντιμετωπίσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης.

Η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προγραμματίστηκε τελικά για τον Σεπτέμβριο, με τον Έλληνα ΥΠΕΞ να μιλά για προοπτική συνεργασίας σε τομείς όπως η οικονομία, ο τουρισμός και η ενέργεια, με ιδιαίτερη αναφορά στις ανανεώσιμες πηγές.

Για τα οικονομικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι οι οικονομικές συναλλαγές φθάνουν τα 5 δισ. δολάρια, ενώ στόχος είναι να ξεπεράσουν τα 10 δισ. δολάρια. Αναφέρθηκε και στις συμφωνίες που υπογράφουν καθημερινά Τούρκοι επιχειρηματίες στην Ελλάδα. Θυμίζουμε τη διείσδυση τουρκικών κεφαλαίων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, αλλά και στην Αττική.

Σε μία απόπειρα να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι οι μειονότητες είναι "μια γέφυρα που ενώνει τους δυο λαούς" και αναφερόμενος στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη για κάθε συνεργασία με την Ελλάδα, ώστε να επιλυθούν ακόμη και τα «δύσκολα» -όπως χαρακτηριστικά είπε- "θέματα των σχέσεών μας".

Κυπριακό: Σε γραμμή Αναστασιάδη

Μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης για το κοινό ανακοινωθέν, αφού η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν συμφωνεί για το περιεχόμενο, οι δύο υπουργοί δεν θα μπορούσαν να μην αναφερθούν στο Κυπριακό. Ο Ευ. Βενιζέλος, στηρίζοντας διακριτικά τις πρωτοβουλίες του Κύπριου Προέδρου Ν. Αναστασιάδη για "μια νέα γενιά μέτρων οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης που θα αλλάξουν την ατμόσφαιρα και θα επιτρέψουν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις" τόνισε πως "το κρίσιμο σημείο είναι ότι οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον κυπριακό λαό μέσω δημοψηφίσματος".

Η λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Ευ. Βενιζέλος, πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και με το ευρωπαϊκό κοινοτικό κεκτημένο σε μια λύση ομοσπονδιακή, δικοινοτική και διζωνική. Σε μία λύση, πρόσθεσε, που να είναι θεσμικά λειτουργική και συμβατή με τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ άφησε να εννοηθεί πως δεν υπάρχει κοινή ορολογία στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών στην Κύπρο. Ωστόσο κάλεσε κι αυτός για επανέναρξη του διαλόγου χωρίς έμφαση στις λεπτομέρειες. "Να μην χάσουμε κι άλλο χρόνο" είπε και συμφώνησε μαζί του και ο Έλληνας ΥΠΕΞ, ενώ και οι δύο έκαναν θετικές αναφορές στο Σχέδιο Ανάν.

Σήμερα ο Τούρκος ΥΠΕΞ θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα έχει συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Πυρά Δούρου κατά του ΥΠΕΞ

Επισημαίνοντας πως η επίσκεψη του Τούρκου ΥΠΕΞ "είναι ανισοβαρής, καθώς είναι ολοφάνερο ότι εξυπηρετεί μονομερώς την ατζέντα της μίας πλευράς, εκείνης της Τουρκίας" η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ρ. Δούρου, καλεί την κυβέρνηση "να ενημερώσει αν και σε ποιο βαθμό έχει αποδεχθεί την τετραμερή διάσκεψη, μέσω των χιαστί συνομιλιών, για το Κυπριακό - τη στιγμή μάλιστα που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κύπρο παράνομη και προκλητική αποστολή τουρκικού ερευνητικού σκάφους εντός της ΑΟΖ που είναι υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας".

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ υποστηρίζει ότι "ετοιμάζεται λύση μακριά από τα συμφέροντα του κυπριακού λαού".

Κοινή δήλωση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για την επίσκεψη Νταβούτογλου

"Ως Έλληνες αριστεροί θεωρούμε ότι όλες οι δημοκρατικές, πατριωτικές δυνάμεις που αγωνίζονται για το γκρέμισμα των Μνημονίων, για τη σωτηρία του τόπου, την εθνική ανεξαρτησία και τη λαϊκή κυριαρχία πρέπει ενωμένες να σταθούμε απέναντι στις απαράδεκτες αυτές μεθοδεύσεις" καταλήγει η κοινή δήλωση 11 στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι τρεις βουλευτές (Αγνή Καλογερή, Μαρία Τριανταφύλλου, Βασίλης Χατζηλάμπρου), τα δύο μέλη της Πολιτικής Γραμματείας (Ρούντι Ρινάλντι, Ελένη Σωτηρίου) και τα έξι μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ (Λουκάς Αξελός, Χρήστος Καραμάνος, Άβα Μπουλούμπαση, Μανώλης Μούστος, Μαρίνα Μπρέστα, Μαρία Χατζησταυράκη) σχολιάζουν την επίσκεψη Νταβούτογλου υπό το φως των δηλώσεων Ερντογάν για τη Θράκη και της συνέντευξης Βενιζέλου στην τουρκική Σαμπάχ και κάνουν λόγο για "διολίσθηση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις επιδιώξεις της νεο-Οθωμανικής στρατηγικής".

"Ο κατήφορος από τους εφαρμοστές του Μνημονίου" αναφέρουν, "συνεχίζει, στην ίδια αδιέξοδη κατεύθυνση, οδηγώντας την ελληνική πλευρά σε έναν σταδιακό αφοπλισμό". Ακόμη κάνουν λόγο για ένα σχέδιο που "εφαρμόζεται ήδη στην Κύπρο, δοκιμάζεται στο Αιγαίο και θεωρεί τερματικό σταθμό τη Θράκη". Τέλος, θεωρούν ότι με τη χιαστί τετραμερή διαπραγμάτευση η ελληνική πλευρά "αναγνωρίζει έμπρακτα το ψευδοκράτος ως επίσημο συνομιλητή της Ελλάδας".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL