Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Αθώοι οι είκοσι ένας κατηγορούμενοι για τις Σκουριές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αθώοι οι είκοσι ένας κατηγορούμενοι για τις Σκουριές

Θεσσαλονίκη. Γιορταστική ήταν χθες η ατμόσφαιρα στο «Γαλατικό» χωριό, όπως ονομάζουν με χιούμορ την Ιερισσό της Χαλκιδικής οι κάτοικοί της και τα μέλη του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές, εξαιτίας της αντίστασης που έδειξε στην πρωτοφανή επίδειξη καταστολής που είχε εξαπολύσει η κυβέρνηση Σαμαρά μετά την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός και την επιβολή του δόγματος Δένδια "Επένδυση με κάθε κόστος".

Χθες, ως γνωστό έπεσε οριστικά η αυλαία της λεγόμενης «μητέρας των δικών» που αφορούσε αυτήν την υπόθεση. Το δικαστήριο αθώωσε και τους 21 κατηγορούμενους, αφού το σαθρό κατηγορητήριο κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της δίκης. Μάλιστα οι δικαστές δεν υιοθέτησαν ούτε την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, που πρότεινε την ενοχή πέντε εκ των κατηγορουμένων για τα αδικήματα της κατοχής εκρηκτικών, έκρηξης, πρόκλησης φθορών και για έναν και αυτό της οπλοκατοχής, εικάζοντας ότι συμμετείχαν στη επίθεση.

Η αίθουσα του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης χθες ήταν κατάμεστη από συγγενείς, φίλους των 21 κατηγορουμένων και από μέλη του κινήματος «SOS Xαλκιδική».

Όταν εμφανίστηκαν στην έδρα ο πρόεδρος του δικαστηρίου Βασίλης Στέφος και τα τακτικά μέλη Κωνσταντίνος Λιάκος και Αθανασία Σιάπκα, επικράτησε νεκρική σιγή. Όχι μόνο οι κατηγορούμενοι, αλλά όλοι και όλες κρέμονταν στην κυριολεξία από τα χείλη των δικαστών.

«Από το σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων και την ακροαματική διαδικασία προκύπτουν ενδείξεις ενοχής εις βάρος των κατηγορουμένων, πλην όμως προέκυψαν περιστατικά που αντικρούουν τις ενδείξεις αυτές και δημιουργούν αμφιβολίες ως προς την ενοχή τους. Απαιτείται πλήρης απόδειξη ενοχής προκειμένου να δημιουργηθεί πλήρης δικανική πεποίθηση στο δικαστήριο» ανακοίνωσε ο πρόεδρος.

«Γι' αυτόν τον λόγο κρίνονται όλοι αθώοι για όλες τις πράξεις» κατέληξε και τότε ακούστηκαν έντονα χειροκροτήματα. Πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα και όλοι έγιναν μια τεράστια αγκαλιά... Επίσης, μετά την αθώωση όλων των κατηγορουμένων, το δικαστήριο αποφάσισε και την επιστροφή των χρηματικών εγγυήσεων.

Τον Δεκέμβριο η δίκη για την υπόθεση Λάκκος Καρατζά

Ήταν φανερό ότι σε αυτήν την πολύκροτη δίκη το εδώλιο δεν σταματούσε στις θέσεις των κατηγορουμένων, αλλά επεκτεινόταν σε όλη την αίθουσα. Διότι, όπως έγινε ξεκάθαρο, σε εφαρμογή του δόγματος Σαμαρά ότι «αυτή η επένδυση θα γίνει με κάθε κόστος» στόχος δεν ήταν να βρεθούν οι ένοχοι της εμπρηστικής επίθεσης στις Σκουριές, αλλά να στοχοποιηθεί ως εγκληματική οργάνωση ένα μαζικό κίνημα που πάλευε για τη σωτηρία του τόπου του και να τρομοκρατηθούν τα μέλη του.

Έτσι η δικαίωση των 21, από τους οποίους κάποιοι προφυλακίστηκαν για τη σκοτεινή αυτή υπόθεση, είναι δικαίωση και για τους εκατοντάδες άλλους κατοίκους των χωριών της βορειοανατολικής Χαλκιδικής που βίωσαν άδικες διώξεις και σύρθηκαν σε δικαστήρια. Είναι δικαίωση για τους κατοίκους που έχουν ακόμη μπροστά τους να αντιμετωπίσουν δίκες για τη συμμετοχή τους στον αγώνα ενάντια στην περιβαλλοντοκτόνο εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές. Μια από αυτές έχει οριστεί για τις 19 Δεκεμβρίου για τη λεγόμενη υπόθεση «Λάκκος Καρατζά».

Χρειάστηκαν 1.000 σελίδες

Συνοπτικά να θυμίσουμε ότι η «μητέρα των δικών» για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές, που έγινε στις 16.2.2013, ολοκληρώθηκε σε λιγότερο χρόνο από τον αναμενόμενο. Συνολικά χρειάστηκαν 12 δικάσιμες, στις οποίες εξετάστηκαν μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης, λιγότεροι από τους 70 που αρχικά είχαν δηλωθεί. Πιο αποκαλυπτικοί, ως προς το σαθρό κατηγορητήριο και τον πρόχειρο και βιαστικό τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε για να τυλίξει σε μια κόλλα χαρτί 21 κατοίκους της περιοχής, αλλά και ολόκληρη την τοπική κοινωνία, ήταν οι μάρτυρες κατηγορίας.

Μέσα από τις δικές τους καταθέσεις έγινε εμφανές αυτό που από την αρχή υποστήριξαν τα μέλη του κινήματος και οι συνήγοροι των κατηγορουμένων, ότι δηλαδή οι διώξεις είναι φρονηματικού χαρακτήρα. Μέσα από τις δικές τους καταθέσεις, όπως και τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης, ξεδιπλώθηκε και το πώς οι διωκτικές αρχές, προφανώς με άνωθεν εντολές, μπορούν να φορτώσουν σε άτομα που έχουν στοχοποιηθεί από κάποιους άλλους ολόκληρο τον ποινικό κώδικα. Περίπου 1.000 σελίδες ήταν το κατηγορητήριο για τους 21 κατοίκους της Ιερισσού και της Μεγάλης Παναγιάς.

Κ. Ιγγλέζη: «Πανηγυρικός επίλογος» η απόφαση

Όλοι μιλούν για μια «ιστορική απόφαση». «Σήμερα δικαιωνόμαστε ηθικά, ελπίζουμε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις και ο αγώνας των κατοίκων αυτών να δικαιωθεί» δήλωσε ο Γ. Κυρίτσης, που είναι ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Μίλησε για «ιστορική απόφαση» του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και για «απόλυτη δικαίωση» των κατηγορουμένων και των συνηγόρων υπεράσπισης, παρά την πίκρα και τη θλίψη που μένει για τον τρόπο δράσης των διωκτικών αρχών.

«Είναι μια απόφαση ανάσα που μας δίνει το κουράγιο να συνεχίσουμε τον αγώνα μας » δήλωναν μέλη του κινήματος SOS Χαλκιδική.

«Πανηγυρικό επίλογο» χαρακτήρισε η βουλευτής Χαλκιδικής του ΣΥΡΙΖΑ και μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση, Κατερίνα Ιγγλέζη, την αθωωτική για τους 21 απόφαση του δικαστηρίου. Τόνισε ότι εξ αρχής στόχος ήταν να ποινικοποιηθεί και να φιμωθεί το μαζικό κίνημα που αντιστέκεται στο ξεπούλημα του τόπου του και στην καταστροφή του περιβάλλοντος και επισήμανε ότι «οι πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα δοθούν άδειες για τη λειτουργία των Σκουριών από τον πρώτο μήνα σε περίπτωση διακυβέρνησης της χώρας από την παράταξή του είναι άκρως ανησυχητικές και αποδεικνύουν ότι η Ν.Δ. παραμένει ακόμα πιστή στο δόγμα ‘επενδύσεις με κάθε κόστος’».

«Αλλά ο αγώνας των κατοίκων, που συνεχίζεται και θα πρέπει να συνεχιστεί με το ίδιο σθένος , δεν θα επιτρέψει τη υλοποίηση των καταστροφικών σχεδίων της Eldorado Gold. Θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε όλοι σε εγρήγορση. Από τον θεσμικό μου ρόλο ήμουν και θα είμαι ενεργά κατά της εξόρυξης χρυσού στην Χαλκιδική» κατέληξε.

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαίωση των αγωνιστών

«Η αθώωση των 21 κατηγορούμενων μελών του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη στις Σκουριές είναι από μόνη της η πανηγυρική αθώωση μιας ολόκληρης κοινωνίας που εδώ και χρόνια υπερασπίζεται την υγεία της, τη γη της, το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη, όχι μόνο στη ΒΑ Χαλκιδική αλλά και σε όλη την χώρα» σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλκιδικής χαιρετίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου.

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι είναι και μια από τις μεγαλύτερες νίκες ενάντια στο δόγμα Σαμαρά «επένδυση με κάθε κόστος», όπως και νίκη «ενάντια στις μεθοδεύσεις της τότε κυβέρνησής του αλλά και του παρακράτους του που χάλκευε στοιχεία ενοχοποιώντας αθώους πολίτες, αλλά και μια μεγάλη νίκη ενάντια στην Eldorado και ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο μήνυμα για την τοπική κοινωνία και τις διεκδικήσεις της».

«Η ομόφωνη αθώωση των 21 κατηγορουμένων για την εμπρηστική επίθεση στο εργοτάξιο της εταιρείας Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής δικαιώνει όσους μιλούσαν για μια σκευωρία εις βάρος αγωνιστών της τοπικής κοινωνίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ στέκεται δίπλα στην τοπική κοινωνία της Χαλκιδικής και στους συλλογικούς της αγώνες» αναφέρει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL