Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Φ. Κούβελα: Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου συνηγορεί υπέρ της έμπρακτης εφαρμογής της ισότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Κούβελα: Η απόφαση του υπουργικού Συμβουλίου για την ηγεσία του Αρείου Πάγου συνηγορεί υπέρ της έμπρακτης εφαρμογής της ισότητας

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων συγχαίρει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τοποθετήσει  την κυρία Ειρήνη Καλού στη θέση της Προέδρου του Αρείου Πάγου και την κυρία Δήμητρα Κοκοτίνη στη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου ως αδιάψευστη απόδειξη της εφαρμογής της ισότητας των φύλων στην πράξη.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό το γενικότερο πρίσμα του έργου της ΓΓΙΦ για την άρση των έμφυλων στερεοτύπων και την αποκατάσταση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς του βίου μας, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, δήλωσε ότι: «Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να τοποθετήσει σε τόσο νευραλγικές για το σύνολο του κοινωνικού μας γίγνεσθαι θέσεις δύο γυναίκες συνηγορεί υπέρ της έμπρακτης εφαρμογής της ισότητας των φύλων και βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με τις θέσεις της ΓΓΙΦ υπέρ της ενδυνάμωσης και της ενθάρρυνσης των γυναικών να διεκδικούν ηγετικές θέσεις ευθύνης».

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι μία από τις πρώτες αποφάσεις του ΣτΕ ήταν αυτή που απέρριπτε το αίτημα της Αγνής Ρουσοπούλου να δώσει εξετάσεις για να γίνει δικαστής. Υπενθυμίζεται ότι την 15η  Μαΐου 1929 η Αγνή Ρουσοπούλου άσκησε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, διότι η Εξεταστική Επιτροπή του είχε νωρίτερα απορρίψει τη συμμετοχή της στον πρώτο διαγωνισμό για την πρόσληψη εισηγητών στο νεοσύστατο ανώτατο δικαστήριο με την αιτιολογία ότι είναι γυναίκα! Το θέμα συζητήθηκε με αυξημένη Ολομέλεια και, όπως προσφυώς είπε η ίδια η Αγνή Ρουσοπούλου: «Σε πανηγυρική συνεδρίαση το Συμβούλιο απέρριψε πανηγυρικά την αίτησή μου»! 

Ως εκ τούτου, στις μέρες μας  αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι αγώνες για την ισότητα των φύλων διαχρονικά απέδωσαν σημαντικούς καρπούς, ώστε το γυναικείο κίνημα σήμερα να απολαμβάνει τη δικαίωση των πολυετών αγώνων του και να συνεχίζει από καλύτερες θέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL