Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.2°C19.3°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.6°C14.9°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.0°C19.4°C
4 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
11 °C
10.9°C12.4°C
0 BF 100%
ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ / Αν-ασφαλή τα προσωπικά μας δεδομένα στα χέρια του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΡΡΟΗ / Αν-ασφαλή τα προσωπικά μας δεδομένα στα χέρια του κράτους

Δεν υπάρχει ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας που να είναι απολύτως ασφαλές. Αυτό μαθαίνουν όλοι οι φοιτητές πληροφορικής και συναφών επαγγελμάτων, ήδη από τον πρώτο χρόνο φοίτησης. Από αυτή τη θεωρητική αρχή, όμως, ώς την αδιαφορία του κράτους για την κλοπή και παράνομη εκμετάλλευση -πιθανότατα με δόλιους σκοπούς- των ευαίσθητων προσωπικών (και συγκεκριμένα οικονομικών) δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών του, υπάρχει χάος που μόνο βαθιά ανησυχία μπορεί να προκαλεί. "Πρόκειται για συγκάλυψη; Αποφυγή ευθυνών; Είναι παρελκυστική τακτική; Μήπως δεν είναι θωρακισμένο το σύστημα;" αναρωτιέται ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος μαζί με τρεις ακόμα βουλευτές (Δραγασάκη, Γελαλή και Τσακαλώτο) κατέθεσαν χθες ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών σχετικά με το πολύ σοβαρό αυτό θέμα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως της δημοσιότητας τον Δεκέμβριο του 2012, όταν η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος εντόπισε κύκλωμα με έδρα τη Δάφνη Αττικής, που εμπορευόταν φορολογικά στοιχεία και δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Έθνος", πελάτες του κυκλώματος ήταν ακόμη και τράπεζες και ενεχυροδανειστήρια!

Στις βάσεις δεδομένων των υπολογιστών του κυκλώματος βρέθηκαν 67 εκατομμύρια εγγραφές (πολλές διπλές και τριπλές), οι οποίες περιείχαν διευθύνσεις και ονοματεπώνυμα, ΑΦΜ, δηλώσεις Ε1 και Ε9, αριθμούς κυκλοφορίας αυτοκινήτων και άλλα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, οι λίστες είχαν «διαρρεύσει» από τα αρχεία των υπουργείων Οικονομικών, Μεταφορών, Εσωτερικών και άλλων κρατικών υπηρεσιών.

Το αστείο είναι ότι λίγες ημέρες αργότερα μια δεύτερη υπόθεση ήρθε στην επιφάνεια, προκειμένου να μας πείσει πως η ασφάλεια δεδομένων στη χώρα βρίσκεται κοντά στο σημείο... μηδέν. Αυτή τη φορά, ένας 47χρονος Ουκρανός φερόταν, σύμφωνα με "Τα Νέα", να εμπορεύεται τα στοιχεία περίπου του συνόλου του πληθυσμού της χώρας, όπως του τα παραχώρησε συνεργός του μέσα από το υπουργείο Οικονομικών. Στην πρώτη περίπτωση κατασχέθηκαν 10 σκληροί δίσκοι μεγέθους 1 terrabyte και πλέον μαζί με backup δίσκους, ενώ στη δεύτερη περίπτωση πέντε δίσκοι χωρητικότητας λίγων terrabyte.

Γνώστες του χώρου της πληροφορικής στο Δημόσιο λένε πως η Υπηρεσία Ασφαλείας Δεδομένων του υπουργείου Οικονομικών δημιουργήθηκε το 2010, όταν γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων ήταν ο καθηγητής της ΑΣΟΕΕ, Διομήδης Σπινέλης. Λένε ακόμα πως ήταν γνωστό μέχρι τότε ότι εταιρείες κόπιαραν και πωλούσαν παρανόμως όλο το taxis στη μαύρη αγορά. Όμως και αυτή η διεύθυνση ασφαλείας δεν έλυσε τελείως το πρόβλημα, αφού οι υπάλληλοι των εφοριών έχουν πρόσβαση περίπου σε όποιο λογαριασμό φορολογούμενου θέλουν.

Οι διαβαθμισμένες πληροφορίες είναι μεν ασφαλείς και κρυπτογραφημένες, όμως το σύστημα παρουσίαζε μέχρι πρότινος αδυναμία στο τμήμα των παλιών υπολογιστών και των εκτυπωτών, που δεν μπορούσαν να κρυπτογραφηθούν.

Αλλά βέβαια, όπως μας έδειξε η υπόθεση Λαγκάρντ, η τεχνολογία βοηθάει μεν να καταλάβουμε τι συμβαίνει, αλλά δεν αποκαλύπτει τις πιο σημαντικές πληροφορίες, οι οποίες στην πραγματικότητα είναι μπροστά στα μάτια όλων. Σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει καλέσει επανειλημμένα τις αρχές του ΥΠΟΙΚ να παραδώσουν στοιχεία, όμως αυτές αγνοούσαν το αίτημα μέχρι πρόσφατα.

Σύμφωνα με το tvxs, το οποίο ανακίνησε το θέμα χθες, βρίσκεται σε εξέλιξη ΕΔΕ στο υπουργείο Οικονομικών για το θέμα. Είναι αυτή ικανοποιητική απάντηση σε μια εποχή που ψηφιοποιούνται όλο και περισσότερες υπηρεσίες του κράτους (παράδειγμα, οι ιατρικές μας πληροφορίες) και μεταφέρεται η άποψη ότι τα δεδομένα μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης τουλάχιστον στον νευραλγικό χώρο των επικοινωνιών και του Διαδικτύου;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL