Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ / Βγαίνει πάλι το "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΣΕ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΝΟΜΙΜΩΣ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΑ ΣΕ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ / Βγαίνει πάλι το "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ

Το ράλι των γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο έχει ούτως ή άλλως κάτι το παράξενο, καθώς, αφενός δεν είναι σαφές πόσο αέριο υπάρχει και σε ποια “οικόπεδα”, αφετέρου είναι βέβαιο ότι το κόστος εξόρυξης στα βαθιά νερά είναι μεγάλο και το κόστος κατασκευής του περιβόητου αγωγού East Med ακόμη μεγαλύτερο.

Αυτές τις μέρες της κορωνοκρίσης, όμως, ένα τέτοιο ράλι είναι τουλάχιστον σουρεαλιστικό, με την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να έχει πέσει σε ιστορικά χαμηλά. Αυτό δεν εμποδίζει την Τουρκία να στέλνει και πάλι ερευνητικά σκάφη και πλωτά γεωτρύπανα στα “οικόπεδα” της Κύπρου, εκεί που, για την ώρα, έχουν σταματήσει τις εργασίες οι “έμπειρες” εταιρείες που έχουν πάρει τα δικαιώματα από την Κυπριακή Δημοκρατία. Και είναι προφανές ότι δεν το κάνει επειδή η δική της κρατική εταιρεία θα βρει το μεγάλο κοίτασμα, αλλά για να μπει στο μάτι των Κυπρίων -και των Ελλήνων-, τους οποίους κατηγορεί ότι θέλουν να την αφήσουν έξω από το ενεργειακό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο.

Δεν είναι τυχαία η αποστροφή του λόγου του Τούρκου Προέδρου προχθές στο υπουργικό συμβούλιο, το οποίο πρωτίστως ασχολήθηκε με την πανδημία: “Θα συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα να χαλάμε όλα τα παιχνίδια που παίζονται στη Μεσόγειο”, τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν. Έχει στείλει λοιπόν το πλωτό γεωτρύπανο "Γιαβούζ", συνοδεία φρεγάτας του τουρκικού ναυτικού, στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου και η Άγκυρα, με παράτυπη navtex, είχε δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τις 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Εξίσου προφανές είναι ότι αντέδρασε αμέσως, πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας, και το -πάντα αλληλέγγυο προς τη Λευκωσία- ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Καταδικάζοντας “απερίφραστα τη νέα εξαγγελθείσα παράνομη γεώτρηση της Τουρκίας εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας”. Και υπενθυμίζοντας ότι η κίνηση γίνεται σε οικόπεδα που έχουν αδειοδοτηθεί “διά μέσου των νομίμων προβλεπόμενων διαδικασιών” σε ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες.

Η καταδικαστική ανακοίνωση από το υπουργείο Εξωτερικών είναι σκληρή, καθώς χαρακτηρίζει την Τουρκία “τον κατεξοχήν παραβάτη του Διεθνούς Δικαίου στην περιοχή” και την κίνηση να στείλει το "Γιαβούζ" στην κυπριακή ΑΟΖ “περιφρόνηση” των εκκλήσεων της Ε.Ε. για σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το θέμα είναι εάν η ελληνική κυβέρνηση θα ζητήσει από την Ε.Ε. την εφαρμογή κυρώσεων σε βάρος της Άγκυρας. Η (τηλε)σύνοδος κορυφής θα γίνει αύριο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL