Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Νέα Navtex από την Τουρκία - Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα Navtex από την Τουρκία - Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ

Ανεβάζει την ένταση η Άγκυρα καθώς εξέδωσε Navtex για έρευνες ανοιχτά του Καστελόριζου. Το ΚΥΣΕΑ συγκάλεσε εκτάκτως στις 12:00 ο πρωθυπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ στο Μέγαρο Μαξίμου ανακοινώθηκε ότι «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα».

Η Τουρκία με τη νέα Navtex προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες του Oruc Reis από τη Ρόδο μέχρι το Καστελόριζο και τον 30ο μεσημβρινό για το διάστημα από σήμερα στις 05:00 έως τις 23 Αυγούστου.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis απέπλευσε από την Αττάλεια.

Αντι-NAVTEX εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία Ναυτικού

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Με την αντι- NAVTEX χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη η τουρκική υπηρεσία για την έκδοση της εν λόγω NAVTEX και παράνομη η τουρκική δραστηριότητα καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, του ΑΜΠΕ, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων με αντικείμενο την εκτίμηση της κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο.

Το Oruc Reis έχει αποπλεύσει συνοδευόμενο από τα βοηθητικά πλοία και αριθμό μονάδων του τουρκικού Στόλου που παρακολουθούνται από μονάδες και μέσα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας.

Επιπλέον, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προχώρησε σε ανάκληση των αδειών σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, καλώντας τα να επιστρέψουν στις μονάδες τους. Όσοι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί βρίσκονται σε άδεια, επιστρέφουν άμεσα στις μονάδες, ενώ δεν εγκρίνονται νέες άδειες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Κ.Μητσοτάκη - Σ.Μισέλ

Με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επικοινώνησε τηλεφωνικά σήμερα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός .

Ο Κ.Μητσοτάκης ενημέρωσε τον ευρωπαίο αξιωματούχο για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση ΑΟΖ, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον ΓΓ του NATO Γ.Στόλτενμπεργκ.

Γ.Γεραπετρίτης: Η στρατηγική μας είναι εξαιρετικά αποφασιστική

Η κυβέρνηση έχει σταθμίσει την αντίδραση της Άγκυρας πριν την υπογραφή της ελληνο-αιγυπτιακής συμφωνίας, τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ1 ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, διαβεβαιώνοντας για την πλήρη πολιτική και επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας.

«Η ελληνική Πολιτεία είναι απολύτως έτοιμη για να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και μόνον. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να συζητάς ενόσω βρίσκεσαι υπό πίεση, θα πρέπει να υπάρχει εκεχειρία για να μπορέσεις να συζητήσεις. Επιμένουμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση», ανέφερε εξάλλου και κατέθεσε την αίσθησή του ότι «η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι οι διαφορές δεν επιλύονται με λεονταρισμούς».

«Η παρούσα διακυβέρνηση έχει αναπτύξει ένα πλήρες πρωτόκολλο», επανέλαβε δε, και σε ό,τι αφορά την ελληνική αντίδραση «είτε πρόκειται για την ανάπτυξη των ερευνητικών καλωδίων είτε πρόκειται για έναν απλό περίπλου σε Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, έχουμε ένα πλήρες πρωτόκολλο. Η στρατηγική μας θα είναι εξαιρετικά αποφασιστική, με σοβαρότητα, με σύνεση αλλά με πολύ υψηλή αποφασιστικότητα».

Στο θέμα του διαλόγου με την Άγκυρα, ο Γ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως «η ελληνική Πολιτεία είναι απολύτως έτοιμη για να υπάρξει ένας ουσιαστικός και εποικοδομητικός διάλογος στη βάση πολύ συγκεκριμένων θεμάτων, δηλαδή τις θαλάσσιες ζώνες και μόνον. Βεβαίως αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να συζητάς ενόσω βρίσκεσαι υπό πίεση, θα πρέπει να υπάρχει εκεχειρία για να μπορέσεις να συζητήσεις. Επιμένουμε ότι ο διάλογος είναι η μόνη λύση», ανέφερε εξάλλου και κατέθεσε την αίσθησή του ότι «η Τουρκία θα αντιληφθεί ότι οι διαφορές δεν επιλύονται με λεονταρισμούς».

Ενώ σε όσους επικρίνουν την κυβέρνηση για τη συμφωνία με την Αίγυπτο, έκανε λόγο για «πάρα πολύ πρόχειρη», «μόνο για εφήμερα οφέλη» κριτική. Και τούτο γιατί, όπως εξήγησε, «βρισκόμαστε στο απόγειο της διπλωματικής μας ισχύος, έχουμε ερείσματα που δεν είχαμε ποτέ ως χώρα, δεν είναι τυχαίο ότι μπορούμε και κινητοποιούμε μηχανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε εκείνους που κάνουν πρόχειρη κριτική στη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτή η συγκυρία ήταν πάρα πολύ κρίσιμη, όχι μόνο εκ του γεγονότος ότι θα έπρεπε με κάθε τρόπο να ακυρωθεί το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο και να έχουμε ένα βασικό νομικό έρεισμα, αλλά και γιατί καταφέραμε να μην αναρτηθεί το μνημόνιο αυτό στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών».

Επιπλέον, ο υπουργός Επικρατείας γνωστοποίησε τα επόμενα βήματα της χώρας μας: «Το ελληνικό Κοινοβούλιο την πρώτη εβδομάδα της επαναλειτουργίας του, δηλαδή από τις 24 Αυγούστου, θα επικυρώσει τις συμφωνίες με Ιταλία και με Αίγυπτο, έτσι ώστε χωρίς καμία καθυστέρηση να δηλωθούν οι συμφωνίες αυτές στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και να αναρτηθούν στους ναυτικούς χάρτες. Ενεργούμε στη βάση μιας κεντρικής στρατηγικής, ενός επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο έχει στη φαρέτρα του ακόμη και την οριοθέτηση με την Κύπρο, ακόμη και την οριοθέτηση με την Τουρκία», σημείωσε με νόημα κλείνοντας τη σχετική τοποθέτηση.

«Στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει έρευνες, το Oruc Reis»

«Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (...) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο», δήλωσε μέσω του twitter ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ

«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε ο ίδιος.

Η νέα τουρκική Navtex

TURNHOS N/W : 1024/20

MEDITERRANEAN SEA
1.SEISMIC SURVEY, BY R/V ORUC REIS, ATAMAN AND CENGIZ HAN BETWEEN 10-23 AUG 20 IN AREA BOUNDED BY;
33 55.22 N - 027 59.83 E
34 58.25 N - 030 31.50 E
34 18.18 N - 030 54.52 E
34 17.03 N - 030 06.12 E
33 49.84 N - 030 06.78 E
33 41.25 N - 028 46.16 E
33 47.41 N - 028 21.48 E
33 53.37 N - 027 59.90 E
6 NM BERTH REQUESTED.
CANCEL THIS MESSAGE 232059Z AUG 20.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL