Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.2°C16.6°C
4 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C17.1°C
3 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
14.5°C14.5°C
2 BF 60%
ΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ / Καταδικαστική και πολύ ανησυχητική απόφαση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΙΚΗ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΦΙΛΟΠΑΠΠΟΥ / Καταδικαστική και πολύ ανησυχητική απόφαση

Καταδικαστική ήταν η απόφαση για τους τρεις κατοίκους του Φιλοπάππου κατά τη χθεσινή δεύτερη μέρα της δίκης σχετικά με ηθική αυτουργία στην πτώση περιφράξεων. Μετά την ανακοίνωση της ποινής (10 μήνες και τα δικαστικά έξοδα), ασκήθηκε έφεση. Οι τρεις κατηγορούνταν με μηνυτήρια αναφορά του πρώην έφορου Ακροπόλεως, Αλέξανδρου Μάντη, ότι "με πειθώ και φορτικότητα" έπειθαν τους κατοίκους που συμμετείχαν στις συνελεύσεις στον λόφο να καθαιρούν τις περιφράξεις που έβαζε το υπουργείο Πολιτισμού στο πλαίσιο των έργων της ενοποίησης.

Η δίκη αφορούσε περίοδο δύο ετών, από τα μέσα περίπου του 2006. Κατά τη διαδικασία, οι μάρτυρες κατηγορίας, αρχαιολόγοι και αρχαιοφύλακες, κατέθεσαν σχετικά με τη δράση των κατηγορουμένων, των συνελεύσεων και των γεγονότων στους λόφους, χωρίς, όμως, σε καμιά περίπτωση να μπορέσουν να αποδείξουν τη βασιμότητα της κατηγορίας, αφού το μόνο που συνέδεε τους κατηγορούμενους με τις καθαιρέσεις περιφράξεων ήταν η άποψή τους ότι οι λόφοι Φιλοπάππου πρέπει να μείνουν ανοιχτοί και προσβάσιμοι στο κοινό, όπως ήταν πάντα. Το αδίκημα των κατηγορουμένων, κατά τους αρχαιολόγους, ήταν ότι πρωτοστατούσαν στο κίνημα κατοίκων και ότι βομβάρδιζαν την Αρχαιολογική Υπηρεσία με αιτήματα για παροχή εγγράφων. Μάλιστα η αρχαιολόγος κ. Βογιατζόγλου, για να στοιχειοθετήσει την "ενοχλητική" για την ίδια και την υπηρεσία της δράση των τριών, τούς κατηγόρησε, γιατί, μεταξύ άλλων, έκαναν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας σχετικά με την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης του 2008 που κηρύσσει τους λόφους οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο, αναβαθμίζοντας το νομικό οπλοστάσιο για την επιβολή τόσο ωραρίου όσο και εισιτηρίου για τα 700 στρέμματα των λόφων.

Οι κατηγορούμενοι μάταια παρέθεσαν πλήθος νομικών ενεργειών τους που αποδείκνυαν την πολύπλευρη δράση τους για την προστασία των λόφων, μεταξύ άλλων και από την αδράνεια της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, σε καταπατήσεις στο εστιατόριο του "Διονύσου" και το κλειστό πια αναψυκτήριο του Πικιώνη.

Το ανησυχητικό στην απόφαση είναι ότι ουσιαστικά καταδικάζεται η άποψη, το αίτημα του κινήματος των κατοίκων, σκεπτικό που αν το μεταφέρει κανείς π.χ. στην περίπτωση των Σκουριών, θα μπορούσε να ποινικοποιήσει συνολικά τα κινήματα πολιτών. Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αξιοποιήσουν την αρνητική απόφαση για την επανενεργοποίηση του τοπικού κινήματος για του Φιλοπάππου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL