Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.4°C22.4°C
3 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.8°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C22.0°C
1 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.5°C19.9°C
3 BF 37%
Υπέρ των περικοπών σε αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα η Κομισιόν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Υπέρ των περικοπών σε αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα η Κομισιόν

Τη θετική της στάση για τις περικοπές σε αναπηρικά και οικογενειακά επιδόματα παραδέχτηκε η Κομισιόν εμμέσως πλην σαφώς σε απάντησή της μέσω της επιτρόπου Μαρία Τίσεν, στην ευρωβουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα. Η ερώτηση αφορούσε τις προβλεπόμενες βάσει Μνημονίου περικοπές στην κοινωνική πρόνοια ύψους 0,5% του ΑΕΠ ετησίως. Με δεδομένο ότι η συνολική δαπάνη κράτους και ασφαλιστικών οργανισμών για επιδόματα πρόνοιας είναι περίπου 3,5 δισ., αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν περικοπές ύψους 25%. Η Κ. Κούνεβα αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να εφαρμοστούν σχετικά μέτρα σε μια χώρα με σοβαρό πρόβλημα υπογεννητικότητας και ποσοστό ΑμεΑ που αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού.

Η Κομισιόν δεν έδειξε να προβληματίζεται ούτε για το γεγονός ότι οι σχεδιαζόμενες περικοπές δεν θα επιτρέψουν την εφαρμογή της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων, η οποία αύριο αναμένεται να εγκριθεί με ψήφισμα από το Ευρωκοινοβούλιο. Στο ψήφισμα μάλιστα, η Κομισιόν επικρίνεται για την απροθυμία της να εγγυηθεί την πλήρη εφαρμογή της σύμβασης επικαλούμενη αναρμοδιότητα, παρά το γεγονός ότι η Σύμβαση είναι το πρώτο διεθνές κείμενο που δεσμεύει την Ε.Ε. ως διακρατική οντότητα. Την ίδια στιγμή η Κομισιόν πιστεύει, όπως απάντησε και στην Κ. Κούνεβα, ότι η ευθύνη της τήρησης των διεθνών συμβάσεων ή μη "βαρύνει το κράτος - μέλος".

Στην απάντηση της Κομισιόν επαναλήφθηκε επίσης η πάγια θέση ότι το σημερινό σύστημα πρόνοιας πρέπει να υποκατασταθεί από ένα νέο σύστημα ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που σε συνδυασμό με μερικές ακόμη παροχές στέγασης και περίθαλψης θα προορίζεται αποκλειστικά σε άτομα που βρίσκονται σε ακραία φτώχεια. Εφόσον ισχύσουν οι περικοπές όμως, η Κ. Κούνεβα εκτιμά ότι χιλιάδες σημερινοί δικαιούχοι αναπηρικών και άλλων κοινωνικών επιδομάτων "θα περισσεύουν". Δηλαδή, η εξοικονόμηση των πόρων για τη μεγάλη φτώχεια που ισχυρίζεται ότι θέλει να αντιμετωπίσει η Κομισιόν θα πρέπει να γίνει από τις περικοπές των επιδομάτων των ήδη ευάλωτων κατηγοριών, οι οποίες θα έρθουν σε ακόμη πιο ευάλωτη θέση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL