Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: "Η παρουσία των υπόδικων Χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στη Χίο υποκίνησε αντιδράσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τμήμα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ: "Η παρουσία των υπόδικων Χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στη Χίο υποκίνησε αντιδράσεις"

Ανακοίνωση του τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τα επεισόδια στη Χίο:

Καθώς φαίνεται, η παρουσία των υπόδικων Χρυσαυγιτών, Κασιδιάρη και Λαγού, στη Χίο υποκίνησε αντιδράσεις και βίαια επεισόδια από ακροδεξιές και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις με θύματα τους πρόσφυγες, τους αλληλέγγυους αλλά και κατοίκους της Χίου. Για άλλη μια φορά, οι κοινωνικές ομάδες ενός τόπου έρχονται αντιμέτωπες με τη θρασυδειλία του ναζιστικού μορφώματος που θεωρεί ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ρίξει το δηλητήριο της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού προκειμένου να δημιουργήσει ρήγματα στη χιώτικη κοινωνία που μέχρι τώρα έχει δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη της.

Στη μάχη της αλληλεγγύης, χιλιάδες άνθρωποι είναι στην πρώτη γραμμή. Αλληλέγγυοι και αλληλέγγυες, που ενδεχομένως κινούνται σε διαφορετικούς δρόμους και δρουν με διαφορετικούς τρόπους, συγκλίνουν όμως σε ένα συγκεκριμένο σημείο: την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη. Αυτές τις αξίες δεν τις απαξιώνουμε και δεν τις απεμπολούμε.

Η αλληλεγγύη μας ενώνει, όπως και η θέλησή μας, να ανιχνεύσουμε λύσεις που θα είναι συμβατές με τη δικαιοσύνη, την αξιοπρέπεια, την ελευθερία.

Η λύση, ασφαλώς, δεν είναι τα κέντρα κράτησης, η διαρκής ομηρία χιλιάδων ανθρώπων που είναι θύματα του πολέμου στις πατρίδες τους, αλλά η πολιτική δημιουργικής ένταξης, όπως άλλωστε επιτάσσει το Διεθνές Δίκαιο και η νομιμότητα.

Οποιαδήποτε άλλη επιλογή που κινείται στη σφαίρα της τιμωρίας της προσφυγικής ιδιότητας είναι απαράδεκτη αλλά και αδιέξοδη.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη διαπιστωθεί, σε όποιους χώρους που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες και οι συνθήκες διαβίωσης είναι ανθρώπινες, τα κρούσματα παραβατικότητας είναι ελάχιστα έως ανύπαρκτα.

Αυτή η πραγματικότητα -που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί- δείχνει τον δρόμο.

Για μας, για τον ΣΥΡΙΖΑ, αυτό που προέχει είναι να βελτιωθούν οι συνθήκες ζωής των προσφύγων, αλλά και των κατοίκων των νησιών, που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν δείξει ότι ξέρουν τι σημαίνει προσφυγιά, αγωνία, αγάπη και θέληση για τη ζωή.

Η αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες, ιδεολογική και έμπρακτη, είναι δεδομένη.


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL