Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.3°C19.3°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.8°C14.6°C
3 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
16.0°C16.0°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C19.1°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.6°C15.7°C
2 BF 69%
Ν.Φίλης: Το πνεύμα των «Πρεσπών» να διαπεράσει το σύνολο της εξωτερικής μας πολιτικής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν.Φίλης: Το πνεύμα των «Πρεσπών» να διαπεράσει το σύνολο της εξωτερικής μας πολιτικής

«Χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κάλεσε σε ένα προσκλητήριο υπεράσπισης της εθνικής ανεξαρτησίας, ενταγμένης σε ένα πλαίσιο σταθερότητας της περιοχής και ειρηνικής επίλυσης των διαφορών με τους γείτονες», σημείωσε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ νίκος Φίλης ερωτώμενος για τις αναφορές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στα ελληνοτουρκικά κατά τη χθεσινή ομιλία του στη βουλή.

Επιπέον, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στο ρ/σ «ΘΕΜΑ 104,6», υπογράμμισε ότι «αυτό το πλαίσιο οφείλουμε όλοι οι Έλληνες πολίτες να αποδεχθούμε και να αποτελεί διαρκώς τη βάση για κοινή πορεία στα εθνικά ζητήματα, χωρίς φθηνή αντιπολίτευση, όπως έκανε ο κ. Μητσοτάκης στο "Μακεδονικό"». 

«Βλέπει κανείς ότι τίθεται ξανά η προσφυγή στη Χάγη για τις διμερείς διαφορές. Η προσφυγή είναι πάγια εθνική θέση, αλλά έχει ξεχαστεί. Τώρα με την τουρκική κλιμάκωση με αφορμή τις γεωτρήσεις στην Κύπρο, βλέπω ότι το θέμα τίθεται ξανά. Θα διαβάσατε ίσως τη σχετική αρθρογραφία των κκ Βενιζέλου και Ροζάκη, ο δεύτερος μάλιστα κατ` εξοχήν γνώστης των προβλημάτων με την Τουρκία στο Αιγαίο. Υπήρξε επίσης η σχετική δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη» πρόσθεσε ο Ν.Φίλης.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η προσφυγή στη Χάγη προϋποθέτει συμφωνία με την Τουρκία για το συνυποσχετικό επί των θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει το δικαστήριο. Η Ελλάδα θεωρεί ότι η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά είναι για τον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας. Αυτό βεβαίως συναρτάται με τον καθορισμό της αιγιαλίτιδας ζώνης και τον εναέριο χώρο. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να υπάρξει επανάληψη των διερευνητικών συνομιλιών, όπως σωστά τόνισε χθες ο Αλέξης Τσίπρας καθώς και εφαρμογή των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), για τα οποία φαίνεται πως διαφωνεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας».

«Στη φάση αυτή οφείλουμε να αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής είχε πετύχει ο Αλ.Τσίπρας να υπάρξει εξαγγελία για πολιτική κυρώσεων στις εταιρείες που συνεργάζονται με την Τουρκία σε παράνομες γεωτρήσεις. Βέβαια οι κυρώσεις είναι ένα τακτικό εργαλείο, όχι στρατηγικό. Και είναι επίσης αλήθεια ότι μέχρι την εφαρμογή τους ο δρόμος είναι μακρύς· με τη διακήρυξη ωστόσο ξεκινά κανείς», τόνισε ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Πρέπει να σκεφτούμε τι αλλάζει στην περιοχή: καταρρέει η αυταπάτη ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ βρίσκονται σε τροχιά στρατηγικής σύγκρουσης. Ήταν μια αυταπάτη όλου του πολιτικού συστήματος. Διαπιστώσαμε ότι δεν πρόκειται να συμβεί -φάνηκε ακόμα και στο θέμα της Συρίας. Είναι μεγάλη η γεωπολιτική βαρύτητα της Τουρκίας -μη ξεχνάμε ότι είναι και μέλος του ΝΑΤΟ- για να την κάνουν έτσι απλά "στην άκρη" οι ΗΠΑ. Η στρατηγική διαμόρφωσης αξόνων για την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής είναι αναχρονιστική και δεν μπορεί να προχωρήσει. Να ξαναδούμε τι κάνουμε, με δεδομένο ότι θέλουμε ειρήνη και αποφασιστική υπεράσπιση των εθνικών δικαίων» σημείωσε ο Νίκος Φίλης και πρόσθεσε:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειμμα στρατηγικής. Πρέπει λοιπόν να χαραχθεί μια νέα εθνική στρατηγική. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να υπηρετήσει τη λαϊκιστική γραμμή σύγκρουσης και αδιαλλαξίας, όπως έκανε στο Μακεδονικό. Έχουμε ένα σημαντικό στοιχείο, είναι το πνεύμα των Πρεσπών, που πρέπει να διαπεράσει το σύνολο της εθνικής μας στρατηγικής. Δηλαδή, πώς θα επιλύσουμε τις διαφορές βάσει του διεθνούς δικαίου και των καλώς ενοουμένων συμφερόντων, με στόχο τη σταθερότητα στην περιοχή. Να πάει κανείς σε εξορύξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία απέναντι, δεν γίνεται. Είναι αυταπάτη να το πιστεύει κανείς αυτό -ή μάλλον όταν το ισχυρίζεται, απλώς ψεύδεται. Αντίθετα, πρέπει να εργαστούμε για να αναγκάσουμε την Τουρκία να ενταχθεί σε μια νέα γεωπολιτική δυναμική στην Ανατολική Μεσόγειο.

» Για το Αιγαίο, η ιστορία είναι τελείως διαφορετική. Και να υπήρχε αέριο ή πετρέλαιο, θα ήταν λάθος να ξεκινήσουμε εξορύξεις. Θα ήταν περιβαλλοντική, οικονομική -με επιπτώσεις στον τουρισμό- και πολιτιστική καταστροφή».

Αναφερόμενος στον τρόπο διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης και τα νέα στελέχοι από άλλους χώρους, απάντησε ότι «δεν αισθάνομαι ότι εισβάλει κανείς στον ΣΥΡΙΖΑ, όλοι συνομολογούμε και εργαζόμαστε για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να είναι αμφίπλευρη και να υπηρετεί συγκεκριμένες αξίες και πρόγραμμα, αλλιώς δεν είναι διεύρυνση».

Σχολιάζοντας τις κριτικές για τις προσχωρήσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ στον ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, απάντησε ότι «και εμένα δεν μου αρέσει μια εικόνα όπου στο προσκήνιο έρχονται πρόσωπα που στο παρελθόν έχουν ταυτιστεί με πολιτικές που οδήγησαν στην κρίση. Με ενοχλεί και πολιτικά αλλά και αισθητικά η εικόνα προσώπων ακόμα και από το ίδιο το ΠΑΣΟΚ καταδικασμένα, να εμφανίζονται σήμερα στο πολιτικό προσκήνιο».

Στη συνέχεια προσδιορίζοντας τα όρια της διεύρυνσης, σξημείωσε ότι κατά τη γνώμη του «υπάρχει ένα μεγάλο τόξο από το προοδευτικό κέντρο, διατρέχει το σύνολο της αριστεράς και καταλήγει στο ευρύ φάσμα της αμφισβήτησης στη νεολαία, αρκεί να μην έχει σχέση με τη βία».

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στις διαδικασίες διεύρυνσης και το «isyriza.gr», είπε ότι «δεν έχουν επιτευχθεί ακόμα οι αρχικές προσδοκίες για άνοιγμα του κόμματος, καταφέρνουμε όμως να συσπειρώσουμε ένα ευρύ φάσμα πολιτών, ιδιαίτερα σε μια περίοδο κρίσης της πολιτικής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL