Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
21.8°C28.0°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
24.4°C28.5°C
2 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.7°C27.6°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
21.5°C25.8°C
5 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.0°C
0 BF 21%
«Το δικαίωμα συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ζήτημα δημοκρατίας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Το δικαίωμα συμμετοχής των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές είναι ζήτημα δημοκρατίας»

«Συνάνθρωποί μας, που μένουν στις γειτονιές μας, έχουν φτιάξει εδώ τις οικογένειές τους, σπουδάζουν, εργάζονται και συμμετέχουν στις διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, δεν μπορούν όμως να συναποφασίζουν για το μέλλον της πόλης που ζουν. Δεν έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις αυτοδιοικητικές εκλογές», τονίζει το τμήμα Μεταναστευτικής και Προσφυγικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνετια ότι «πώς μπορούμε να μιλάμε για ένταξη, όταν μετανάστες και πρόσφυγες που κατοικούν χρόνια στη χώρα μας, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα κοινά;»

Παράλληλα, το τμήμα Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογραμμίζει ότι «η πολιτικοποίηση, μέσα από τη δυνατότητα εκλογικού δικαιώματος των αλλοδαπών στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι ένα από τα πιο δυναμικά και ουσιαστικά μέσα ένταξης. Η ενεργή συμμετοχή στα κοινά μπορεί να συμβάλει δραστικά, ώστε να εξαλειφθούν και φαινόμενα όπως η απομόνωση και η γκετοποίηση.

» Ας μην ξεχνάμε ότι αποτελεί βασικό αίτημα των μεταναστευτικών κοινοτήτων. Εφαρμόζεται, ήδη, εδώ και πολλά χρόνια στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς άξονες στη νέα Εθνική Στρατηγική για την Ένταξη».

Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι «γι’ αυτό, ενόψει της συζήτησης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση στην Ολομέλεια της Βουλής, είναι πολύ σημαντική η πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να προτείνει ρητή αναφορά για εκλογικό δικαίωμα στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης σε αλλοδαπούς στο άρθρο 102 παρ. 2 του Συντάγματος. Χαιρετίζουμε την πρόταση αυτή και καλούμε κάθε προοδευτική, δημοκρατική κοινοβουλευτική δύναμη καθώς και ανεξάρτητους βουλευτές να τη στηρίξουν».

«Γιατί η συμμετοχή των μεταναστών στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι προϋπόθεση ένταξης! Γιατί πάνω απ´ όλα είναι ζήτημα ισότητας και δημοκρατίας!».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL