Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.6°C20.7°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
11.8°C15.6°C
3 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.6°C18.2°C
4 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C14.9°C
2 BF 58%
Ερευνες για αέριο ανοιχτά των έξι μιλίων στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζει η Τουρκία / Διάβημα προς την Άγκυρα για τις αδειοδοτήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ερευνες για αέριο ανοιχτά των έξι μιλίων στην ελληνική επικράτεια σχεδιάζει η Τουρκία / Διάβημα προς την Άγκυρα για τις αδειοδοτήσεις

Η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη συμφωνία της με τη Λιβύη για τα θαλάσσια σύνορα και φροντίζει να εξαντλεί κάθε περιθώριο νομιμοφάνειας, μετρώντας ενδεχομένως και μέχρι πού φτάνουν οι κόκκινες γραμμές της Αθήνας - και των συμμάχων της.

Έτσι η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) ζήτησε επισήμως να πάρει άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων σε περιοχές νοτιοανατολικά και νότια της Ρόδου, της Καρπάθου και της Κάσου, καθώς και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Οι αιτήσεις της δημοσιεύτηκαν λίαν προσφάτως στην τουρκική Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, όπως ανέφερε την Κυριακή ο ανταποκριτής του Σκάι στην Τουρκία.

Το επόμενο βήμα είναι να αρχίσει να μοιράζει άδειες η Τουρκία για έρευνες σε “οικόπεδα”, που παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας - και να στείλει η ΤΡΑΟ πλωτά γεωτρύπανα έξι και κάτι μίλια πέρα από τις ακτές της Κρήτης. Σύμφωνα με τις κατά καιρούς δηλώσεις τόσο του υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας όσο και του Προέδρου Ερντογάν, οι έρευνες αυτές θα ξεκινήσουν σε τρεις ή τέσσερις μήνες.

Ακόμη κι αν δεν υπάρχει ίχνος φυσικού αερίου στην περιοχή, η Τουρκία στέλνει εδώ και πολλούς μήνες αργά και βασανιστικά το μήνυμα ότι για τα ελληνικά νησιά, ακόμη και τη μεγάλη Κρήτη, αναγνωρίζει μόνο χωρικά ύδατα. Ούτε υφαλοκρηπίδες, ούτε ΑΟΖ, ούτε τίποτε. Εννοείται ότι δεν είναι στο χέρι της Τουρκίας να διαστρεβλώνει το διεθνές δίκαιο - καταφέρνει ωστόσο να “γκριζάρει” όλο και μεγαλύτερες περιοχές.

Και πώς αντέδρασε η Αθήνα στα αιτήματα για αδειοδότηση προς την Άγκυρα; Πρώτα, μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου, που δήλωσε ότι “έχουμε σχέδιο”. Εννοώντας ότι θα συνεχιστεί, λέει, η εκστρατεία που κάνει η κυβέρνηση κατά της τουρκικής παραβατικότητας.

Στη συνέχεια, πήρε τη σκυτάλη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, δηλώνοντας ότι “οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα”. Και καλώντας τον Τούρκο πρέσβη στην Αθήνα Μπουράτ Οζούγκερντιν για να του υποβάλει διάβημα κατά της Άγκυρας. Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προαναγγέλλει και ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ - εάν εγκριθεί το αίτημα της τουρκικής εταιρείας και δημοσιευθεί επίσημα η χορήγηση των αδειών για έρευνες.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος δεν έκρυψε την ανησυχία του για την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα - και για την αδράνεια της Αθήνας. Κάλεσε δε την κυβέρνηση να πιέσει εδώ και τώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Πριν ο σχεδιασμός της για έρευνες εντός της ελληνικής επικράτειας γίνει πράξη.

Πάντως, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να παίρνει πολύ στα σοβαρά το θέμα με την Τουρκία, αλλιώς δεν εξηγείται η άνεση του αντιπροέδρου της Άδωνι -“φέρνω τις μπουλντόζες στο Ελληνικό”- Γεωργιάδη να λέει από το τηλεοπτικό του στασίδι “μην τσιμπάτε σε αυτά που κάνει ο Ερντογάν”, επειδή η τουρκική οικονομία είναι αδύναμη κι ο Ερντογάν αποδυναμωμένος.

Κ. Μπαλή

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL