Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
«Πόλεμος νεύρων» της Τουρκίας με την πορεία του «Oruc reis»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Πόλεμος νεύρων» της Τουρκίας με την πορεία του «Oruc reis»

Ενώ τα ξημερώματα της Πέμπτης το «Oruc Reis» χάραξε πορεία προς την ελληνική υφαλοκρηπίδα μετά τη χθεσινοβραδινή αποχώρησή του, πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο άλλαξε εκ νέου κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ και εντός της τουρκικής NAVTEX.

Το «Oruc Reis» συνοδεύεται πάντα από βοηθητικά σκάφη και τον τούρκικο στολίσκο.

Υπενθυμίζεται ότι το τουρκικό ερευνητικό χθες βγήκε από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για λίγες μόνο ώρες και επανέρχεται συνεχίζοντας τον «πόλεμο νεύρων».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το απόγευμα έχει προγραμματιστεί έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των ΥΠΕΞ της ΕΕ, μετά από αίτημα της Ελλάδας.

Κατρούγκαλος σε ΝΔ: Μην κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό για τις έρευνες του «Oruc Reis»

Δριμεία κριτική άσκησε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας στον ΑΝΤ1 για την «εθνική στρατηγική στα ψέματα» που υιοθετεί η ΝΔ.

«Δεν μας ενδιαφέρει η ποιότητα των ερευνών που κάνει το Oruc Reis αλλά ότι κάνει έρευνες και αυτό αποτελεί παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η κυβέρνηση με το να μην το λέει αυτό στον ελληνικό λαό λέει ψέματα. Προφανώς δεν μπορεί να υπάρξει εθνική στρατηγική στα ψέματα», σημείωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Κ.Μητσοτάκης: Δεν θα είμαστε ποτέ αυτοί που πρώτοι θα οξύνουμε τα πράγματα

Η χώρα δεν φοβάται τον διάλογο με την Τουρκία διεμήνυσε ο πρωθυπουργός στο χθεσινό διάγγελμα αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά προσθέτοτνας ωστόσο ότι αυτός δεν μπορεί να υπάρξει εν μέσω κλίματος έντασης.

Η αντίδραση της Τουρκίας στην καθ’ όλα νόμιμη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο δείχνει, δυστυχώς, ότι δεν μπορεί να συμφιλιωθεί με τις Ευρωπαϊκές αρχές του 21ου αιώνα. Και ότι παραμένει προσκολλημένη στη λογική του εξαναγκασμού και των εκφοβισμών. Λογική που ανήκει σε άλλες εποχές, επεσήμανε ο Κ.Μητσοτάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε αναφερόμενςο στην Τουρκία ότι με αυτή τη στάση αποδεικνύει και τον προσχηματικό χαρακτήρα της δήθεν ετοιμότητάς της για διάλογο. Γιατί, πώς είναι δυνατόν μια καθόλα νόμιμη συμφωνία ενός κράτους με ένα άλλο να χρησιμοποιείται από ένα τρίτο κράτος ως πρόσχημα αποχώρησης από τις διερευνητικές επαφές πριν αυτές καν επανεκκινήσουν;

Επίσκεψη Δένδια στο Ισραήλ

Στο Ισραήλ, αναφορικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και στην κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, μεταβαίνει εκτάκτως ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου κα ιτον Ισραηληνό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι.

Παράλληλα, σύμφωνα με το υπορυγείο εξωτερικών, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθεί και «η συνεργασία Ελλάδας - Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1».

Στήριξη Μακρόν στην Ελλάδα

«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με Eυρωπαίους εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας», τόνισε με χθεσινή ανάρτησή του στο twitter ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Διαβάστε επίσης:

Κυρώσεις στην Άγκυρα από την Ε.Ε. ζητά η Αθήνα

Για τρίτη ημέρα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα το «Oruc Reis»

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL