Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Σπούτνικ ταξίδι#1: Εκτόξευση επιτυχής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σπούτνικ ταξίδι#1: Εκτόξευση επιτυχής

Ήταν στις 21:28:34 της 4ης Οκτωβρίου 1957, όταν ένας πύραυλος - φορέας R-7 εκτοξεύθηκε από την περιοχή Τιουρατάμ του Καζακστάν - ο Σπούτνικ είχε απογειωθεί με ντιρεκτίβα του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΣΕ. Πολιτικοί και επιστήμονες στις ΗΠΑ δεν πήραν στα σοβαρά την ανακοίνωση των Σοβιετικών. Τη θεώρησαν απλή προπαγάνδα, καθώς πίστευαν ότι δεν ήταν ακόμη έτοιμοι για ένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα. Ο Σπούτνικ όμως τα είχε καταφέρει...

Όπως τα κατάφερε και λίγες μέρες πριν, την Παρασκευή και το Σάββατο, στο πρώτο ταξίδι του στο Άλσος Γουδή... Το νεολαιίστικο περιοδικό, με κεντρικό σύνθημα το "Επιστροφή στο μέλλον" απογειώθηκε για ένα ταξίδι με παλιούς και νέους επιβάτες. Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ήταν εκεί -με τα μανίκια σηκωμένα- συλλογικότητες ήταν εκεί, LGBTQI οργανώσεις ήταν εκεί, οργανώσεις γειτονιών ήταν εκεί, η Αλληλεγγύη ήταν εκεί, το Καλώς τους (πρωτοβουλία για τους πρόσφυγες) ήταν εκεί, τα Κοινωνικά Ιατρεία εκεί, το Μπλόκο μαθητών ήταν εκεί... Για το πρώτο ταξίδι του Σπούτνικ, ταξίδεψαν κι από το εξωτερικό, το "παρών" έδωσαν νεολαίες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, νέοι και νέες από την Τουρκία και συγκεκριμένα από HDP, νέοι και νέες από το παλαιστινιακό PLO...

Σε μια πολύχρωμη γιορτή, που θύμισε "κάτι από τα παλιά", ο κόσμος, πολύχρωμος και όλων των ηλικιών, "ξέσκασε" σε αυτό το πρώτο ταξίδι με μουσικές, συλλογικές κουζίνες, εθνικές κουζίνες, δύο σκηνές και αέρα "διαστήματος"... Αν κοιτούσε κανείς καλύτερα μέσα στον κόσμο -όχι μόνο στους επισκέπτες- αλλά και στις βάρδιες, θα έβλεπε μέλη του υπουργικού Συμβουλίου να σερβίρουν ή είναι στο ταμείο ή στην ψησταριά. Το 1ο Σπούτνικ απογειώθηκε πέρα από κάθε πρόβλεψη... Καλά ταξίδια!

Μουσικό ταξίδι

Το Σπούτνικ είχε δύο σκηνές, την κεντρική, η οποία είχε βαφτιστεί "Sputnik Stage" και τη λαϊκή "Laika stage". Την Παρασκευή, το Sputnik Stage γέμισε από τις electro μελωδίες του Μιχάλη Δέλτα. Εκεί ήταν και τα παιδιά της παλαιότητας και οι Gravitysays_i. Στην ταβέρνα, το πάλκο είχαν αναλάβει για ώρα οι παλιοί γνώριμοι Χειμερινοί Κολυμβητές και αργότερα ο χώρος μετατράπηκε σε ένα τεράστιο ικαριώτικο πανηγύρι με την ικαριώτικη Big Band. To Σάββατο, η μεγάλη κυρία του λαϊκού τραγουδιού, η Ελένη Βιτάλη με τα χέρια ανοιχτά, χαιρετούσε το κοινό· λίγο πριν ο Βαγγέλης Γερμανός μας πήγε κρουαζιέρα "δυο δυο" σε μια μπανιέρα... Νωρίτερα, η φωνή του Χρήστου Τζιτζιμίκα και το κλαρίνο του Πετρολούκα Χαλκιά καθήλωναν το Άλσος Γουδή. Στο Laika Stage, το γλέντι κράτησε ώς το πρωί με τον Δημήτρη Μυστακίδη και τους Ρεμπετιέν...

Το Σπούτνικ έδωσε το στίγμα του

Το δικό του πολιτικό, κοινωνικό και πολιτιστικό στίγμα έδωσε το Σπούτνικ μέσα από σειρά εκδηλώσεων και συζητήσεων, δείχνοντας ότι η ματιά του είναι "out of the box", όπως αναφέρεται άλλωστε και στον υπότιτλο του περιοδικού.

Σύμφωνα με την ομάδα του Σπούτνικ, η ανάγκη για θεωρητική επαναθεμελίωση, αναζήτηση νέων στρατηγικών, το βάθεμα της συζήτησης με βάση την ιστορική εμπειρία της πρώτης αριστερής κυβέρνησης στη χώρα μας αποτελούν κομβικής σημασίας ζητήματα που μπορούν να προχωρήσουν τη συζήτηση πέρα από τα "θέσφατα της συμφωνίας και του εγκλωβισμού μετά το πραξικόπημα του περυσινού καλοκαιριού".

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ακούσαμε τη Chantal Mouffe -που ήρθε απευθείας απο το Λονδίνο για το 1ο Σπούτνικ Φέστιβαλ- να εξηγεί πως η Αριστερά οφείλει να συνενώσει τις πολυδιασπασμένες λαϊκές τάξεις και τα ετερόκλητα συμφέροντα σε ένα ηγεμονικό «εμείς» που θα διαχωριστεί σαφώς από τους «άλλους», εννοώντας τις δυνάμεις της ολιγαρχίας, του νεοφιλευθερισμού, της ξενοφοβίας. Η καθηγήτρια του τμήματος Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, του Πανεπιστημίου του Westminster και διευθύντρια του κέντρου Μελέτης για τη Δημοκρατία, αναφέρθηκε στην ανάγκη άρθρωσης ενός αριστερού "λαϊκισμού", κόντρα σε αυτόν της ξενοφοβικής Δεξιάς, προκειμένου να δημιουργηθεί η συλλογική βούληση.

Από την πλευρά του, ο Κ. Δουζίνας, καθηγητής της Νομικής και κοσμήτορας της Σχολής των Ανθρωπιστικών Σπουδών και Τεχνών του Birkbeck College, μίλησε για τους "παράλληλους χρόνους" της Αριστεράς και τη μάχη που οφείλει να δίνει αυτή, όντας μάλιστα στην κυβέρνηση, μέσα από συνεχείς αντιφάσεις. "Η Αριστερά χρειάζεται να κινητοποιήσει ξανά το συναίσθημα των ανθρώπων προκειμένου να δημιουργηθεί μια συλλογική βούληση και οι (εκ νέου) κατακερματισμένες λαϊκές τάξεις να ταυτιστούν με ένα πειστικό σχέδιο" εξήγησε.

Την Παρασκευή, τη δική τους ματιά για τον πολιτισμό στα χρόνια της κρίσης ανέδειξαν οι ηθοποιοί Γ. Κιμούλης και Ο. Πουλάκης μαζί με την αντιπεριφερειάρχη πολιτισμού Αττικής, Ε. Αποστολάκη, και τον Α. Κουζέλη, κοινωνιολόγο, συγγραφέα και μέλος της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία.

Δεν έλειψαν όμως και τα workshops, όπου πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Την παράσταση έκλεψε η εκδήλωση για την καθημερινότητα των νέων προσφύγων στα κέντρα φιλοξενίας, όπου δυο αδέρφια από το Αφγανιστάν, ο Αμίρ και ο Μοχάμεντ, καθήλωσαν και συγκίνησαν με τις ζωντανές μαρτυρίες τους για το ταξίδι τους, τον πόλεμο, τη νέα τους ζωή στη χώρα μας.

Οι... "κοσμοναύτες" του Σπούτνικ είχαν τη δυνατότητα να μάθουν τι γίνεται στη Βενεζουέλα από τον πρέσβη της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας στη χώρα μας, Φ. Φερνάντεζ, ο οποίος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για την αντεπανάσταση που λαμβάνει χώρα στην πατρίδα του Τσάβες και τις προοπτικές της μπολιβαριανής διαδικασίας.

Φυσικά, ειδική μνεία αξίζει να γίνει στα workshops για την εργασιακή επισφάλεια αλλά και τις συνθήκες εργασίας στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Τα καλύτερα της απογείωσης

* Η απόδοση των συζητήσεων στη νοηματική και η διερμηνεία στα αραβικά.

* Η πραγματική συμμετοχή του κόσμου στα workshops και το ενδιαφέρον για συζήτηση.

* Οι ανατριχιαστικές ερμηνείες στην παράσταση "Ο κύκλος των μάταιων πράξεων" του Σπύρου Τζόκα.

* Οι all time classic κούρδικες τυρόπιτες που ζυμώνονταν και τηγανίζονταν στο λεπτό.

* Ο μεγαλύτερος από κάθε άλλη χρονιά αριθμός σκύλων που ήρθαν περιποιημένοι με τα αφεντικά τους και έπαιξαν στον χώρο του φεστιβάλ, χωρίς να κοιτάνε ράτσες, χρώμα ή μέγεθος.

* Οι βουλευτές και υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που έδωσαν το "παρών" και προσφέρθηκαν να βάλουν ένα "χεράκι".

* Επιπέδου... ΝΒΑ ήταν το τουρνουά μπάσκετ 3on3, ενώ κάτι από παλιές σοβιετικές δόξες θύμισαν οι επιδείξεις και οι αγώνες στις σκακιέρες του Σπούτνικ.

* Ο πιο οργανωμένος παιδότοπος που έχουμε δει σε φεστιβάλ. Παιχνίδι και χαμόγελα μέχρι αργά. Αν φέρατε τα παιδιά σας στο φεστιβάλ Σπούτνικ, να ξέρετε ότι έμαθαν να κατασκευάζουν... διαστημόπλοια.

* Η "Αυγή", που έδωσε το αγωνιστικό "παρών" με τραπεζάκι και όλη την πραμάτεια της... Και ο Δημήτρης Στούμπος, διευθύνων σύμβουλος της εφημερίδας -που χωρίς τον τέως διευθυντή Νίκο Φίλη, που κάθε Σαββάτο με μια ντάνα "Αυγές" στο χέρι χτένιζε το φεστιβάλ κάνοντας ρεκόρ πωλήσεων- μπλόκαρε τις εισόδους πουλώντας εφημερίδες με τον δικό του -ξεχωριστό- τρόπο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL