Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Τρεις δικογραφίες και ένα ύποπτο νεκρό θύμα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: / Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Τρεις δικογραφίες και ένα ύποπτο νεκρό θύμα...

Τι μένει άραγε όταν καταρρέουν τα στερεότυπα στην υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου; Τρεις δικογραφίες, μια έρευνα της αστυνομίας, ουσιαστικά με βασικό ύποπτο το νεκρό θύμα (!), όπως αποκάλυψε η "Αυγή" την περασμένη Τρίτη, και μια εσωτερική έρευνα της αστυνομίας, η οποία, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές και όχι επίσημες ανακοινώσεις, μετατράπηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση, μετά τη δημοσιοποίηση της δεκασέλιδης ιατροδικαστικής έκθεσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της εβδομάδας που πέρασε σε σχέση με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου. Υπενθυμίζεται πως η ιατροδικαστική έκθεση κατέληξε στο ότι ο 33χρονος ακτιβιστής πέθανε στο πλακόστρωτο της Γλάδστωνος από ισχαιμικό επεισόδιο του μυοκαρδίου εξαιτίας των πολλαπλών τραυμάτων που προκλήθηκαν από την άγρια κακοποίηση που υπέστη από τους δύο καταστηματάρχες, η οποία ολοκληρώθηκε όταν οι αστυνομικοί με δυσανάλογη βία τού πέρασαν χειροπέδες, λίγες στιγμές πριν πεθάνει.

Η ίδια έκθεση περιελάμβανε και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών και ιστολογικών εξετάσεων, τα οποία άλλωστε είχαν κριθεί και κρίσιμα για το τελικό πόρισμα. Με αυτά αποδείχθηκε ότι ο Ζακ Κωστόπουλος, αντίθετα με σενάρια και ύποπτες διαρροές, δεν είχε πάρει ναρκωτικά ή κάποια άλλη ουσία που να συνέβαλε ή να προκάλεσε τον θάνατό του. Στο αίμα και τα ούρα του, σύμφωνα με την τοξικολογική εξέταση, βρέθηκε μόνο ότι είχε πάρει το κοινό αναλγητικό ibuprofen, ενώ ανιχνεύτηκε και μικρή ποσότητα αλκοόλ.

Άρση τηλεφωνικού απορρήτου

Από την άλλη, οι έρευνες της αστυνομίας, όπως αποκάλυψε η "Αυγή", προχωρούν με βασικό άξονα τη "ληστεία" ή "κλοπή" ή την "απόπειρά" τους από τον Ζακ Κωστόπουλο. Μάλιστα, σύμφωνα με το προανακριτικό υλικό της αστυνομίας το οποίο υπεβλήθη στον εισαγγελέα στις 9 Νοεμβρίου, η αστυνομία έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου του Ζακ Κωστόπουλου "με σκοπό την διακρίβωση τέλεσης της πράξης που προβλέπεται από τις διατάξεις των άρθρων 42, 380 Π.Κ. 'Απόπειρα Ληστείας' και του Ν. 2168/93 'Περί Όπλων'".

Στο αίτημα της αστυνομίας για άρση τηλεφωνικού απορρήτου σημειώνεται επίσης ότι "α) από την μέχρι σήμερα διενεργηθείσα αστυνομική έρευνα - προανάκρισή μας, δεν εξακριβώθηκε εάν συμμετείχαν άλλα άτομα στην διάπραξη της παραπάνω φερόμενης πράξης, β) δεν έχουν εξακριβωθεί μέχρι στιγμής τα στοιχεία ταυτότητάς τους, γ) η διερεύνηση της υπόθεσης είναι ουσιωδώς δυσχερής χωρίς να πραγματοποιηθεί η άρση απορρήτου των τηλεφωνικών συνδέσεων, κρίνεται απαραίτητη η άρση του απορρήτου τής κάτωθι τηλεφωνικής συσκευής".

Όντως το αίτημα εγκρίνεται και έτσι οι αστυνομικοί έχουν τις δύο καταθέσεις δύο φίλων του 33χρονου, τα τηλέφωνα των οποίων είναι οι τελευταίες κλήσεις του Ζακ. Συνολικά στο προανακριτικό υλικό που υπέβαλε η αστυνομία στον εισαγγελέα περιλαμβάνονται 26 καταθέσεις, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της "Α", εκ των οποίων όμως λίγες αναλογικά είναι οι καταθέσεις αυτοπτών μαρτύρων.

Άφαντοι κρίσιμοι μάρτυρες

Σε αυτές τις 26 υπολογίζονται και οι 6 πανομοιότυπες καταθέσεις των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που πέρασαν χειροπέδες στον παραπέοντα Ζακ και τις οποίες αποκάλυψε η Γ. Ανάγνου στο ραδιόφωνο Στο Κόκκινο. Σε αυτές τις καταθέσεις, φαίνεται ότι οι τελευταίοι σπασμοί της ζωής θεωρήθηκαν από τρεις από τους έξι αστυνομικούς της ΔΙΑΣ ως «σθεναρή» ή «μεγάλη» αντίσταση.

Οι καταθέσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στις αντικρουόμενες καταθέσεις των επικεφαλής των ΖΗΤΑ και ΔΙΑΣ που είχε αποκαλύψει και η «Α» στις 10 Οκτωβρίου, όπου ο πρώτος μιλά για «παθητική αντίσταση» του Ζακ και ο δεύτερος για «αμόκ».

Την ίδια ώρα, στο προανακριτικό υλικό που κατατέθηκε στον εισαγγελέα επαναλαμβάνεται ότι δεν έχει καταστεί δυνατό να εντοπιστούν οι άνδρες που φαίνονται στο βίντεο από τον γειτονικό φούρνο να μιλούν στον Ζακ και να του προσφέρουν νερό.

Καμία έρευνα για τους καταστηματάρχες

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο προανακριτικό υλικό έχει συλλεγεί στο πλαίσιο της έρευνας-προανάκρισης που έχει διαταχθεί από το Τμήμα Ποινικής Δίωξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών "για το σύνολο του συμβάντος και των συνθηκών θανάτου του Ζαχαρία Κωστόπουλου". Το ίδιο Τμήμα έχει διατάξει τον σχηματισμό μιας δεύτερης δικογραφίας, αυτόφωρης διαδικασίας για τις αξιόποινες πράξεις σε βάρος του Ζ. Κωστόπουλου. Η δεύτερη αυτή δικογραφία βρίσκεται στα χέρια του ανακριτή και βάσει αυτής έγιναν οι συλλήψεις του καταστηματάρχη και του κοσμηματοπώλη της Γλάδστωνος.

Η πρώτη δικογραφία -η ευρύτερη- ουσιαστικά ερευνά τις ποινικές ευθύνες του νεκρού Ζακ (!), όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες. Κατά τις ίδιες πηγές, δεν προκύπτει να έχει ζητηθεί ή υπάρξει άρση τηλεφωνικού απορρήτου των δύο καταστηματαρχών της Γλάδστωνος ή κάποια περαιτέρω έρευνα εις βάρος τους. Ούτε όμως και στη δεύτερη δικογραφία, που οι κατηγορούμενοι είναι οι δύο καταστηματάρχες που κακοποίησαν άγρια τον Ζακ, φαίνεται να υπάρχει έρευνα ανάλογη με αυτή που γίνεται εις βάρος του Ζακ.

Δεν ελέγχονται από τις δικαστικές αρχές

Σύμφωνα όμως με καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει και μια τρίτη δικογραφία που αφορά τη συμπεριφορά των αστυνομικών που έσπευσαν στο σημείο και τελικά συνέλαβαν τον 33χρονο. Στις 27 Σεπτεμβρίου υποβλήθηκε στην εισαγγελία Πρωτοδικών από την αστυνομία το σχετικό βίντεο που παρουσίασε η "Εφημερίδα των Συντακτών". Γι' αυτήν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η Εισαγγελία Πρωτοδικών δεν είχε παραγγείλει στην αστυνομία οποιαδήποτε περαιτέρω έρευνα (προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση) μέχρι τις 9 Νοεμβρίου.

Με λίγα λόγια, τους αστυνομικούς βαραίνει μόνο η εσωτερική έρευνα της αστυνομίας που μόλις την περασμένη Τρίτη αναβαθμίστηκε σε Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) και μέχρι τότε είχε αλλάξει 3 υπεύθυνους αξιωματικούς.

Βέβαια, η ερώτηση παραμένει: Γιατί σκότωσαν τον Ζακ Κωστόπουλο;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL